Toprağın ısınıp, Yaratıcının izniyle, içinde barındırdığı sayısız canlıya el verdiği bahar günlerinde, bereketli Anadolu coğrafyasında dolaşmak insana heyecan verir. Her hali ayrı güzel bu anaç topraklar, mevsimlerin doyasıya arzı endam ettiği, bu yüzdende çeşit çeşit canlığının vücuda geldiği yerlerdir. Bu çeşitliliğin bir yansıması olarak Anadolu toprakları renkler ve seslerin en güzel hallerini barındırır.
Özellikle Türkiye coğrafyasının en bereketli alanlarından olan Bursa- Çanakkale bölgesi, her türlü doğal zenginliğin bir arada bulunduğu güzel beldelerimizdir. Bu güzelliklerinin yanında Alemi İslam'ın ve Osmanlı imparatorluğu coğrafyasının ortak acılarının da anılarını üzerinde taşır.
Balkan, ardından Çanakkale ve nihayetinde Kurtuluş savaşlarında bir çok vatan evladı bu bereketli topraklar üzerinde şehadete kavuşmuşlardı. Baharın güzelliklerinin kendini göstermeye başladığı bu günlerde, özellikle Gelibolu bölgesinde şöyle bir gezintiye çıkarsanız doğa sizi o yüzbinlerce şehide dua etmeye çağırır. Deniz daha bir dingin, kuşlar daha bir suskun gelir insana.
Gelibolu yarımadasında yer alan Şehitler Abidesinin yamacında yer alan elli binin üzerinde şehidin içinde Alaiyeli şehitlerde yerlerini almışlardır. Farklı birliklerden yüzlerce Alaiyeli şehit, insanı hayrete düşüren o dehşet verici arsız saldırılara bedenleriyle karşı durmuşlar, şahadete giden yolda bedenlerini Gelibolu topraklarına teslim etmişlerdir. Osmanlı topraklarında yaşayan insanların yek vücut olduğu, manevi birliğin doruk noktasına ulaştığı günler zaferi getirmişti. Ama bu bereketli topraklar hep hüzünle anılacaktı.
Çanakkale’nin ardından gittiğim Yeşil Bursa’da, Uludağ’ın eteğinde asırlık çınarların yamacında soğuk sular akar. Kana kana içilen sular bedene şifa olurken, huzur ve dinginlik ruhları teslim alır. Burada düşünceye dalınca insan, Gelibolu’da son demlerini yaşayan 700 yıllık o ulu Osmanlı Çınarının, tophane sırtlarındaki bu manidar türbenin yamacında nasıl filizlendiğini ruh gözüyle hissetmeye çalışır.
Osman Gazi ve Orhan Gazi'nin türbelerinin yer aldığı bu manidar mevkide, bir Alaiyeli şehit yatar. Çınarın hemen dibinde sanki bu coğrafyanın kalbindeki bir tohum gibi orada durur. Ziyarete gelen ruhlar, onların ilhamıyla bu topraklara ait manevi duyguları tekrar filizlenir. Kurtuluş savaşında, Bursa savunmasında şehit olmuş askerlerden biri olan Alaiyeli Mustafa oğlu Ahmet, memleketinden kilometrelerce uzakta Uludağ’ın eteğinde manevi istirahatgahında yatıyor.
Marmara bölgesinin batı yakasında yatan, isimleri ve mezarları bulunan Alaiyeli (Alanyalı) Şehitleri, sizler için ziyaret ettik.
Onlar için El Fatiha…
YORUMLAR