Ramazan’da yavaşlayan metabolizma, bayramda tatlı tüketilmesi ve eski düzene dönülmesiyle beraber kilo artışına davetiye çıkarabilir. Ramazan’ın bitmesiyle beraber beslenme alışkanlıklarında yapılacak bazı değişikliklerle kilo artışı önlenebilir.
Bir ay boyunca oruç tutmaya alışan mide, bağırsak sistemimiz bayramda adeta yeni düşmanlarla karşılaşır. Bayramın vazgeçilmezi ve en güzel yanlarından biri olan ev ziyaretleri beraberinde ikram edilen tatlılar, şekerlemeler sindirim sistemimizi iyice zorlar. Hele ki gün içerisinde 4-5 yer ziyaret edip bu tip yiyeceklerle beslenmek yorgun midemizin yükünü iyice artıracaktır. Sonrasında gaz, şişkinlik, karın ağrıları olacaktır. Öte yandan lifli gıdalar tüketilmediği için kabızlık kaçınılmaz olacaktır.
METABOLİZMAYI CANLANDIRIN
Ramazan’da uzun süre aç kalınması sonucunda yavaşlayan metabolizma eski formuna birden bire kavuşamaz. Yavaşlayan metabolizma sonucunda bayramda, 30 günün hevesi ile yapılan ilk kahvaltıda alınan kalorilerin çoğu yağa ve sonrası kiloya dönüşür. Yine iftara kadar aç kalmaya alışmış bir metabolizma için, gündüz alınacak yüksek kalorili gıdaların (tatlı, şekerleme gibi) hızla yağa ve kiloya dönüşeceği unutulmamalıdır. Az az, sık sık yemek ve metabolizmayı sık sık uyarmak son derece önemli. Badem, avokado, ceviz, çiğ sebzelerin ara öğün olarak tüketilmesi bu yönde olumlu etki yapacaktır.
BAYRAMDA KAHVALTILARA DİKKAT!
Bayram da kahvaltılara dikkat edilmelidir. Öncelikle insülin salınımını az uyaracak, tokluğu pekiştirecek gıdalar tercih edilmelidir. İlk kahvaltılar kesinlikle kızartma, hamur işi ya da tatlı içermemeli. Klasik diye tabir edebileceğimiz peynir, zeytin, yumurta, bal ve bol miktarda yeşil sebzeler tercih edilmelidir. Yine gün içerisinde klasik Türk mutfağı olarak isimlendirebileceğimiz (az yağlı ve salçalı olacak şekilde) zeytinyağlı yemekler, çorbalar, sebze yemekleri tercih edilmeli.
Ziyaretlerde porsiyonları küçültün: Bayram ziyaretlerinin olmazsa olmazı ikramlardır. Burada da dikkatli olmak gerekiyor. Ev sahibinin kırılmaması için ikramlar tadımlık olarak tüketilebilir. Ancak birden fazla ziyaretiniz olacaksa yediğiniz şekerlemelere dikkat etmenizde fayda var.
Bayram ziyaretlerinde olmazsa olmaz ikram edilen tatlılardan mümkün olduğunca kaçınmak gerekiyor. Aşırı şeker içeren bu besinler kan şekerini hızla yükseltip azalttığı için şeker, kalp, damar, obezite gibi ciddi hastalıkları da beraberinde getiriyor. Bu nedenle karşınızdakini kırmak istemiyorsanız çok az tüketmeli, eğer mümkünse en hafifini tercih etmelisiniz.
Su tüketimini artırın: Ramazan’da sıvı tüketimi 1 litreye kadar düşebiliyor. Ramazan’ın bitmesiyle beraber su tüketimi artırılmalı. Özellikle bayram ziyaretlerinde yenilen her ikramlıktan sonra 2 bardak su içilmeli. Böylece hem daha az tüketmiş oluruz, hem de sıvı alımı düzene girer ve metabolizma tekrar hızlanır.
Akşam mutlaka yürüyün: Akşamları yürüyüş yapmaya çalışılmalı. Yemeklerden sonra sindirime yardımcı olarak ağırlığınızı korumada da etkili olacaktır. Asansör yerine merdiven kullanılması, kısa mesafelerde araç kullanılmaması ağırlık yönetiminde avantaj sağlayacaktır.
Metabolizmanıza bu şekilde oyun oynayarak kilo alımına engel olabilirsiniz.
Şeker tadında günler diliyorum…
YORUMLAR