Bütün hastalıklar bağırsaklarda başlar. İkinci beyinin bağırsaklarımız olduğunu biliyor muyuz? En önemli bağışıklık organı bağırsaklarımız! Aslında kaliteli bir bağırsak florası ile birçok hastalığı yenebiliriz! Bağırsaklarındaki dost bakteriler; hem metabolizmanın çalışmasında hem de sağlığının korunmasında çok önemli bir yere sahip! Peki dost bakteri nedir? Dost bakterilerin bedenin üzerindeki etkileri nelerdir biliyor musunuz?
Probiyotik nedir?
Besinlerle birlikte veya ayrı olarak alınabilen; bağışıklık sistemi destekçisi yararlı bakteriler dost bakteriler! İşte biz bu bakterilere probiyotik diyoruz!
Probiyotik ne işe yarar?
Birçok hastalığa karşı gardını almak düzenli probiyotik kullanımı ile mümkün! Peki neye karşı korunduğunu öğrenmek ister misin? Yapılan bilimsel araştırmalar defalarca kanıtlamıştır ki probiyotikler;
Virüse bağlı gelişen ishallerin,
Ürogenital enfeksiyonların, kolon kanserinin,
Laktoz intoleransının etkilerinin, alerji riskinin, serum kolestrol düzeylerinin azaltılması,
Çeşitli gastrointestinal sistem hastalıklarının tedavisinde yardımcı olması,
Kadınlarda vajinal ve üriner sistem enfeksiyonlarının tedavi ve önlenmesi gibi birçok önemli etkiye sahiptir.
Peki probiyotiği doğal yolla mı, yoksa takviye olarak mı kullanmalıyız?
Probiyotikten zengin ve doğal besin tabi ki anne sütü! Bu nedenle yeni doğanlarda kuvvetli bağışıklık sistemi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmeyi öneriyorum. Sonraki yaşantında ise sıklıkla karsına çıkan; kefir, yoğurt, turşu gibi besinlerde probiyotik kaynaklarıdır. Ancak bu besinlerin içerdikleri dost bakteri sayısı bağışıklık sisteminin ihtiyacını karşılamaz. Ayrıca sindirimleri sırasında mideden geçiş yaparken bu besinlerdeki dost bakteriler asidik ortamdan etkilenir ve en önemli miktarı yararlı etkilerini kaybeder. Elbette probiyotik içerikli besinleri kullanmaya devam etmeliyiz çünkü sağlığın için faydalılar, ancak dost bakterilerinin maksimum etkisini görebilmek için probiyotik ilavesinin, mide asidinden etkilenmeyen gıda teknolojisi ile üretilmiş formlarını kullanmakta fayda var.
Unutmamalıyız ki probiyotik ilave edilen süt ve süt ürünleri, her yaşta sağlıklı sofralar için yıldız besinlerdir. Son zamanlarda benim probiyotiklerde yıldız besinim ise sağlıklı bir fermente ürün olan kombu çayı; tüm dünyada yenileyici, onarıcı ve detox etkisi yapan özellikleri ile tanınıp kabul görmekte, çok tüketilmektedir.
Vücudu temizler. Pankreas yükünü azaltır ve karaciğerin aşırı zorlanmasını engeller.
İçerdiği yüksek miktardaki glukuronik asit, kanserin önlenmesinde ve yardımcı tedavi olarak kullanılmaktadır. Kanserle savaşmanın en efektif yollarından birisi vücudu toksin maddelerden arındırmaktır.
Artrit (eklem yangısı) riskini azaltır. Kombu çayı içersinde yüksek miktarda glukozamin içerir. Bu eklemler için gerekli bir bileşendir.
Antioksidan açısından çok zengin olması bağışıklık sistemimizi üst seviyeye taşır. Enerji düzeyini arttırır.
Kilo vermeye yardımcı olur.
Zihinsel ve duygusal sakinlik sağlar.
Tabi ki mucizevi besin yoktur fakat yapılan çalışmalar da LDL Kolesterol ve trigliseridlerin emiliminde belirgin gecikmeye neden olduğu ve HDL kolesterolde belirgin bir artış gözlemlendiği ortaya konmuştur.
Peki ne kadar tüketmeliyiz ?
Sağlık için günlük 1 çay bardağı kombu çayı diyoruz. Ancak beslenmeni dayanıklı probiyotiklerle zenginleştirdiğinde hastalıklara karşı savaşta koca bir adım öne çıkman mümkün.
YORUMLAR