Ucuz yaşam, harika WiFi ve güvenli ortam: Dijital göçebeler Gürcistan'a akın ediyor?

Son yıllarda bir turizm merkezi olarak son derece popüler hale gelen bir ülke olan Georgia, şimdi dünyanın her yerinden orada uzaktan çalışmak için akın eden binlerce yabancının akını görüyor.

Ucuz yaşam, harika WiFi ve güvenli ortam: Dijital göçebeler Gürcistan'a akın ediyor?
17 Mart 2021 - 13:19 - Güncelleme: 17 Mart 2021 - 14:14
Ancak lezzetli yerel mutfak, kültür ve doğal güzellik, Karadeniz ile Kafkas Dağları arasına sıkışmış dört milyondan az nüfusa sahip bu ulusta "dijital göçebelerin" ilgisini tek başına açıklamıyor.
ABD'li eski bir sağlık çalışanı olan 51 yaşındaki Candy Treft, "Burada hayat çok daha ucuz,internet erişimi çok iyi ve güvenlik dünyadaki çoğu ülkeden daha iyi" diyor:
2019'da Gürcistan'a gelen bu deneyimli gezgin, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in eski kentindeki bir evde tele-çalışanlar için ortak bir ofis alanı açtı.

En sevdiğim şey, kültürün samimiyeti ve açıklığı. Ben bir yabancıyım ama burada asla kendimi çok yabancı hissetmiyorum
Andrew Braun 
Gürcistan'da dijital göçebe



Büyüyen turizm sektörü COVID-19 tarafından vuruldu
Gürcistan, 2004 yılında büyük altyapı projelerinin başlatılması ve dağların eteğindeki kıyı kenti Batum ve Mestia gibi çeşitli şehir merkezlerinin yenilenmesiyle bir turizm merkezi haline geldi.
2019'da, Gürcistan nüfusunun iki katından fazla olan yaklaşık dokuz milyon turist ülkeyi ziyaret etti.
Bununla birlikte, COVID-19 salgını, Gürcistan'ın GSYİH'sının yüzde 5'ini oluşturan bu sektöre büyük bir darbe vurdu. Resmi rakamlara göre 2020'de ekonomi yüzde 6 daraldı ve 100.000'den fazla iş kaybetti.
Gürcistan hükümeti, bu kayıpları telafi etmek umuduyla, geçtiğimiz yaz, COVID-19 karşıtı kısıtlamalara rağmen seyahat vaadiyle varlıklı uzak işçileri çekmek için bir program başlattı.
Ulusal Turizm İdaresi sözcüsü Tea Tchantchibadze AFP'ye verdiği demeçte, "Bu program, büyük bir turist akınının imkansız olduğu bir durumda yüksek gelirli ziyaretçileri çekmeyi hedefliyor."



Gürcistan'da bir yıl yaşayın ve çalışın
Program, aylık 2.000 $ 'dan (1.670 €) fazla geliri olduğunu kanıtlayabilen 95 ülkedenvatandaşların bir yıl boyunca Gürcistan'da yaşamasına ve çalışmasına izin veriyor. 
Ayrıca koronavirüs için negatif test yapmış veya hastalığa karşı aşılanmış olmalılar.
Tchantchibadze, programa yaklaşık 2 bin 300 kişinin başvurduğunu ve ülkeye şimdiden 800'den fazla kişinin geldiğini söyledi.
Gürcistan salgını 2020 yazının sonlarına kadar kontrol altına aldı, ancak durum Eylül ayından bu yana kötüleşti. Şubat ayı sonunda, ülke yaklaşık 270.000 enfeksiyon kaydetti ve yaklaşık 2.500 ölümle sonuçlandı.
ABD, New Jersey'den 28 yaşındaki bilgisayar geliştiricisi Andrew Braun, Georgia'nın "Covid zamanında bile keşfetmek için harika bir yer" olduğunu söylüyor.
"En sevdiğim şey, kültürün samimiyeti ve açıklığı. Ben bir yabancıyım ama burada asla kendimi fazla yabancı hissetmiyorum," diyor, diğer "dijital göçebelerin" artan gelişine dikkat çekiyor.
Ona göre, farklı profilleri var ama ortak bir merak ve "keşfetme arzusu" tarafından çekiliyorlar.



Yaşam tarzı sakıncaları
Sıradan turistlere kıyasla, 21. yüzyıl göçebelerinin çalıştıkları ülke ve kültürlere kendilerini biraz daha kaptırabileceklerine inanıyor.
Bununla birlikte, bu yaşam tarzının da dezavantajları ve kısıtlamaları vardır.
İngiltere'nin Cranfield Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, şirketler, uzak çalışanlarının iş yükünü "belirli bir zaman dilimi içinde karşılanamayan taleplerle" "pekiştirme" eğilimindedir.
Fazla mesai, 24 saat e-posta, tatil zamanı veya uyku eksikliği: tüm bu uygulamalar uzaktan çalışma ile teşvik edilir ve sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Gürcistan'da bile.
Ailelerinden uzakta gezginlerin yalnızlığından bahsetmeye bile gerek yok.
Braun, yurtdışında çalışırken bazen hayatın "daha iyi" olduğunu kabul ediyor. Ama bazen, "bütün sorunlarını da yanına alıyorsun".











 

YORUMLAR

  • 0 Yorum