Türkiye'nin insanlı ilk uzay yolculuğu için geri sayım başladı

Türkiye'nin insanlı ilk uzay yolculuğuna artık saatler kaldı. Alper Gezeravcı'yı taşıyan roket bu gece 01.11'de uzaya fırlatılacak. Fırlatma töreni, İstanbul ve Ankara'daki meydanlardan takip edilebilecek. Tarihi anların izleneceği diğer adresler ise bilim merkezleri olacak.

Türkiye'nin insanlı ilk uzay yolculuğu için geri sayım başladı
17 Ocak 2024 - 10:06

Türkiye uzay serüveninde kritik adımı atıyor.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'yı taşıyan roket bu gece 01.11'de uzaya fırlatılacak.
Cumhuriyet tarihinin ilk insanlı uzay görevi Florida eyaletinde gerçekleştirilecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve bilim insanlarından oluşan heyet, Cumhuriyet tarihinin ilk insanlı uzay görevi için Florida eyaletinde gerçekleştirilecek fırlatma törenine katılmak üzere ABD’ye uçtu.
Axiom Space’in, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) göndereceği ‘Ax-3’ görevi için 4 kişiden oluşan mürettebat yer alıyor. Gezeravcı’nın Ax-3 uçuşunda birlikte görev alacağı kişiler, ABD ve İspanya’yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetlerinden pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt olacak.

Florida’dan yapılacak fırlatma işlemi 18 Ocak 2024 Perşembe günü Türkiye saati ile 01.11’de yapılacak. ISS’e kenetlenme ise 19 Ocak saat 13.15’te gerçekleşecek.

Fırlatma törenini Türkiye’den izlemek için İstanbul ve Ankara başta olmak üzere bazı kentlerde hazırlıklara başlandı. Taksim ve Kızılay gibi meydanlara planetaryumlar kuruldu. Türkiye’de fırlatma töreninin izleneceği diğer adresler ise bilim merkezleri olacak.

Öte yandan, Ankara ODTÜ yerleşkesinde bulunan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Yer İstasyonu’nda görevli uzay mühendisleri ve bilim insanları tarafından astronotun uzay istasyonuna yolculuğu takip edilecek.


YORUMLAR

  • 0 Yorum