Türkiye'deki Uygurlar: Cumhurbaşkanı Erdoğan Çin'e 'One minute' demeli

Türkiye'deki bazı Uygurlar, Çin ile Türkiye arasında imzalanan "Suçluların İadesi Anlaşması"nın ardından Türkiye'den ayrılmanın yollarını arıyor.

Türkiye'deki Uygurlar: Cumhurbaşkanı Erdoğan Çin'e 'One minute' demeli
11 Mart 2021 - 21:05

Uygur hakları savunucusu ve sürgündeki Doğu Türkistan Ulusal Meclisi Başkanı Seyit Tümtürk, son birkaç yıl içinde 3 bin Uygur Türkünün Türkiye'yi terk edip Avrupa'ya kaçtığını söyledi.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Tümtürk, "Çin ile Türkiye arasındaki yakın ilişkiler, Uygurlar üzerinde inanılmaz bir baskı oluşturdu" dedi.

İstanbul Sefaköy'de emlakçılık yapan 47 yaşındaki Obul Tevekkul ise Uygurların "siyaset malzemesi yapıldığını" savunurken, "Aşılar ve iadeyi de kapsayan anlaşmalar bizim için hayal kırıklığı oldu" diuye konuştu.

Çin Başkonsololosluğu önündeki Uygur protestosuna katılanlardan Şemsinur Gafur da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulunarak "Müslümanların haklarını savunan liderimizin Çin'e karşı çıkmasını, 'One minute' demesini bekliyoruz" dedi.

Yine AFP'ye konuşan, Çin'de 20 yıl hapis yatan Uygur yazar Abdullah Abdulrahman, 2014 yılında Türkiye'ye sığındı. Ancak artık Türkiye'de de kendisini güvende hissetmediğini söylüyor.

'Artık burada güvende değiliz'

46 yaşındaki yazar, Çin ile Türkiye arasında "Suçluların İadesi Anlaşması'nın imzalanması sonrası Çin'e iade edilip Sincan Özerk Bölgesi'neki kamplara götürülmekten korkuyor.

"Artık burada güvende değiliz" diyen Abdulrahman, "Eğer Türkiye beni iade ederse Çin'de beni diri diri yerler" sözleriyle kaygısını dile getiriyor.

Abdulrahman, 1990'larda Pekin'deki bir protestolara katıldığı için hapse atılmış. Ardından Vietnam, Kamboçya, Tayland ve Malezya üzerinden Türkiye'ye ulaşmayı başarmış.

2018 yılından sonra IŞİD militanlarıyla bağlantılı olduğu iddiasıyla hakkında soruşturma açılmış. Aydın'daki Göçmenleri Geri Gönderme Merkezi'nde 40 günden fazla kalmış.

Mahkemede beraat ettikten sonra kendisine ikamet izni verilmeyen Abdulrahman şu an da bu belge olmadığı için bakna hesabı açamıyor, hastaneye gidemiyor. Uygur yazar, Çin'in baskısı nedeniyle kendisine ikamet verilmediğini savunuyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum