Türk kültüründeki gelenek ve göreneklerimiz
Türk kültüründeki gelenek ve göreneklerimize Sünnet Düğünü (Kirvelik), Evlenme (Kız İsteme), Nişan, Düğün, Taziye.
Gelenek ve Göreneklerimiz Nelerdir?
Toplumu bir arada tutan bazı manevi ve milli değerler bulunur. Bunlar gelenek ve görenek olarak bilinir. Yüzyıllardır yaşanmış olan ve toplum tarafından da kabul görmüş, hala büyük değerler şeklinde gelenek ve görenek şeklinde ifade edilmektedir. Barış ve huzur ortamının oluşması ile beraber birlik ve beraberliğin temsili olarak da öne çıkıyorlar.
Türk yapısında yüzyıllardan bu yana birçok farklı gelenek ve görenek yer alır. Çok önemli değerlerdir. Bu doğrultuda gelenek ve görenek, örf ve adete göre daha genel bir yapıdır. Tabii Türkiye'deki coğrafi açıdan bakıldığı zaman, örf ve adet ile beraber gelenek ve görenek aynı etki üzerinden de yaşanabiliyor. Ancak nasıl yaşanırsa yaşansın ortak olarak milli değerler şeklinde, birlik ve beraberliğin sürekliliğini yakalamak amaçlı gelenek ve görenekler büyük bir öneme sahiptir.
Yazılı olmayan ancak bu milletin her kesimi tarafından ele alınan gelenek ve görenekler, aynı zamanda nesilden nesle aktarılan alışkanlıklardır. Tabii toplumun her kesimi tarafından uygulanan bir alışkanlık olmadığını da söylemek mümkündür. Ancak farkında olunmasa bile aslında hayatın her alanında gelenek ve görenekler yer alır. Bu doğrultuda Türk ve Anadolu kültürü açısından bakıldığında birçok farklı gelenek ve görenek bulunuyor.
- Kız isteme merasimi,
- Kına gecesi,
- Bayram ziyaretleri,
- Sünnet törenleri,
- Cenaze törenleri,
- Büyüklerin elini öpmek,
- Doğum ile bebeğe hediyeler getirmek,
- Vatani görev için asker uğurlaması,
Gelenek ve görenek açısından maddeler halinde bunları ele almak mümkün. Her biri toplum içerisinde farklı zamanlarda gerçekleştirilen alışkanlıklar bütünüdür. Bu gelenek ve göreneklerin çoğu bilinçli şekilde yapılırken bazı kısımları ise bilinçsiz olarak gündelik yaşamda gerçekleştirilir. Ancak genelde halkın büyük bir kesimi için geçerli olan ve çok önemli gelenek ile göreneklerdir.
Yukarıda sayılan gelenek ve görenekleri devam ettirmek bir toplumun birlik ve beraberliğini oluşturur. Nasıl güçlü kalınacağı ve dağılmadan bütün olunacağını her zaman hatırlatan yapılardır. O yüzden örf ve adetler ile beraber gelenek ve görenekler her zaman Anadolu toplumu noktasında büyük bir potansiyel teşkil etmektedir.
Türkiye, Osmanlı gibi farklı atalardan gelen toplumlarında kök salmış geleneklerle dolu bir kültüre sahip bir ülkedir. Bazıları, diğer ülkelerdekinden farklı olduğu için onları tanımayan insanlar için garip olabilir
Kadınlar
Türkiye'deki kadınların durumu ve uyguladıkları adetler, gideceğimiz ülkenin alanına bağlıdır. Şehirlerde bazıları saçlarını kapatırken diğerleri kapatmazken, kırsal alanlarda hepsi kapatır.
Aynı şekilde, kadınların 1927'den beri oy kullanma hakkına sahip olmasına ve kanun önünde erkeklerle eşit olmasına rağmen, kırsal kesimde durumları oldukça farklıdır, çünkü özellikle yalnızsa, evden neredeyse hiç çıkamazlar. Ayrıca namus cinayetleri ailenin itibarını zedelediği için nadir değildir.
Ülke genelinde kadınların yaklaşık% 30,5'i çalışıyor, çalışan erkeklerin sayısıyla karşılaştırıldığında düşük bir yüzde. Ayrıca, yaklaşık% 42'si aile içi şiddete maruz kalmaktadır.
Su at
Bir kişi seyahate çıktığında, genellikle araba gittikten hemen sonra yere su dökmek normaldir. Belirli bir kapla yapılmaz, bardak, sürahi vb. Olabilir.
Bu hareket, yolculuğun vay güzel, hem dışa hem de dönüşün su gibi düzgün bir şekilde akmasını sağlar. Garip de olsa her yaştan Türk'ün sevdiği biri seyahate çıktığında yapmaya devam ettiği bir eylemdir.
Bodas
İki kişinin evlenmesi için ilk adım tekliftir, bu noktada damadın ailesi gelinin yanına gidip anlaşmayı resmileştirir. Bundan sonra aynı evde nişanı duyurmak ve kadına nişan vermek için bir parti yapılır. taki, bir tür nişan yüzüğü.
Düğünden önceki gün kadınlar organize ediyor kına gecesi. İçinde kırmızı duvak takan gelinin ellerini ve ayaklarını kına ile boyarlar. Ayrıca olayın kahramanı ağlatmak amacıyla dans edip şarkılar söylerler.
Damadın ailesi yardımcı olabilse de, gelinin ailesi tüm düğün masraflarını karşılamakla sorumludur.
Öte yandan kutlama gününden önce ev için kıyafet, mücevher ve objelerden oluşan çeyiz de sergileniyor. Önce kadının evine sonra da erkeğin evine konur.
Düğün dini veya medeni olabilir. Dindar daha gelenekseldir ve imam, Müslümanlar için namaz kıldırmaktan sorumlu olduğu için evliliği yürütmekten sorumludur. Merak olarak, nikah töreninin sonunda, karının kocaya basması tipiktir. Bazen törene gitmek için gelinin evinden bir alay vardır.
Kutlama sırasında, gelin ve damat, misafirlerin hediyelerini bağlamaları için boyunlarına kırmızı bir kurdele takarlar. altın paralar daha büyük veya daha küçük.
Evlilik ve aile
Türkiye'de 18 yaşın altındaki kişilerle evlilik yasadışıdır. Kırsal kesimde oğullarının veya kızlarının kiminle evleneceğini seçenler ailelerdir, bu gerçek artık şehirlerde genellikle görülmez. Üniversite çalışmaları ve zorunlu askerlik hizmeti nedeniyle evlilik yaşı giderek daha yüksek olma eğilimindedir.
Ülkede yasa dışı olduğu için çok eşlilik nadirdir, ancak İslam bir erkeğin dört kadınla evlenmesine izin verir. Ancak, pek hoş karşılanmıyor.
Bazı kırsal kesimlerde bazı karakteristik evlilikler devam ediyor. Örneğin dul bir kadın, çocuklarına daha fazla istikrar sağlamak için kayınbiraderiyle evlenebilir.
Yıl sonu ve tatiller
1 Ocak, Yeni Yıl'ın gelmesi nedeniyle Türkiye'de resmi tatildir. İstanbul gibi büyük şehirlerde, ülkenin geleneksel bir kutlaması olmamasına rağmen farklı festivaller düzenleniyor. Neredeyse hiç Hristiyan nüfusu olmadığı için Noel'i kutlamak tipik değildir.
Bir diğer önemli tarih ise 23 Nisan Çocuk Bayramı ve Ulusal Egemenliktir. Kahramanların olduğu bir partidir çocuklar. 1920'den beri kutlandığı için dünyanın bunlara adanmış en eski festivalidir.
Türkiye resmi olarak laik bir devlet olmasına rağmen, nüfusun büyük çoğunluğu Müslümandır, bu nedenle Ramazan gibi yılın diğer önemli zamanları da dikkate alınmalıdır.
Cenaze
Her kültürün bir insanın ölümüyle ilgili farklı gelenekleri vardır. Türkçe söz konusu olduğunda, tipik olarak adı verilen bir tatlı dağıtmaktır. Helva cenazeye katılanlar arasında.
Ülkenin Asya kısmı olan Anadolu'da cenaze töreni genellikle beyaz giyinen bir kişinin ölümünden 14 veya 15 saat sonra gerçekleşir. Cenaze töreni mezarlıkta veya camide yapılır ve kadınlar genellikle katılamaz.
Daha sonra kişinin defnedileceği yere giderler ve yardımcılar yakınlarına başsağlığı diler. Bazı köylerde ölen kişinin evi iki üç gün yemek yapmadığı için komşular aileye yemek getirir.
Türk kahvesi
Türk kahvesi, bu popüler içeceği hazırlamanın özel ve zanaatkar bir yoludur ve bu nedenle UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Mirası ilan edilmiştir.
Bu genellikle kalındır, küçük bir bardağa konur ve yanında bir bardak su bulunur. Ek olarak, bazen, gibi bir tatlıyla da gidebilir. rahat lokum veya Türk lokumu.
Sarhoş olduktan sonra, aşağıdaki resimde görebileceğiniz gibi, bardağın dibinde bir kalıntı kalır. Geleneksel olarak, bu içeceğin uzmanı olan kişiler onu okuyabilir ve size gelecek ve sizi bekleyen şans.
Türk gözü
Türkçe olarak bilinen Türk gözü Nazar BoncukTürkiye'nin her yerinde bulunan bir semboldür: hem evlerde hem de arabalarda, takılarda, dekorasyonda vb.
Bu tılsımın nazara karşı bir koruma olması gerekiyordu. Bu nedenle, bir bebek doğduğunda, vermek de gelenekseldir. Binlerce yıldır Yunanistan gibi diğer ülkelerin tipik bir örneğidir.
Mutfak gelenekleri
Arap, İran ve Hint mutfağının karışımı olan Türk mutfağı çeşitlidir. Zeytinyağı, sebze, et ve balık bol miktarda bulunur, ancak domuz eti genellikle pişirilmez.
Jardines de Viveros meze servis edilen tipik mezelerdir meyhane, bir tür taverna. Bazen eşlik ediyorlar rakıanason ile yapılan alkollü bir içecek. Bu yemeklerde bulduğumuz farklı malzemeler arasında patlıcan, peynir ve tavuk var. Yoğurt gibi çorbalar da gelenekseldir.
Türkler zengin bir kahvaltı yapma eğilimindedir. Öğle yemeği için mola verirler ve öğleden sonra ailece akşam yemeği yerler. Yeme alışkanlıkları arasında çay içmek bütün gün
Tüketim alışkanlıkları
Türkler için alışveriş yaparken kalite önemlidir. Ayrıca gençler Batılı zevklere sahipler ve yeni ürünler satın almak için teknolojiyi kullanıyorlar.
Kültürlerinde kökleşmiş bir başka gelenek de pazarlık etmek. Görüşmeler uzun olabilir ve satıcının alıcıya nihayet bir şey satın almasa bile çay ikram etmesi yaygındır.
Öte yandan Türkler, çeşitli tatlarda tütün içmenin geleneksel bir yolu olan nargile ya da nargile gibi. Bazı bar ve kafelerde denemek mümkündür.
Bu ülkenin en tipik nesnelerinden biri, kalitesi ve içlerine dokunan desenlerle karakterize edilen kilimdir. Turistlere en çok satan hediyelik eşyalardan biridir.
Sosyal davranış
Türkiye gelenek ve görenekleri içinde birbirlerini selamlarken, aynı cinsten insanlar yanaklarından iki kez öpüşürler. Yaşlı birine saygı göstermek istiyorsan elini öp ve alnına koy. Yabancılar el sıkışır.
Türkler genç bir kadına hitap ederken, hanim y bey erkekler için. Daha yaşlılarsa, o zaman konuşmak y ağabey. Aynı şekilde yaş farkı varsa kadın Teyze ve adam Amca. Bu kelime ilk ismin hemen sonrasına yerleştirilir.
Türkiye halkı misafirperver insanlardır ve her zaman ziyaretçileri evlerine davet eder. Ayrıca, kötü bir izlenim bırakmak istemiyorsanız kabul edilmesi gereken kahve veya çay da sunulmaktadır. Yemeye davet edildiyseniz, çıkardıkları tüm yemeklerden biraz denemelisiniz.
Hamam
El hamam o Türk hamamı, günümüzde hala dinlenmek için kullanılan, asırlık geleneğe sahip bir yerdir. Bu, farklı odalardan oluşmaktadır. Bazılarında yıkama veya masaj yapabilirsiniz. Tarihsel olarak, bir buluşma yeriydi.
İstanbul veya Ankara gibi bir Türk şehrine seyahat ederseniz, turistler için önemli bir teklif olduğu için otellerin içinde bile Türk hamamı bulabilirsiniz.
YORUMLAR