Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi, Batı Şeria'da İsrail askerlerinin kurşunuyla hayatını kaybetti

Batı Şeria'da yerleşim yerlerinin genişletilmesine karşı düzenlenen protesto gösterisinde, Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi gerçek mermiyle başından vuruldu. Eygi hayatını kaybetti.

Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi, Batı Şeria'da İsrail askerlerinin kurşunuyla hayatını kaybetti
07 Eylül 2024 - 14:35 - Güncelleme: 07 Eylül 2024 - 14:38
Filistin haber ajansı WAFA, Batı Şeria’nın Nablus kentinde yerleşim yerlerinin genişletilmesine karşı düzenlenen protestoya katılan Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi, İsrail askerleri tarafından gerçek mermi ile başından vurulduğunu duyurdu.
WAFA’nın haberine göre, Rafiada hastanesine kaldırılan ABD vatandaşlığı da bulunan Eygi,tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Nablus’taki Rafiada Hastanesi Müdürü Fouad Nafaa konuya ilişkin açıklamasında, aktivist kadının başından yaralandığını ve hastaneye getirildiğinde durumunun kritik olduğunu söyledi.
İsrail ordusu, olaya ilişkin inceleme başlatıldığını duyururken ABD tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.
'Netanyahu Hükümeti tarafından işlenen bu cinayeti lanetliyoruz'
Türk Dışişleri Bakanlığı, Batı Şeria'nın Nablus kentinde İsrail askerleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi için taziye mesajı yayımladı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Netanyahu Hükümeti tarafından işlenen bu cinayeti lanetliyoruz. İsrail, Filistinlilerin yardımına koşan ve soykırıma karşı barışçıl mücadele veren herkesi yıldırmaya çalışmaktadır. Bu şiddet politikası sonuç vermeyecektir. İnsanlığa karşı suç işleyen İsrail makamları ve onları kayıtsız şartsız destekleyenler, uluslararası mahkemeler önünde mutlaka hesap vereceklerdir" denildi.
'Vatandaşımızı öldürenlerin adalet önüne çıkarılmasının takipçisi olacağız'
İsrail güçleri tarafından başından vurularak öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümünün ardından Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, yazılı bir açıklama yaptı.
Vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi bugün Batı Şeria’nın Nablus kentinde İsrail güçleri tarafından öldürüldü. Vatandaşımızın, barışçıl bir gösteri sırasında başından vurulduktan sonra Filistinlilerin Rafidia Hastanesine kaldırıldığını ancak burada vefat ettiğini öğrendik. Kudüs Başkonsolosluğumuz olayla ilgili olarak yerel makamlarla temas halinde.
Vatandaşımızın aynı zamanda ABD vatandaşı olduğunu anlıyoruz. Cenazenin nereye nakledileceği ve nerede defnedileceğine ailesi karar verecek. Defin işlemlerinin Türkiye’de yapılmasına karar verilmesi halinde konsolosluk hizmeti ülkemiz tarafından sağlanacak. Bu gibi durumlarda adli tıp süreci oluyor. Konuyu hukuki boyutuyla da konsolosluk boyutuyla da yakından takip edeceğiz. Vatandaşımızı öldürenlerin adalet önüne çıkarılmasının takipçisi olacağız.

'Bu, zulüm ve barbarlığın zirvesidir. Zalimleri lanetliyoruz'
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türk vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerlerince öldürülmesine ilişkin, "Bu, zulüm ve barbarlığın zirvesidir. Zalimleri lanetliyoruz" ifadesini kullandı.
Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında, Filistin'in Nablus kentinde, İsrail güçleri tarafından sivillere gerçek mermilerle açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Türk vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'ye Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diledi. Kurtulmuş, mesajında şunları kaydetti:
Rachel Corrie'nin katlinin üzerinden 21 yıl geçti ancak İsrail devlet terörü geride kalan sürede dünyanın suskunluğundan aldığı cesaretle bugün tıpkı Rachel'i katlettiği gibi Ayşenur'u da katletti. Bu, zulüm ve barbarlığın zirvesidir. Zalimleri lanetliyoruz. Bu barbarlık da gösteriyor ki tüm dünya siyonist İsrail'in tehdit ve tehlikesine karşı yekvücut olmak durumundadır. Netanyahu ve çetesi için sivil, genç, çocuk ayrımı yoktur, Filistinli ya da başka bir milletten olmanızın da önemi yoktur. Bunlar için kendileri ve öldürülebilir diğer insanlar vardır. Dünya bu vahşeti bir an önce durdurmak ve bu katillerin işledikleri insanlık suçlarını en ağır şekilde cezalandırmak zorundadır.



'Kana doymayan soykırımcı İsrailli yöneticiler, işledikleri suçların hesabını uluslararası hukuk önünde mutlaka verecektir'
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sivil aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerlerince öldürülmesi hakkında sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.
Bakan Tunç, İsrail'in işlediği savaş ve insanlık suçlarına bir yenisinin daha eklendiğini dile getirerek şu açıklamalarda bulundu:
"İşgalci İsrail'in Batı Şeria’daki işgal karşıtı sivil bir protestoya düzenlediği kalleş saldırıyı lanetliyor, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi'ye Allah'tan rahmet diliyorum. 7 Ekim’den bu yana masum insanları hedef alarak 41 bin Filistinli kardeşimizin yaşamına son veren barbar İsrail, işlediği savaş ve insanlık suçlarına bir yenisini daha eklemiştir. Kana doymayan soykırımcı İsrailli yöneticiler, işledikleri suçların hesabını uluslararası hukuk önünde mutlaka verecektir.
Sözde demokrasiyi ve insan haklarını savunan ülkeler, yaşanan katliamlara seyirci kalsa da Türkiye olarak masum Filistinli kardeşlerimizin haklarını savunmaya, İsrailli çetelerin adaletsizliklerini ve haksızlıklarını haykırmaya devam edeceğiz."

'İsrail'in sivillere yönelik saldırısını ve Filistin'e yapılan zulmü lanetliyoruz'
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sivil aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerlerince öldürülmesi ile ilgili sosyalmedya hesabından paylaşımda bulundu.
Özel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İsrail askerlerinin Batı Şeria'daki saldırısında başından mermiyle vurulan 26 yaşındaki evladımız Ayşenur Ezgi Eygi'ye Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. İsrail'in sivillere yönelik saldırısını ve Filistin'e yapılan zulmü lanetliyoruz" ifadelerine yer verdi.
'Eygi'nin nasıl öldüğüyle ilgili ivedi şekilde daha fazla bilgi topluyoruz'
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından başından vurularak öldürülen Eygi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Miller, İsrail ile ilgili bir ifadenin geçmediği açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
Ayşenur Eygi adlı Amerikan vatandaşının bugün Batı Şeria'da trajik ölümünün farkındayız. Ailesine ve sevdiklerine en derin taziyelerimizi sunuyoruz. Eygi'nin ölümüyle ilgili ivedi şekilde daha fazla bilgi topluyoruz. Amerikan vatandaşlarının güvenlik ve emniyetinden daha yüksek bir önceliğimiz yok.

BM, Türk-Amerikan vatandaşı Eygi'nin ölümünün kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını istedi
Birleşmiş Milletler (BM), Batı Şeria’nın Nablus kentinde Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin işgalci İsrail askerleri tarafından öldürülmesinin kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını ve suçluların hesap vermesini talep etti.
BM Sözcüsü Stephane Dujarric, AA muhabirinin "Size işgalci İsrail askerleri tarafından Nablus'ta başından vurularak öldürülen Türk-Amerikan vatandaşı, 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi'yi sormak istiyorum. Tepkiniz nedir? Bunu kınıyor musunuz ve sorumluluğu kabul eden İsrail ordusuna bir mesajınız var mı?" sorularını yanıtladı.
Olay hakkında henüz detaylı bilgiye sahip olmadığını belirten Dujarric, "Olayın ne koşullar altında gerçekleştiğinin kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını ve sorumluların hesap vermesini istiyoruz. Siviller her durumda korunmalıdır" ifadesini kullandı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan taziye mesajı
Filistin Dışişleri Bakanlığı, ABD vatandaşlığı da bulunan Türk akvist Ayşenur Ezgi Eygi'nin işgal altındaki Batı Şeria’da İsrail askerlerince öldürülmesinin İsrailli politikacıların direktiflerinin bir sonucu olduğunu belirtti.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Bu suç, işgalci İsrail’in soykırım ve yerinden etme suçu dahil olmak üzere halkımıza karşı işlediği suçların ayrılmaz bir parçasıdır. İşgal devleti, halkımızın davası ve haklarıyla dayanışma içinde olan kişileri hedef almaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, aktivist Eygi’nin öldürülmesi kınanarak şunlar kaydedildi:
Aktivist Ayşenur’un öldürülmesi, askerlerin Filistin halkı ve onunla dayanışma içinde olan herkesi öldürmek amacıyla gerçek mermi kullanmasını kolaylaştıran işgalci devletin siyasi düzeyindeki talimat ve direktiflerinin pratik bir yansımasıdır.

FKÖ’den Eygi’nin öldürülmesine tepki
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh de Eygi’nin öldürülmesi nedeniyle İsrail ordusunun "uluslararası mahkemelerde" yargılanması çağrısında bulundu.
Şeyh, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
İşgalci İsrail, işgale ve Yahudi yerleşim birimlerine karşı Amerikalı bir dayanışma aktivistini öldürdü. Bu, işgal güçleri tarafından her gün işlenen ve faillerin uluslararası mahkemelerde hesap vermesini gerektiren suçlar dizisine eklenen bir başka suçtur.
'Türk aktivist Eygi'nin İsrail askerlerince öldürülmesine ABD'nin tarafgir politikaları neden oldu'
Hamas, Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından öldürülmesine ABD'nin tarafgir politikalarının neden olduğunu belirtti.
Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD vatandaşlığı da bulunan Türk aktivist Eygi'nin Nablus'ta İsrail askerleri tarafından başından vurularak öldürülmesi kınandı.
'İğrenç bir suç' olarak nitelendirilen saldırının, İsrail'in, Filistin halkına destek veren yabancı aktivistlere karşı işlediği suçların bir devamı olduğu, bu şekilde onlarca aktivistin öldürüldüğü, bunlardan en önde geleninin de 2003 yılında İsrail buldozeriyle ezilerek öldürülen ABD'li aktivist Rachel Corrie olduğu hatırlatıldı.
Açıklamada, "ABD'yi, İsrail'in Filistin halkına karşı işlediği ve bugün Eygi'nin öldürülmesine neden olan suç ve katliamlarını destekleyen tarafgir politikalarını gözden geçirmeye çağırıyoruz." ifadeleri kullanıldı.
İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin, işgal altındaki Batı Şeria'da düzenlenen barışçıl yürüyüşlerde aktivistlere yönelik sistematik saldırılarını sürdürdüğüne işaret edilen açıklamada, "Siyonist hükümet ile onun terörist ordusu, işlediği bu suçlarla Filistin halkının bağımsızlığı için mücadele eden sesleri bastırmaya çalışıyor" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, uluslararası topluma, Birleşmiş Milletlere, 'İsrail hükümetini dizginleme ve faşist davranışlarının hesabını sormak için derhal harekete geçme çağrısı' yapıldı.
Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk de yaptığı yazılı açıklamada, Eygi'nin öldürülmesinin, Filistin halkının haklı davasıyla dayanışma içinde olan tüm seslere suikast düzenlemeye çalışan İsrail'in vahşetini ortaya koyduğunu belirtti.
Rişk, şunları kaydetti:
Filistin'e destek veren aktivisti hayattan koparan bu kurşun, İsrail ordusunun ABD yönetiminden aldığı ve işgal altındaki Filistin topraklarında her gün halkımıza karşı sıktığı kurşunun ta kendisidir."
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum