Tahir Göktepe zeytin üreticilerini uyardı

Alanya’da zeytin hasadının başladığını belirten Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, “Hasat sırasında ağaçlara dal parçalarıyla vurmak doğru değil. Bu hem çiçeklenme dönemini hem de verim sağlayacak meyve dallarını olumsuz etkiler. Bunun yerine makine ekipmanları kullanarak, dalları titretme yoluyla zeytinler toplanmalı” dedi. 

Tahir Göktepe zeytin üreticilerini uyardı
18 Eylül 2024 - 15:04
Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Alanya’da zeytin hasadının başladığını duyurarak üreticilere çeşitli uyarılarda bulundu. Göktepe, zeytin üretiminin Alanya’da 7 bin 500 dekar alanda 2 bin 300 üretici ile gerçekleştirildiğini ve üretim sürecinde dikkat edilmesi gereken hususları aktardı. Göktepe, Alanya’nın zeytin üretimi açısından önemli bir bölge olduğunu belirterek, ilçede ekonomik olarak büyük ölçekli zeytin bahçelerinin bulunmadığını, ancak küçük ölçekli ve teraslama yöntemiyle kurulmuş bahçelerde üretimin yoğun bir şekilde devam ettiğini söyledi. Özellikle Gemlik çeşidi zeytin üretiminin yaygın olduğunu dile getiren Göktepe, bu yılki zeytin rekoltesinin geçtiğimiz yıla göre oldukça yüksek olduğunu vurguladı. 

“ALANYA’DA ZEYTİNCİLİK GELİŞİYOR”

“Geçen yıl yüzde 30 civarında olan rekolte, bu yıl yüzde 80-90’lara yaklaşmıştır. Zeytin fidanına talep hala çok yüksek. Yıllık yaklaşık 100 bin adet zeytin fidanı satılıyor. Bu, zeytinciliğin Alanya’da gelişmeye devam ettiğini gösteriyor” diyen Göktepe, özellikle sulama imkanı olan üreticilere, yağ verimi yüksek olan Arbequina çeşidini önerdi. Bunun yanında Ayvalık çeşidinin soğuklama ihtiyacını karşılayamadığı için bölgeye uygun olmadığını belirtti.




“ZEYTİN SİNEĞİNE KARŞI TEDBİR ALIN”
Göktepe, zeytin sineği ve Akdeniz meyve sineği gibi zararlıların bölgedeki zeytin ağaçlarına büyük tehdit oluşturduğunu ifade etti. Göktepe, “Zeytin sineği önemli bir zararlı. Bu yüzden üreticilerin gerekli tedbirleri almaları gerekiyor. Ayrıca halkalı leke hastalığına karşı da önlem alınmalı” diye konuştu. 


“ZEYTİNLER YERE DÜŞMEDEN TOPLANMALI”

Göktepe, zeytin hasadının başladığını ve özellikle yere dökülen zeytinlerin toplanmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Yere dökülen ya da dökülmeye yüz tutmuş zeytinlerin hasadı başlamış durumda. Ağaçlarda siyahlaşan zeytinler sofralık olarak toplanıyor ve turşu yapılarak ilerleyen dönemde sofralarımıza güvenilir gıda olarak ulaşacak. Yağlık zeytinler için ise fabrikalar  zeytin sıkımına başladı. Güney cepheli arazilerde olgunlaşan zeytinler yere düşmeden toplanmalı. Engebeli arazilerde hasat işlemleri dikkatli yapılmalı. Hasat sırasında ağaçlara dal parçalarıyla vurmak doğru değil. Bu hem çiçeklenme dönemini hem de verim sağlayacak meyve dallarını olumsuz etkiler. Bunun yerine makine ekipmanları kullanarak, dalları titretme yoluyla zeytinler toplanmalı” ifadelerini kullandı. 



“İKİNCİ YAĞMURDAN SONRA HASAT DAHA DA HIZLANACAK”
Göktepe, bu ayın 26’sı itibariyle genel merkez tarafından zeytinyağı alım fiyatlarının belirleneceğini ve bununla ilgili üreticilerin bilgilendirileceğini söyledi. Ayrıca, yağışlarla birlikte hasadın daha da hızlanacağını dile getiren Göktepe, “Tüm üreticilerimize hayırlı bir zeytin sezonu diliyorum. İlk yağmur yağdı, şimdi ikinci yağmurun yağması sonrasında hasat daha da hız kazanacak” diye konuştu.

“SAHTECİLİĞE KARŞI ÇOK DİKKATLİ OLMALIYIZ”
Özellikle yerli üretim zeytinyağının tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Göktepe, sahte zeytinyağı konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirterek, “Zeytinyağında sahteciliğe karşı çok dikkatli olmalıyız. Zeytinyağına karışım yapılıp yapılmadığı analizlerle kontrol edilebilir. Güvenilir üreticilerden, köylü pazarlarından ya da doğrudan zeytinyağı fabrikalarından alım yapılabilir” dedi. Marketlerde de gerekli denetimlerin yapıldığını ve güvenilir gıdaya ulaşmanın mümkün olduğunu ifade eden Göktepe, yerli üretime destek veren tüm tüketicilere teşekkür etti. – Haber Merkezi 













 

YORUMLAR

  • 0 Yorum