Tahir Göktepe, Alanya'daki üreticiler için 3 talepte bulundu

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, üreticilerin işletme giderlerini karşılaması ve sezona umutla bakabilmesi için planlı üretime geçilmesini, yurt içi ile dışında pazar oluşturulmasını ve örtü altı üretimde taban fiyat uygulamasına geçilmesini istedi. 

Tahir Göktepe, Alanya'daki üreticiler için 3 talepte bulundu
26 Nisan 2025 - 10:18 - Güncelleme: 26 Nisan 2025 - 10:22
Üreticiler ile Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine teşekkür eden Göktepe, “Bu seralar devletimizin yüzde 50’ye varan, hatta genç, kadın çiftçide yüzde 70’e varan sübvansiyonlu devlet desteği ile yapıldı ancak bu seraların amortismanının sağlanması, içerisindeki işletme giderlerinin karşılanması, akabinde üreticinin önümüzdeki sezona umutla bakabilmesi için mutlaka yapılması gereken 3 şey var. Devlet yetkililerinden üreticiler adına yardım istiyoruz. Bunlardan birincisi hububatta, stratejik ürünlerde olduğu gibi domates, biber, salatalık, patlıcan gibi sera ürünlerinde planlı üretim, sürdürülebilir tarım için mutlaka gerekli. Çünkü üreticinin önümüzdeki sezonda ne kazanacağını bilmesi, ona göre planlama yapması lazım. 

“CİDDİ PAZAR OLUŞTURULMASI LAZIM”
Diğer bir husus devlet yetkililerinden seralarda örtü altı desteği, doğrudan gelir desteği, bambus arı desteği biyolojik, biyoteknik destekleri var. Bunlardan ziyade kesinlikle yapılması gereken hem yurt içinde hem yurt dışında ciddi pazar oluşturulması lazım. Üreticilerimiz ihracata yönelik ürünleri yetiştiriyor. Bu doğrultuda devlet yetkililerinden yardımlarını bekliyoruz. 

“FİYATLAR MALİYETİN ÜÇTE BİRİ OLDUĞU İÇİN ÜRETİCİLER PARA KAZANAMIYOR”
Özellikle örtü altı üretimde taban fiyat uygulamasının mutlaka yapılması lazım. Çünkü üreticilerimiz birim alandan en az verim aldığı dönemde fiyatın 35-40 TL olduğunda nasıl ki çok az ürün çıktığında para kazanamıyorsa bugün birim alandan ürünü fazla alsa da fiyatlar maliyetin üçte biri olduğundan dolayı para kazanamıyor. Dolayısıyla dışarıdan baktığımızda tüketiciler olsun diğer yurttaşlardan bazıları,  ulusal basın da bunu dile getiriyor. Üreticini çok para kazandığı hususu ile ilgili ama o zamanlar ürün çıkmıyor. Şimdi bu mevsime geldiğimizde bugün salatalığın üreticiden çıkış fiyatı 4 TL. Bundan bir de komisyon kesildiğini hesap edersek bu fiyat çok daha aşağılara iniyor. Maliyetimiz bugün 14 TL. Biz bu hususlara maruz kalmamak için önümüzdeki günlerde üretecek çiftçi aramaktansa bugünden hemen harekete geçerek mutlaka taban fiyat uygulamasını devletin eliyle yapılması lazım. Planlama yapılması lazım ve bu zaman kadar kazandığımız pazarı kaybetmeden bunu daha da genişleterek, güçlendirerek kalıcı Pazar elde etmemiz lazım” diye konuştu. - Erkan Uysal 

  
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum