Şelalelerin İçinden Uçarak Geçen Sinekkuşları

Yüksek bir mesafeden aşağı düşen sular, bütün küçük canlılar için büyük bir tehlike oluşturabilir. Su damlacıkları vücudunuzun büyük bir kısmını kapsadığında, yağmur gibi yaygın görülen doğa olaylarında bile hayatta kalmak için zekice adaptasyonlar gerekir. Bu yüzden, şelale gibi çok daha büyük hacimlerde aşağı düşen sular; narin biçimli uçan canlılar için duvar niteliği taşıyabilir.

Şelalelerin İçinden Uçarak Geçen Sinekkuşları
27 Ağustos 2020 - 09:08
Fakat bazı böcekler ve kuşlar, geçilemez gibi görünen bu engeli aşabilir. En azından birkaç kuş türü, yuvalarını bu pırıltılı duvarların arkasına güvenli şekilde sıkıştırarak bu doğal engellerden faydalanıyor. Bazılarının, dimdik aşağı düşen bu sıvının içinden uçarak geçtiği biliniyor.
Bu durumun nasıl gerçekleştiğini daha iyi anlamak isteyen araştırmacılar, çağlayan suyun içerisinden geçen sinekkuşlarını videoya kaydetmişler. Engeli zarif ve zeki şekilde aşan kuşlar, bilim insanlarını şaşkınlığa uğratmış.
Aşağıda görebileceğiniz üzere deneydeki Anna sinekkuşlarının (Calypte anna) çoğu, suyu ön tarafından yararak geçiyor; öndeki kanadı kullanarak su perdesini deliyorlar.
Kennesaw State Üniversitesi’nde biyolog olan baş araştırmacı Victor Ortega-Jimenez, “Literatürdeki hiçbir şey bunu tahmin edememişti” diyor.
Kuvvetli rüzgarlarda ve sağanak yağmurlarda uçabilen sinekkuşları, şelale diplerindeki havuzlarda yıkanırken gözlenmiş. Bu sebeple sadece 4.5 gram ağırlığa ulaşan bu hafif kuşlar, şelaleler ile doğal olarak karşılaşıyorlar.
Bu kuşlar ayrıca, bu gibi aşağı düşen nehirlerin ardında yuva yaptığı bilinen kara sağanlar ile de akraba.
Araştırmacılar kuşların suya ilk önce kafalarıyla girerek, (yüzey alanını mümkün olduğu kadar azaltmak amacıyla) kanatlarını da gövdelerine yapıştırdığını görmeyi beklemişler; tıpkı suya dalan kuşların yaptığı gibi.
Fakat dört sinekkuşundan sadece biri suya gagasıyla girerken, bu küçük ve sevimli pilotların çoğu farklı şekilde durmuş. Kanatlardan biri suyu delip geçerek, suda bir pencere açmış ve diğer kanat serbest kalıp itme kuvveti oluşturmuş.
Bu durum, kuşların su perdesini 100 milisaniyeden kısa bir sürede delip geçmesine olanak sağlamış.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum