Paylaşmanın simgesi: Aşure Günü

İslam inancına göre peygamberlerin hayatına dair birçok önemli hadisenin yaşandığı, bereket, paylaşma ve birliğin simgesi aşure tatlısının yapıldığı Muharrem ayının onuncu günün olan "Aşure Günü" bugün idrak edilecek.

Paylaşmanın simgesi: Aşure Günü
16 Temmuz 2024 - 14:11
Peygamberler tarihi açısından önemli bir gün olup, Arapçada on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı muharremin onuncu gününe denk geliyor.
Hadis kaynaklarına göre, Hazreti Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması ve Hazreti Musa'nın Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması hadiseleri de bugünde gerçekleşti.
Ayrıca kültür tarihine ait birçok esere göre, Hazreti Adem'in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, Hazreti İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Hazreti İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazreti Yakup'un, oğlu Yusuf'a kavuşması, Hazreti Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi, Hazreti Yunus'un balığın karnından çıkması ve Hazreti İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılarak göğe yükseltilmesi gibi hadiselerin de bugün yaşandığı rivayet ediliyor.
Aynı zamanda Emevi Devleti'nin ikinci Halifesi Yezid bin Muaviye tarafından hicri takvime göre 10 Muharrem 61'de (10 Ekim 680) Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 yakınının şehit düştüğü "Kerbela olayı" da bugün yaşandı.
Bu olayların muharrem ayının onuncu gününde yaşanması dolayısıyla dini gelenekte bugüne büyük önem atfediliyor. Müslümanlar bugünü nafile oruç tutarak ifa ediyor.
Hazreti Nuh ve onun çağrısına uyarak gemiye binenlerin aşure aşı tüketmeleri dolayısıyla Müslümanların aşure yaparak paylaşma geleneği bugün de yaşatılıyor.
Aşure, Türk mutfağının en eski, en özel ve belki de en güzel tatlılarından birisidir. Muharrem ayının onuncu günü hazırlanan aşure, farklı malzemelerin bir araya gelerek oluşturduğu zengin, sağlıklı ve lezzetli bir tatlıdır.



Aşurenin kökeni, Nuh Peygamber’in Büyük Tufan’dan sonra gemide kalan son malzemelerle yaptığı tatlıya dayanır. Anlatıma göre, Nuh’un Gemisi karaya oturduktan sonra, gemide bulunan çeşitli malzemeler, baklagiller, tahıllar, kuru meyveler ve kuruyemişlerle bu özel tatlı yapılmıştır. Bu nedenle aşure tatlısı, bereketin ve paylaşımın bir simgesi olarak her sene Muharrem ayında yapılarak etrafa dağıtılmaktadır.

Aşure malzemeleri, buğday, fındık, kuru incir, kuru üzüm, fasuyle, kuru kayısı, fındık, badem, kuru kayısı gibi baklagillerle ve kuru meyvelerden oluşur. Ayrıca tatlandırmak için şeker, tarın, su, süt veya pekmez gibi malzemeler de kullanılır.

Aşure Malzemeleri ve Özellikleri
Aşure malzemeleri; buğday, nohut, fasulye, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, fındık, ceviz ve bademlerden oluşur. Yine isteğe ve tarife göre içerisine farklı malzemeler konulabilir. Tatlandırmak için ise şeker, bal, su ve süt gibi eklemeler yapılabilir.

Buğday
Buğday, aşurenin temel malzemelerinden bir tanesidir. Aşureye yoğun bir kıvam kazandırarak koyu olmasını sağlar. Lif açısından zengin olan buğday sindirimi kolaylaştırarak uzun süre tok kalma hissi sağlar. Ayrıca içerisindeki B vitamini, demir ve magnezyum gibi mineralleri içererek aşurenin sağlıklı bir besin olmasını sağlar.

Nohut ve Fasulye
Nohut ve fasulye, aşureye protein ve lif kazandıran baklagillerdir. Özellik nohut, demir ve magnezyum açısından oldukça önemlidir. Fasulye ise folik asit ve potasyum içererek enerji verici bir özellik kazandırır.

Kuru Kayısı
A vitamini ve potasyum açısından zengin olan kuru kayısı, aşurenin tatlılığını artırırken aynı zamanda sindirim sitemi üzerinde de olumlu bir etki bırakır.

Kuru İncir
Lif açısından zengin olan diğer bir besin ise kuru incir. Magnezyum, kalsiyum ve potasyum içeren bu kuru meyve, aşureye hem lezzet hem de doku kazandırır.

Tarçın
Tarçın, aşureye aromatik bir tat kazandırır. Aynı zamanda kan şekerini düzenleyici etkisi ile aşurenin sağlıklı bir tatlı olmasına katkı sağlar.

Şeker, Süt veya Bal
Baklagiller ve kuru meyvelerin dışında aşureye tat ve lezzet kazandırmak için şeker, süt veya bal kullanabilirsiniz. Hem aroma hem lezzet hem de sağlık katan bu ürünler sayesinde aşurenin daha tatlı ve güzel olmasını sağlayabilirsiniz.

Aşurenin Sağlığa Faydaları
Aşure malzemeleri içerisinde bulunanlar sayesinde sağlığa oldukça faydalıdır. İçindeki çeşitli malzemeler sayesinde, protein, lif, vitamin ve mineraller açısından zengindir. Peki aşurenin sağlığa faydaları nelerdir?

Besleyicidir: Aşure, içindeki malzemeler sayesinde yüksek besleyici değere sahiptir.

Enerji Verir: Tahıl, baklagil ve kuruyemişler sayesinde yüksek enerji oranına sahiptir. Aynı zamanda içerisindeki lif oranı sayesinde uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Sporcular ve aktif bir yaşam sürenler için oldukça ideal bir enerji kaynağıdır.

Sindirim Sistemini Destekler: Lifli yapısı sayesinde sindirim sistemini düzenleyen aşure tatlısı bağırsak sağlığını da destekler. Kabızlık sorunu gibi sorunların önüne geçerek sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.

Antioksidan Kaynağı: İçerisindeki kuruyemişler ve meyveler sayesinde yüksek antioksidan içerir. Bu sayede vücutta serbest radikallerle savaşarak hücrelerin zarar görmesinin önüne geçer ve bağışıklığı güçlendirir.

Kalp Sağlığını Destekler: Aşure malzemelerinin diğer bir faydası içerisinde bulunan yağlar. Kolesterol seviyelerini düzenleyerek kalp sağlığını korur.

Aşure Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Aşure yaparken dikkat edilmesi gereken üç nokta var diyebiliriz. Bunlardan aşure malzemelerinin doğru seçimi ve hazırlanışı. Aşureyi yaparken malzemelerin kaliteli ve taze olması aşureyi daha lezzetli bir hale getirecektir.

Diğer bir başlığımız ise aşure malzemelerinin oranı. Malzemeleri doğru oranda kullanarak aşurenin tadını en ideal kıvamda yakalayabilirsiniz.

Son olarak yapılan aşureyi saklama. Aşureyi buzdolabında saklamanız gerekmektedir ve yine aşurenin tadının azalmaması ve bozulmaması için kısa sürede tüketmeniz önerilmektedir.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum