Kremlin: Doğalgaz dağıtım merkezi teklifimize Türkiye tarafı oldukça olumlu tepki verdi

Kremlin Sözcüsü Peskov, Rus doğalgazı için Türkiye’de yeni bir gaz dağıtım merkezi oluşturulması teklifine Türk tarafının oldukça olumlu tepki verdiğini söyledi.

Kremlin: Doğalgaz dağıtım merkezi teklifimize Türkiye tarafı oldukça olumlu tepki verdi
13 Ekim 2022 - 15:45
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus doğalgazı için Türkiye’de bir dağıtım merkezi oluşturulması teklifine Türk tarafının nasıl tepki verdiği konusundaki soruya, “Oldukça olumlu ve teklifimizle ilgilendiğini gösteren bir tepki aldık” yanıtını verdi.
Peskov'un bu açıklaması, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gaz merkezine ilişkin teklifi bugün Astana’da gerçekleştirdikleri görüşme sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şahsen iletmesini izledi.

Rusya lideri, Rus gazını Türkiye’ye iletmesi için yeni bir boru hattı sistemi inşa edilmesini ve Türkiye’ye bu hat ile iletilen gazın ülkede oluşturulacak bir merkez üstünden Avrupa ülkelerine gönderileceğini belirtmişti.
Putin ayrıca, söz konusu merkezin Rus gazının fiyatlandırılması için de kullanılabileceğini kaydetti.
Peskov, liderlerin bu konuyla ilgili detaylı ve çok hızlı bir şekilde çalışması yapılması talimatı verdiğini söyledi.

'Putin ve Erdoğan, Rusya-Ukrayna meselesini ele almadı'
Peskov, iki liderin Astana'daki görüşmede Rusya-Ukrayna meselesini ele almadığını belirtti.

'Avrupa, Kuzey Akım vakalarının enerji güvenliğine verdiği hasarın farkına varmalı'
Kuzey Akım-2'nin bir kolu hariç olmak üzere Kuzey Akım 1 ve 2'deki üç kolun devre dışı kalmasının Avrupa'nın enerji güvenliğine darbe vurduğunu belirten Peskov, Avrupalıların bunun farkına varması gerektiğinin altını çizdi.

Sözcü, "Şu anda Avrupalılar, Rusya'nın Kuzey Akım vakalarının nedenlerinin ve sonuçlarının açığa çıkarılması sürecine katılmasını cesurca reddediyor. Ancak bunun aslında Avrupa'nın enerji güvenliğine devasa bir darbe olduğunu daha sonra anlayacaklar" dedi.

'TürkAkım'ı patlatmaya çalışan sabotajcıların bazıları tutuklandı'
Rusya topraklarında TürkAkım'ı patlatma girişiminde bulunan sabotajcıların yakalandığını anlatan Peskov, birkaç sabotajcının tutuklandığı bilgisini paylaştı.

Peskov, "Bazı güçler, ki bu güçlerin olası menşeini Devlet Başkanı Putin ima etti, TürkAkım'a da kastetti. Sabotajcılar yakalandı, birkaç kişi tutuklandı. Patlatmak istediler. Bizim topraklarımızda, karada" diye konuştu.

'Erdoğan'ın Rusya-Batı müzakereleri fikri istişare edilmedi'
Peskov, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ile Batı arasında 'beşli' müzakere düzenleme fikrinin görüşmede gündeme gelmediğini aktardı.

'Rusya ve Türkiye, tahıl anlaşmasındaki öncelikli ülkeleri belirleyebilir'
Peskov, bir soru üzerine, görüşmede Ukrayna tahılının hangi ülkelere gitmesi gerektiği konusunun gündeme geldiğini, Rusya ve Türkiye'nin tahıl anlaşması kapsamında gemilerin öncelikle yönlendirileceği en yoksul ülkeler listesini birlikte belirleyebileceğini söyledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum