Köfteci Yusuf'tan domuz eti ile ilgili ilk açıklama geldi: 'Karanlık bir kumpas'

Köfte ve dönerinde domuz eti tespit edildiği iddia edilen Yusuf'tan ilk açıklama geldi. Firma, yaşananların kumpas olduğunu belirterek, "Analiz sonuçları maddi gerçeği yansıtmıyor" ifadelerine yer verdi. Türkiye nezdinde 280 şubesi bulunan ve 12.000 personel istihdam eden şirketimiz nezdinde iddia edildiği gibi bir tağşiş yapılması mümkün değildir; zira bu büyüklükteki bir firmanın bahsedildiği gibi bir riski alması da hayatın olağan akışına da uygun düşmeyecektir.

Köfteci Yusuf'tan domuz eti ile ilgili ilk açıklama geldi: 'Karanlık bir kumpas'
10 Ekim 2024 - 14:42 - Güncelleme: 10 Ekim 2024 - 15:29
Türkiye'nin en büyük restoran zincirlerinden biri olan Köfteci Yusuf, son günlerde gündeme bomba gibi düşen bir iddiayla çalkalanıyor. Ünlü markanın ürünlerinde domuz eti bulunduğuna dair ortaya atılan haberler, sosyal medyada geniş yankı buldu ve büyük bir tartışma başlattı. Şimdi ise Köfteci Yusuf'tan beklenen ilk açıklama geldi.
Geçtiğimiz hafta yapılan analizler sonucunda, Köfteci Yusuf’un Ankara’daki bazı şubelerinden alınan numunelerde domuz eti tespit edildiği belgelendi. Bu haberin ardından sessizliğini bozan Köfteci Yusuf, suçlamalara yönelik detaylı bir açıklama yaparak, ürünlerinde domuz eti kullanmadığını ve bu sonuçların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Firma, testlerin 'doğru prosedürlerle yapılmadığını ve hatalı sonuçlar içerdiğini' öne sürerek, 'bu iddiaların arkasında kötü niyetli kişilerin' olduğunu savundu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Ürünlerimizde asla domuz eti kullanılmamıştır.
15.02.2024' te Ankara Çankayada'ki bir şubemizden saat 11:25-11:40 aralığında pişmiş dönerden 400 gram numune alınıyor. Analiz sonucu 27.02.2024'te çıkıyor.
29.02.2024'te Ankara Etimesgut'taki bir şubemizden saat 14:40-15:00 aralığında pişmiş köfteden 300 gram numune alınıyor.
Analiz sonucu 07.03.2024 tarihinde çıkıyor.
Her iki işlemde de ne çiğ üründen ne de pişmiş üründen şahit numune almıyorlar. Çiğ üründen de şahit numune alabilirlerdi. Çünkü gen testi çiğ ürün veya pişmiş ürün fark etmeksizin aynı sonucu verir.
Bize de çiğ üründen şahit numune bırakabilirlerdi. Çünkü biz tek merkezde üretim yapıyoruz. O ürünler tespit yapılan şubelerde üretilmedi. Bir olumsuzluk olsa tüm ürünlerimizde bulaş olurdu ve 280 şubemizde de benzer olumsuzluklarla karşılaşılırdı.
Bu olumsuz analiz sonuçları normal prosedürde tespit yapılan şubeye hızlı şekilde tebliğ edilmeliydi. Biz ilk analizle ilgili sonuçtan 18.03.2024' te haberdar ediliyoruz. Normal Bakanlık işleyişindeki teamüle göre olumsuz bir sonuç tespit edildiğinde sonuç derhal olumsuzluk tespiti yapılan iş yerine bildirilir.

"NUMUNE ALINMA SÜRECİ KAMERA GÖRÜNTÜLERİNE ULAŞAMADIK"
Ancak bu teamüle aykırı bir şekilde uzunca bir süre sonra bildirim şubeye değil merkezimize yapılmıştır. Eğer ki bu şekilde direkt olarak bildirim yapılmış olsaydı kamera kayıtlarımız başta olmak üzere tüm süreçlerimiz (karkas alınan etin tedariğinden başlanılarak; üretim aşaması, üretim aşamasından sevkiyat sürecine ve nihai olarak ürünün satışı ve numune alınan ana kadar) kontrol edilirdi ve böylelikle alınan numunenin izlenebilirliği tam olarak sağlanabilirdi. Ancak tarafımıza olumsuz sonuçlar usule aykırı bir şekilde çok geç bildirildiğinden bu izlenebilirliği gerekli ölçüde sağlayamamaktayız. Nitekim bu izlenebilirliğin en şeffaf ve kabul edilebilir aşaması kamera kayıtlarının incelenmesi olacağından numune alınan partinin bahsettiğimiz süreçlerine ilişkin kamera kayıtlarına ulaşmamız mümkün olmamıştır.
Yukarıda bahsedilen numune alma işlemleri esnasında bir çok teknik hata yapılmış olup, bu hatalar yapılan analizlerin sonuçlarını gerçeklikten uzaklaştırmaktadır. Bu hususlarla ilgili tüm teknik detayları hukuki süreçler sonuçlandığında kamuoyu ile paylaşacağız.
Yukarıda bahsettiğimiz usulsüzlükler içeren ve gerçeği yansıtmayan analiz sonuçları sonrasında Tarım İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüğü tarafından üretim tesisimizde yerinde yapılan denetimlerde herhangi bir olumsuz sonuç ile karşılaşılmamıştır. Bilakis üretim tesisimizin hijyen ve diğer uygunluk koşullarını taşıdığı değerlendirilmiştir.



'Şahit numune alınmadı, testler hatalı'
Köfteci Yusuf’un açıklamasına göre, yapılan testlerde şahit numune alınmamış, yani karşılaştırma yapılabilecek bir ikinci örnek bulunmamış. Firma, bu önemli detayı vurgulayarak, alınan numunelerin tek merkezden gelen ürünlerden olmadığını ve bu nedenle sonuçların gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Ayrıca, aynı partiden alınan diğer numunelerde domuz etine rastlanmadığını ve bu durumun izlenebilirlik sürecinde yaşanan sorunlardan kaynaklandığını ifade etti.

Helal sertifikalı ürünler 'güvencesi'
Köfteci Yusuf, tüm ürünlerinin helal sertifikalı olduğunu ve böyle bir iddiayla karşı karşıya kalmalarının mantıksız olduğunu belirtti. Açıklamada, firmanın 280 şubesi ve 12 bin çalışanıyla hizmet verdiği ve bu ölçekte bir firmanın böyle bir riski göze alamayacağı vurgulandı.



'Tarım İl Müdürlüğü Denetim yaptı'
Firma, yaşanan olayın ardından Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinin üretim tesislerinde yaptığı denetimlerde herhangi bir olumsuzluk tespit edilmediğini de paylaştı. Aksine, üretim tesislerinin hijyen ve uygunluk açısından tam not aldığını belirten Köfteci Yusuf, bu denetimlerin firmanın güvenirliğini bir kez daha kanıtladığını belirtti.
Köfteci Yusuf'tan müşterilere çağrı: Bu karanlık kumpası aydınlatacağız
Köfteci Yusuf, bu iddiaların bir kumpas olduğunu ve firmanın itibarını zedelemeye yönelik kötü niyetli girişimlerle karşı karşıya olduklarını belirtti. “Bu karanlık kumpası açığa çıkartmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz,” diyerek, müşterilerden ve kamuoyundan destek talebinde bulundu. Firmanın açıklamasında ayrıca hukuki sürecin devam ettiği ve bu süreç tamamlanana kadar daha fazla bilgi paylaşılacağı belirtildi.




YORUMLAR

  • 0 Yorum