Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua)
İki çay kaşığı keçiboynuzu tozu, 48 kaloridir. Keçiboynuzu tozu yağ içermez ve her bir serviste 1 gr. protein içerir. İki çay kaşığı keçiboynuzu tozu günlük kalsiyum gereksiniminin %6’sını, demir gereksiniminin %2’sini sağlar. Yetişkinlerin çoğunluğu, kemikleri korumak için en azından günde 1000 mg kalsiyuma; yaş ve cinsiyete bağlı olarak, sağlıklı alyuvar seviyesi için de 8-18 mg. demire gereksinim duyar.
Keçiboynuzu
Ceratonia siliquaDiğer İsimlerCarob, Harnup
FamilyaBaklagiller ( Fabaceae )
Sınıfİki çenekliler ( Magnoliopsida )
BölümKapalı tohumlular ( Magnoliophyta )
TakımFabales
Yetiştiği BölgelerYalnızca akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişmektedir.
Kullanılan KısımMeyveleri, tohumları ve tohumlarından elde edilen zamk
Etken MaddelerA, B, B2, B3 ve D vitaminleri,Magnezyum, demir, fosfor, manganez ve potasyum gibi mineraller,Keçiboynuzu tanenlerinde, gallik asit mevcuttur. Gallik asit, analjezik, anti alerjik ve aktibakteriyaldir. Aynı zamanda, antioksidan, antiviral ve antiseptiktir.
FAO kayıtlarına göre dünyada keçiboynuzu üretimi 186-187 bin ton olup, bunun 85-95 bin tonu ticarete konu olmaktadır. Toplam ticari değeri de 110-115 milyon dolardır. 12 bin ton kadar bir üretim olduğu tahmin edilmektedir.
Keçiboynuzu ilk zamanlar yeşil ama olgunlaştığında kahverengileşmektedir. Ağaç Meyvesinin mezokarpı (orta tabakası), taze iken yumuşak ve tatlıdır. Her bir meyvenin (bakla) içerisinde on beş kadar sert kabuklu yassı tohumlar bulunur. Tohumlar Trigosol adı verilen bir madde içerir.
Boyu 10 metreyi bulabilen, maki türü ağaçcıklardır. Birleşik dizilimli olan yaprakları, sert ve koyu yeşil renktedir. Keçiboynuzu bitkisi anavatanı olan yerlerde doğal olarak yetiştirildiği gibi özel olarak yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Keçiboynuzunun anavatanı Suriye, İspanya, Kıbrıs, Fas, Yunanistan, Tunus, Libya ve Filistin‘dir. Ülkemizde de Mersin, Antalya, Silifke, Datça civarlarında yaklaşık olarak 1500 km’lik sahil şeridinde yetişmektedir.
Bu bitki kurak koşullar da, tarıma elverişli olmayan taşlık, kayalık, kıraç, kuru ve en verimsiz topraklarda kendiliğinden yetişen, derine giden kazık kök sistemiyle toprağı erozyona karşı koruyan, yangına ve kuraklığa dayanıklı türdür.
Keçiboynuzu son dönemlerde doğal beslenmeye yönelimden dolayı oldukça popüler bir hale gelmiştir. Özellikle kalsiyum açısından zengin oluşu,kemik sağlığına faydalı oluşu tüketiminin artmasına neden olmuştur.Şeker yerine kullanımıda oldukça yaygındır. Sağlıklı tariflerde keçiboynuzu unu sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
E vitamini içerdiği için astım, bronşit, grip, nezle gibi hastalıklara faydası bilenmektedir.Çay olarak tüketilmesi faydalıdır.
Zengin bir lif kaynağıdır. İçeriğindeki lif oranının yüksek olması sebebiyle sindirimi rahatlatır.
Meyvesinden, yapraklarından, çekirdeklerinden yararlanılabilir. Yapraklarıyla ve dallarıyla çayı elde edilebilir. Meyveleri ise taze ve kuru olarak tüketilir. Bu şifalı bitkinin çekirdeği ise lapa haline getirilerek çıbanlar, basur, vücuttaki yaralar ve şişkinlikler için kullanılır.
Keçiboynuzu çayı, pekmezi şeklinde tüketilebilen ve ayrıca taze olarak da yenilebilen bu şifalı bitki, günlük hayatta kolaylıkla ulaşılabilir ve tüketilebilir. Ayrıca genel olarak nefes darlığı, astım, bronşit gibi hastalıkların tedavisi için de kullanılan bitkinin haftada birkaç gün tüketilmesi tavsiye edilir.
Bilimsel olarak ispatlanmış olan keçiboynuzu kolesterole iyi gelmektedir. Lif ve zengin gıdalar barındıran keçiboynuzu kolesterolün dengede kalmasını sağlar. Yapılan araştırmalarla birlikte keçiboynuzu hiper kolesterol içinde faydalı bir besindir.Keçiboynuzu içerisinde diyet lifi bulunur. Bu lif, yemekten sonra zaman zaman serbest bırakılan ve vücuda açlık hissi veren bir hormon olan ghrelin salgısını engeller. Bu sayede, keçiboynuzu aşırı yeme istediği azaltarak, kilo sorununa önleyici ve iyileştirici etki yapar.
Keçiboynuzu ve Akciğer Kanseri !
Antioksidanlar bakımından zengin olan keçiboynuzu, tüm vücudu ve özellikle de akciğerleri zararlı maddelerden temizleyici özellik gösterir. Bu bakımdan düzenli olarak keçiboynuzu tüketimi durumunda sigara, alkol ve diğer zararlı maddelerden kaynaklı akciğer kanseri oluşumu riski minimuma iner. Ayrıca akciğerlerin daha sağlıklı çalışmasını sağlayarak diğer hastalıklara karşı da akciğerleri korur.
Gelişen teknoloji ile beraber radyasyon başta iş yerlerimiz olmak üzere, cebimize kadar girdi. Bundan kaynaklanan vücutta biriken radyasyonun dışarı atılmasını sağlamakta ve her gün tüketmeye özen göstermek uzun vadade sağlığımız için faydalı olacaktır.
Keçi Boynuzu kürü nasıl yapılır, hazırlanır?
Keçiboynuzu cinsel gücü arttırarak, sperm sayısında etkili olduğu gözlenmiştir.
Gereken malzemeler: Yarım litre su, 6-7 adet keçiboynuzu
Kaynamakta olan yaklaşık yarım litre suya 6-7 adet keçiboynuzunu küçük küçük kırarak atınız. Ağzı kapalı olarak hafif ateşte 3 dakika kaynatınız. Kaynama süresi tamamlandıktan sonra ocağın altını kapatınız ve 20 dakika dinlendiriniz. Dinlenme süresi tamamlandıktan sonra kaşıkla keçiboynuzu parçalarını çıkartınız. Soğuduktan sonra yarısını sabah aç karna, diğer yarısınıda akşam yatağa giderken içiniz. Bu uygulamaya bir hafta boyunca hergün devam ediniz. Birinci haftadan sonra 3 ay boyunca hergün akşam yatağa giderken bir su bardağı içiniz. Daha sonraki aylarda zaman zaman uygulayınız.
YORUMLAR