Japonya'da geleneksel 'Ağlayan Bebek Sumo' festivali (Nakizumo)
Ağlayan bir bebeğin sesi, yeni ebeveynlerin duymak isteyeceği son şeydir, ancak 400 yıllık bir Japon festivalinde, olay tam da bebeklerin ağlamasıyla ilgilidir. Festival, ağlayan bebeklerin çocuklara sağlık ve gelecekte başarı getireceği, ayrıca kötü ruhları ve şeytanları uzaklaştıracağı inancını kutluyor.

Japonya’nın ilginç geleneği “ağlayan bebek sumo” festivali bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Festivalde sumo güreşçilerinin kollarında maskeyle korkutulan bebeklerden ilk ağlayan galip ilan ediliyor. Her yıl düzenlenen geleneksel festivalde bebeklerin ağlamasının onlara sağlık getireceğine inanılıyor.
Japonya’nın en ilginç geleneklerinden biri olan “Ağlayan Bebek Sumo Festivali” (Nakizumo), bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Tokyo’daki tarihi Sensoji Tapınağı’nda düzenlenen festivalde, minik bebekler sumo güreşçilerinin kollarında ağlamak için yarıştı.
Festival Japon kültüründe bebeklerin güçlü bir şekilde ağlamasının kötü ruhları uzaklaştırdığı ve sağlıklı bir büyüme sağladığı inancına dayanıyor. Bu inanç, Japonya’da yaygın olan “naku ko wa sodatsu” (ağlayan çocuklar büyür) atasözüyle ifade edilir; bu, “ağlayan çocuklar büyür” anlamına geliyor.
Şinto geleneklerine göre düzenlenen etkinlikte, sumo güreşçileri 6 ila 18 aylık bebekleri kucaklayarak ringe çıkarıyor ve “Gyoji” adı verilen hakemler tarafından maskeyle korkutulup ağlatılıyor.

İLK AĞLAYAN KAZANIYOR
İki bebek karşı karşıya getirilerek, hangisinin önce ağladığına bakılıyor. İlk ağlayan bebek galip ilan edilirken, eğer her iki bebek aynı anda ağlarsa daha yüksek sesle veya daha uzun süre ağlayan bebek kazanan sayılıyor. Bazı hakemler, bebekleri korkutmak amacıyla geleneksel maskeler takarak eğlenceli anlar yaşanmasına katkıda bulunuyor.
100'den fazla bebeğe minik sumo kemerleri ve önlükler giydirildikten sonra ringe götürülüyorlar. Burada dev sumo güreşçileri çocukları kucaklıyor ve onları ağlatmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Hırıltı da dahil olmak üzere bir dizi teknik kullanıyorlar.

Nakizumo Festivali
Ancak bazen çocuklar korkmazlar, hatta çoğu zaman gülerler. Birkaç saniye içinde ağlamayı başaramazlarsa hakem müdahale ediyor. Küçük çocukları geleneksel korkutucu maskeler takarak veya yüz ifadeleri yaparak ve onları ağlatacak bir şeyler bağırarak korkutmaya çalışmak için bir sonraki seviyeye gitmesi gerekiyor.
Festival Japonya'nın her yerinde yapılıyor ve kuralları bölgeden bölgeye değişiklik gösteriyor: Bazı bölgelerde ilk ağlayan çocuk kaybeden olarak kabul edilirken, diğerlerinde her şey hangi çocuğun en yüksek sesle ağladığına ve kimin daha yüksek sesle ağladığına bağlı. en sessiz olan kaybeder.
Dışarıdan bakanlara zalimce gelebilir ama bu törenin bebekleri kötü güçlerden koruduğu ve aynı zamanda onlara iyi şanslar getirdiği söyleniyor.
Bayramla ilgili "ağlayan çocuklar çabuk büyür" anlamına gelen bir söz vardır. Japon efsanesi, bir çocuğun yüksek sesle ağlamasının kötü ruhları uzaklaştırdığını ve çocuğun sağlıklı ve güçlü büyümesini sağladığını söylüyor.
YORUMLAR