İki Amerikan fast food zinciri Türkiye'de 537 şubesini kapattı: Çalışanlar tazminatsız kovuldu
KFC ve Pizza Hut’ın Türkiye’deki işletmecisi İş Gıda’nın konkordato ilan etmesi, binlerce işçiyi mağdur etti. Yaklaşık 7 bin çalışanın maaş ve tazminatlarını alamadığı belirtilirken, Beykoz’daki şirket merkezi önünde toplanan işçiler, yetkililerden çözüm talep etti. Mağdur çalışanlar, hakları için avukatlarla görüşerek dava açmayı planlıyor.

Eylemde konuşan işçiler, yaşadıkları mağduriyetin altını çizerek ekonomik zorluklarla mücadele ettiklerini vurguladı. Sabah'ın haberine göre; İşçilerden Fadime Gut "Bankalara borcumuz var, sürekli arıyorlar, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Büyük ihtimalle tazminatlarımızı da vermeyecekler. 'Ülke batar, ben batmam' diyorlardı, ülke duruyor ama siz neredesiniz?" diyerek tepkisini dile getirdi. İşçiler, kira, fatura ve temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını belirterek acil çözüm beklediklerini ifade etti.
KFC ve Pizza Hut restoranları kapatılıyor
İş Gıda'nın geçtiğimiz hafta konkordato ilan etmesinin ardından, Türkiye genelindeki 283 KFC ve 254 Pizza Hut restoranı kademeli olarak kapanmaya başladı. Bu süreçte işten çıkarılan binlerce çalışanın maaş ve kıdem tazminatlarını alamadığı bildirildi. İş Gıda’nın işçilere yönelik herhangi bir bilgilendirme yapmaması, tepkileri daha da artırdı.
Türkiye genelinde 537 KFC ve Pizza Hut restoranını işleten İş Gıda AŞ, mali darboğazdan çıkamayarak konkordato başvurusunda bulundu.
İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirketin ve bağlı kuruluşlarının 3 aylık geçici mühlet almasına karar verdi.
Şirketin toplam borcunun 7.7 milyar TL’yi aştığı belirtilirken, yüksek maliyetler, hızlı büyüme stratejisi ve ekonomik dalgalanmalar, İş Gıda’yı çıkmaza sürükleyen en büyük faktörler oldu.
Her yeni restoran açılışı için 300 bin dolar yatırım yapan İş Gıda, agresif büyüme stratejisi nedeniyle ağır borç yüküyle karşı karşıya kaldı. Artan finansal yükümlülükler, şirketin ödeme gücünü giderek zayıflattı.
Krizi aşmak için KFC ve Pizza Hut’ın sahibi Yum! Brands ile görüşmeler gerçekleştiren İş Gıda, bazı restoranların devri konusunda ön anlaşmaya varmasına rağmen, bu süreç başarıyla tamamlanamadı.
Şirketin başvuru dilekçesinde, "Yum! Brands tarafından verilen destek sözlerinin tutulmaması ve teşviklerin ödenmemesi, büyüme stratejilerimizi zora soktu" ifadeleri yer aldı.
Başvuruyu değerlendiren mahkeme, süreci yönetmek üzere Prof. Dr. Serdar Kale, Yeminli Mali Müşavir (YMM) Sabit Selman Tünal ve YMM Ferhat Kurç’u konkordato komiseri olarak atadı. Ancak, grubun bir diğer şirketi olan Peyman Kuruyemiş AŞ’nin başvurusu, şirket merkezinin Eskişehir’de olması nedeniyle reddedildi.
YORUMLAR