'Her daireye bir 'Otopark Yönetmeliği' 3 ay ertelendi!

2018 Şubat ayından itibaren yapılan yeni binalarda 'her daireye 1 otopark' yapma zorunluluğu 5'inci kez ertelendi.

'Her daireye bir 'Otopark Yönetmeliği'  3 ay ertelendi!
20 Aralık 2020 - 22:21
Bakanlıkça hazırlanan “Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin” yürürlük tarihine ilişkin değişiklik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kapsamda, yönetmeliğin “31 Aralık 2020” olan yürürlük tarihi “31 Mart 2021” olarak değiştirildi. 

Söz konusu yönetmelik yürürlüğe girdiğindeher daireye 1 otopark şartı belediyelere verilen yetki ile ihtiyaca göre arttırılabilecek. Yeni yönetmeliğe göre, zeminin altında kalmak şartıyla yan ve arka bahçelerin tamamının altı, ön bahçenin de yola 3 metre mesafe kalana kadar altı tamamen otopark yapılabiliyor.

Her daireye bir otopark zorunluluğu getiren 'Otopark Yönetmeliği' yürürlüğe girdi. Yönetmelik sadece her daire için bir otopark zorunluluğu da getirmiyor. Yeni düzenlemedeki dikkat çeken bir maddeyle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerdeki otopark sorununa kısmen de olsa çözüm bulacak bir uygulama da hayata geçiyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra artık yeteri büyüklükte alanı olan herkes otopark olarak yerini işletebilecek.
Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı haziran ayı sonu itibarıyla 22 milyonu aşarken bazı illerde otopark da had safhalara ulaşmış durumda. Bu soruna yönelik çözüm bulmak için harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın uzun zamandan beri gündemde olan ve son revizeleri yapılan 'Otopark Yönetmeliği' 15 Eylül’de yürürlüğe girdi.

Neler değişecekti?

Her daireye bir otopark
Eski yönetmelikte yer alan her üç daireye bir otopark zorunluluğu yeni düzenlemede her daireye bir otopark şeklinde değiştirildi.

Ayrıca her daireye 1 otopark şartı belediyelere verilen yetkiyle birlikte ihtiyaca göre de artırılabilecek. Yeni yönetmeliğe göre ön bahçe genişliği en az 7 metre olan parsellerde, binaya en az 2 metre mesafe bırakmak kaydıyla ön bahçede açık otopark yapılabilecek. Zeminin altında kalmak kaydıyla yan ve arka bahçelerin tamamının altı, ön bahçenin de yola 3 metre mesafe kalana kadar altı tamamen otopark yapılabilir hale getirilecek.

Komşular arasında arazi birleşimi yapılabilecek
Zemin altındaki otoparklar imardan da sayılmayacak. Burada otoparkın zemin üstünde görülmemesine yönelik tek şart aranacak. Ayrıca yeni yönetmelik komşular arasında otopark için parsel birleşimlerine de izin veriyor. İki komşu bahçelerini birleştirerek otopark olarak kullanabilecek.

İsteyen yerini otoparka döndürebilecek
Otopark sıkıntısı olan bölgelerde isteyen imar planında konut-işyeri dahi olsa gerekli düzenlemeleri yapmaları halinde yapısını yıkarak ya da mevcut haliyle katlı otoparka dönüştürebilecek. Örneğin park sıkıntısı olan işlek bir çarşıda dükkanı bulunan kişi istemesi halinde yerini mekanik katlı otoparka dönüştürebilecek. Bunun içinde daha önce gereken plan tadilatlarına da artık gerek kalmayacak. Belediyelerden ruhsat alınarak otopark olarak işletmeye başlanabilecek. Bu uygulama sayesinde İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerin otopark sıkıntısı olan bölgelerine çözüm alternatifi sunulmuş olunacak.

Kamu kurumlarının altına da otopark yapılabilecek
Büyükşehirlerde meydan altlarında, idarelerden izin alınması kaydıyla kamu kurumlarının altında yine otopark yapabilecek. Yeni düzenlemeyle ana arter yolların altına otopark yapılması imkanı getirilirken okullar hariç, kamu kurumlarının bahçelerinin altına, gerekli tüm emniyet koşulları sağlanmak, giriş çıkışı kamu kurumu giriş çıkışından ayrı olmak ve ilgili kurumdan izin alınmak kaydıyla otopark yapılabilecek. Tüm otopark alanlarının yüzde 1'i bisiklet, yüzde 5'i engelli ve yüzde 2'si elektrikli araçlar için düzenlenecek.

Yeri olmayana komşudan zorunlu destek
Sanayi tesislerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında, halkın toplu kullanımına açık alışveriş merkezlerinde, hastanelerde, otellerde, stadyum ve kapalı spor tesislerinde, üniversitelerde ve düğün salonlarında otopark ihtiyacının ise mutlak suretle parselinde ya da bunun mümkün olmaması halinde komşu parselde karşılanması da yeni yönetmelikte zorunlu hale getirildi.

Otopark yoksa iskan da yok
Öte yandan, otopark teşkil edilemeyen binalarda ise yürüyüş mesafesindeki başka bir otoparktan yer gösterilmesi ve tapuya şerh edilmesi de zorunlu tutulan yönetmelikle otopark teşkil edilememesi nedeniyle otopark bedeli alınan parsellere de mutlak suretle binanın iskanından önce otopark yapılması zorunluluğu getirildi. Bu sayede otopark bedeli ödeyip, otopark yapımından imtina edilmesinin de önüne geçilmiş oldu.
 

Toplu taşımaya yakın park noktaları
Bu kapsamda ulaşım ana planlarında şehrin çeperlerinde ve ana toplu taşıma ve aktarma istasyonlarına yürüme mesafesinde "park et-devam et" otopark yerleri ayrılması zorunluluğu da getiriliyor. Bu sayede insanlar toplu ulaşıma arabalarıyla gelecek, arabalarını park edecek ve buradan toplu ulaşımla şehir merkezine gidecek. Dolayısıyla şehir merkezine arabayla gelme veya toplu ulaşıma gittiğinde 'Arabamı nereye koyacağım?' kaygısı da sona erecek.

2018 Şubat ayından itibaren yapılan yeni binalarda 'her daireye 1 otopark' yapma zorunluluğu 5'inci kez ertelendi.
 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 22 Şubat 2018 yılında yayımladığı Otopark Yönetmeliği'nin en kritik maddesi olan “her daireye 1 otopark” zorunluluğunu 31 Mart'tan 30 Haziran tarihine kadar yine erteledi.

Yönetmeliğin yayımlandığı Resmi Gazete'de, ertelemeye ilişkin herhangi bir gerekçe yazılmadı. Ancak müteahhitler geçen hafta koronavirüs tedbirleri kapsamında memurların idari izinli sayılması nedeniyle ruhsat işlemlerinde aksamalar yaşadıklarını, bu nedenle otopark zorunluluğun acilen ertelenmesi gerektiğini hükümete iletmişlerdi.

2 yıl önce çıkarılan ancak yürürlüğe geçirilemeyen otopark yönetmeliğine göre, yeni inşa edilecek binalarda her bir daireye en az bir otopark alanı yapılması gerekiyor. Halen ise her 3 daireye bir otopark yapılıyor.

İlk yönetmelik 22 Şubat 2018 tarihinde yayımlandığında müteahhitlerin sıkıntı yaşamaması için “bir daireye bir otopark” zorunluluğu getiren maddenin uygulaması 1 Haziran 2018 olarak belirlendi.

BİR GÜN KALA DEĞİŞTİRİLDİ
Uygulamanın başlamasına bir gün kala 31 Mayıs 2018'de yönetmelik değiştirildi ve 1 Haziran 2018 tarihi 1 Ocak 2019'a ötelendi. Bu tarih yaklaşırken de müteahhitlerden yine itirazlar yükseldi.

Çevre Bakanlığı 7 Aralık 2018'de otopark zorunluluğunu 6 ay daha uzatıp 30 Haziran 2019 tarihine erteledi. Uygulama başlamasına yine bir gün kala yeniden 6 aylık uzatma kararı alındı. Böylece otopark zorunluluğunun başlayacağı tarih 31 Aralık 2019 oldu.

31 Aralık günü geldiğinde herkes 1 Ocak 2020'de yeni sisteme geçilmesini bekliyordu ki, aynı gün Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan yeni bir yönetmelik değişikliğiyle uygulama 3 ay daha uzatılıp 31 Mart 2020'ye çekildi.

Çeşitli gerekçelerle 4 kez ertelenen otopark zorunluluğu yeniden ve 3 ay daha uzatılarak 30 Haziran 2020'ye ötelendi. Yeni bir erteleme olmazsa her daireye bir otopark zorunluluğu 24 aylık uzatmanın ardından yürürlüğe girmiş olacak.

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum