Hayvan dostlarla yurt dışına çıkmak zor değil

Birçok insan için evcil hayvanı ailesinden biri gibi… Yurt dışına yapılan turistik seyahatlerde veya taşınma durumunda hayvanları da götürmek mümkün. Bunun için öncelikle yapılması gereken ise çip taktırmak ve kuduz aşısı yaptırıp gerekli süreyi beklemek.

Hayvan dostlarla yurt dışına çıkmak zor değil
20 Kasım 2024 - 17:02
Evde bir evcil hayvanınız varsa, o aileden biri gibi sevilir ve benimsenir. Birçok insan için onun kıymeti kelimelerle anlatılamaz. İster tatil amaçlı olsun isterse taşınma niyetiyle olsun, ülke dışına çıkışlarda evcil hayvanından ayrılmak istemeyenlerin tabi olduğu bazı düzenlemeler var.

Çip, pasaport, aşı
Yurt dışına çıkacak olanlar eğer yanlarında evcil hayvanını da götürecekse, öncelikli olarak Türkiye’de de zorunlu olan mikroçip taktırmak zorunda. AB uyumlu bir pet pasaportu edinilmesinin ardından, Tarım ve Orman Bakanlığı talimatına uygun olarak veterinerden sağlık sertifikası alınmalı.
Çip taktırmanın ardından ikinci adım kuduz aşısı yaptırmak. Kuduz aşısını neredeyse tüm ülkeler zorunlu tutuyor. Kuduz aşısı yapıldıktan 1 ay sonra kan örneği alınarak, AB’nin onayladığı bir laboratuvarda titrasyon testi (kuduz serolojik testi) yapılması zorunlu. Türkiye’de bu testi yapan AB onaylı tek laboratuvar Ankara’da bulunuyor. Bu nedenle alınan kan örnekleri, veterinerler tarafından bu merkeze gönderiliyor.
Test sonrasında ise yurt dışına çıkış için 90 gün bekleme süresi var. Bu süreden önce çıkış mümkün değil.



10 gün içinde çıkmak zorunda
Yurt dışına çıkış tarihi belli olduktan sonra, Tarım ve Orman Bakanlığı il müdürlüklerine başvurarak sağlık karnesi alınması (kimlik belgesi) alınması gerekiyor. Bu karnede hayvanın adı, adresi, eşkali, sağlık bilgileri gibi ayrıntılar yer alıyor. Titrasyon testi istemeyen ülkeler için sağlık sertifikası yeterli. Avrasya Ekonomik Birliği (Rusya, Kazakistan vs.), Japonya, Azerbaycan, Sırbistan, Kolombiya gibi bazı ülkeler ise kendi özel sertifikaları ile ülkeye evcil hayvan girmesine izin veriyor. Bu nedenle AB dışındaki ülkelerin taleplerine ayrıca bakılması gerekiyor.
Gen kaynaklarının korunmasına ilişkin yönetmelik gereği, her cins evcil hayvanın ülke dışına çıkışına izin verilmiyor. Örneğin Kangal veya Van Kedisi’ne sahipseniz, bakanlıktan ayrıca ön izin almanız zorunlu.

8 kilo, 3 ay
Tüm havayolları evcil hayvan kabul etmiyor. Bazı havayolları ise yalnızca bagaj bölümünde taşımayı kabul ediyor. Bu nedenle seyahat edilecek havayolunun evcil hayvan kabul eden bir havayolu olması gerekiyor. Genel olarak taşıma çantasıyla birlikte 8 kilonun altındaki hayvanlar kabine kabul edilirken, üç aydan küçük yavrular da annesiyle birlikte seyahat edebiliyor. Daha ağır olanlar ise bagaj bölümünde yolculuk yapıyor. Taşıma çantası için belirlenen standart ölçüler, 23, 30 ve 40 cm. Taşıma çantasının en, boy ve yüksekliği bu ölçülerden fazla olamıyor. Ayrıca havalandırma delikleri bulunması gerekiyor.
Yurtdışından Türkiye’ye evcil hayvanınızla geliyorsanız, AB’nin istediği tüm şartları yine yerine getirmeniz gerekiyor.

Bunları bilmek önemli: Tüm ülkeler için mikroçip zorunlu. Kanada, ABD gibi bazı ülkeler kuduz aşısını yeterli görüyor, titrasyon testi istemiyor. İngiltere, parazit testi de istiyor. Avustralya ve Yeni Zelanda, Türkiye’den hayvan kabul etmiyor. Her havayolu hayvan kabul etmiyor.



Adım Adım Evcil Hayvan Yurt Dışı Çıkış Prosedürleri:
– Evcil hayvanınızın tüm aşılarını düzenli yaptırın. Özellikle kuduz aşılarını dikkatli takip edin, süresini geçirmeyin.
– Çipini taktırın, barkodunu kaybetmeyin.
– Pet pasaportuna tüm aşı bilgilerini düzenli işletin.
– Kuduz titrasyon testi ücretini bankadan veya internet üzerinden ödeyin.
– Dekont ile beraber veterinerinize giderek kan verme işlemini yaptırın.
– Doldurulması gereken formu veterineriniz doldurarak, kan numunesi ve pet pasaportunun fotokopisini ile beraber test kuruluşuna yolluyor.
– 1 hafta sonra veterinerinizin adresine ulaşacak olan test sonucu alıp saklayın (evcil hayvanınızın her yurt dışına gidiş-gelişinde bu belge lazım olacak.).
– Tam 3 ay bekleyin.
– 3 ayın sonunda Tarım İl veya Tarım İlçe Müdürlüğü’ne gidin.
– Müdürlükteki formu doldurun, ücret ödeyin, hazırlanan raporu alın.
– Rapor tarihinden itibaren 10 gün içerisinde evcil hayvanınızı yurt dışına çıkartın.



Evcil hayvanlar için yurt dışına çıkış işlemleri, her şey yolunda giderse minimum 3 ay sürüyor. Ancak yaşanabilecek gecikmeleri, resmi tatil vb. günleri de göz önünde bulundurarak, seyahatinizden en az 4-5 ay önce işlemleri başlatmanızı tavsiye ederiz. Süreci başlatırken ilk yapmanız gereken, veterinerinize giderek evcil hayvanınızla yurt dışına çıkacağınızı söylemek. Çipini, kuduz aşısını ve pet pasaportunu soracak olan veterineriniz, evcil hayvanınızdan ufak bir tüp kan alacak. Kan alma işleminin fiyatları veterinerlerde değişiklik gösteriyor, bizim mahallede her zaman gittiğimiz veterinerimiz ara sıra diğer işlemlerde de olduğu gibi bizden bunun için ücret almadı. Yakın zamanda aynı işlemi yaptıran bir arkadaşımız ise 250 TL ödeme yapmış. Kısacası önce bir fiyat araştırması yapmakta veya tanıdık veteriner bulmakta fayda var. (Yeri gelmişken belirtelim, evcil hayvanınız için hep aynı veterinerden destek almanızı da ayrıca tavsiye ediyoruz; hayvanınız ile veterinerin birbirini tanıması bizce önemli bir konu.)
Kan verme işlemi ile beraber, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı olan Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’ne ödemeniz gereken bir ücret var. Yatırılan bu ücretin dekontu olmadan kan örneği test laboratuvarına gönderilmiyor; dolayısıyla işlemlerinizi daha pratik bir şekilde halledebilmek için önce para yatırıp sonrasında veterinere giderek kan vermenizi tavsiye ederiz. Bankadan veya internet üzerinden yatırılabilen ücret ortalama 4.235tl ve “T.C. Ziraat Bankası Bakanlıklar/Ankara Kamu Girişimci Şube” hesabına, açıklama kısmına “Kuduz Titrasyon Testi” yazılarak ödenmesi gerekiyor.



 

YORUMLAR

  • 0 Yorum