Göz nezlesi belirtileri ve tedavi yöntemleri: Göz nezlesi neden olur, nasıl geçer?

Daha çok ilkbahar, yaz ve erken sonbahar dönemlerinde ortaya çıkan alerjik bir hastalıktır. Çocuk ve gençlerde daha sık görülmekle birlikte her yaşta gelişebilir. Genellikle iki gözü aynı anda etkiler. Sıklıkla mevsimsel alerjen maruziyeti sonrasında gelişir. Bitki poleni, çim, ev tozu akarı ya da hayvan tüyüne maruz kalınması sonucunda ortaya çıkabilir.

Göz nezlesi belirtileri ve tedavi yöntemleri: Göz nezlesi neden olur, nasıl geçer?
27 Eylül 2020 - 00:01
Alerjen maddeyle temas sonrasında gözlerde kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve göz kapaklarında şişlik meydana gelir. Sıklıkla alerjik nezle ile birlikte olur. Bu durumda burun akıntısı, hapşırma, burunda tıkanıklık ve kaşıntı gibi alerjik nezle bulguları da eşlik eder. Vücudun herhangi bir bölgesinde kızarıklık, kaşıntı gibi alerji belirtileri görülebilir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Banu Açıkalın, göz nezlesi hakkında merak edilenleri anlattı.
Yüzme havuzlarındaki klor, kontakt lensler, makyaj malzemeleri gibi tahriş edici maddelere yoğun bir şekilde maruz kalınması sonrasında da gelişebilir. Alerjik göz nezlesinin diğer bir nedeni de bazı göz damlalarının içeriğindeki maddelerdir. Bu türü en çok göz kapaklarını etkiler ve göz kuruluğuna yol açar. Göz hekimi kontrolü altında kullanılan göz damlasının değiştirilmesi gerekli olabilir.
Şikayetler hafif ve kısa süreli olabileceği gibi hayat kalitesini etkileyebilecek ciddiyette de olabilir. Sabah saatlerinde daha belirginken akşam saatlerinde hafifleyebilir. Teşhisinin gecikmesi durumunda kalıcı göz bozukluklarına, göz kapaklarında düşmeye neden olabilecek bir hastalıktır. Ellerle sürekli gözleri kaşıyıp ovuşturmak gözün saat camı şeklindeki saydam tabakasını bozarak keratokonus adı verilen ilerleyici bir göz hastalığına neden olabilir. Alerjik göz nezlesi bulaşıcı değildir.
Göz Nezlesinin Belirtileri
Gözlerde kızarıklık
Sulanma
Kaşıntı
Gözlerde yanma ve batma
Göz kapaklarında şişlik
Işığa karşı hassasiyet
Hapşırma ve burun akıntısı
Göz Nezlesi Tedavisi
Öncelikle alerjiye neden olan etkenden uzaklaşılması gerekir. Hastalıktan sorumlu alerjen tanı testleri ile belirlenmişse etkenden kaçınma yöntemleri uygulanır. Rüzgârlı günlerde çimlerin biçilmemesi, bahar dönemlerinde çim alanlara gidilmemesi, güneş gözlüğü ve şapka kullanmak bu tür önlemlerdendir. Giysilere yapışan polenler çeşitli yollarla vücuda girebileceğinden aynı giysinin ertesi gün giyilmemesi ve her gün duş alınması faydalı olabilir.
Soğuk suyla yüzü yıkamak, gözler kapalı iken soğuk kompres uygulamak ve koruyucu madde içermeyen yapay gözyaşı damlaları kullanmak orta şiddetli vakalarda gözde oluşan kaşıntının ve şişkinliğin azalmasına yardımcı olarak rahatsızlığı giderebilir. Daha şiddetli durumlarda ise çeşitli iltihaplanma önleyici ilaçlar ile histamin adı verilen ve alerji durumlarında vücutta salgılanması artan kimyasal maddenin etkisini önleyen ilaçlar ya da steroid içeren ilaçların bir süre kullanılması gerekebilir.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum