Eray Erdem: Alanya'nın gücünün karşılığını alamadık

Meclis toplantısında konuşan ALTSO Başkanı Eray Erdem, “Alanya 50 ilden daha fazla vergi veren bir şehir. Sürekli Alanya’nın gücünden bahsettik ama maalesef Alanya’nın bu gücünün karşılığını alamadık. Burada idarecilerin, hükümetin ne kadar eksiği varsa bizlerin, yerel dinamiklerin de o kadar eksiği var. Demek ki biz de hakkımızı almakla ilgili yeterli girişimlerde bulunamamışız” dedi. 

Eray Erdem: Alanya'nın gücünün karşılığını alamadık
24 Eylül 2024 - 16:49
Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Aylık Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Meclis salonundaki toplantıda üyelere hitap eden ALTSO Başkanı Eray Erdem, önce ikamet konusuna değindi. Erdem, “İkamet konusunu çok dillendirdik. Burada defaatle, Ankara’da ilgili kurum kuruluşlarda dile getirdik. Israrla şunu söyledik. Bizden başka da çok dillendiren bir şehir, bölge ya da olmadı maalesef ama günün sonunda ben öyle inanıyorum ki bizim taleplerimiz doğrultusunda Alanya’nın başta olmak üzere sahil bölgelerinin ihtiyaçlarını karşılayacak, mevcut sorunları giderecek şekilde bir düzenlemeyle bu yılın sonuna doğru ikamet ile ilgili sonuç alacağımızı düşünüyorum. Göç İdresi Başkanlığı bu konuyla ilgili çok tefarruatlı, belki de bugüne kadar olmadığı şekilde bizlerin de farklı bölgelerin de talepleri, raporlarını göz önünde bulundurarak çalışma yapıyor. Biz de bunun takipçisiyiz” dedi. 



“ŞEHİR GİTTİKÇE KARANLIK BİR HAL ALMAYA BAŞLADI”


2 yıldır ekonomide yaşanan belirsizlik nedeniyle ticaretteki dayanışma kültürünün olumsuz etkilendiğini belirten Erdem, “Sektörlerin içerisinde birbirine vade, faizsiz kredi açma kültürü de bitti. Cadde, sokaktaki bütün iş yerlerini tek tek gezelim. İş insanlarının dükkanlarındaki sermaye maksimum yüzde 30-40’ı kendi öz sermayesidir. Gerisi çekle mal almıştır. Eşinden, dostundan emanet almıştır. Başka bir borcunu kapatmıştır. Uzun zamandır devam eden ve ne zaman sonlanacağı belli olmayan ekonomik krizden dolayı biz artık bunu da kaybetmiş durumdayız. İki sebepten. Birincisi artık imkanlar çok dar. İkincisi herkesin kendisi ile kaygısı büyüdüğü için maalesef bu konuda kimse kimseye destek olamaz durumda. Bugüne kadar herkes kış çok kötü geçecek diye benzer söylemler söylerdi ama bu kış özellikle çok kötü geçecek diye buradan yinelemek istiyorum. Bir an önce ülkenin ve bölgenin misafir profilini iyileştirmemiz lazım. Bununla ilgili hepimize çok büyük işler düşüyor. Son 3-5 yıldır Alanya’daki misafir profili gittikçe değişti. Biz dönem dönem belkiş bunları ranta kurban ettik. Şehir gittikçe karanlık bir hala almaya başladı. Yorgun, bitkin bir şehir görünümüne göründü. Biz bir an önce şehri bu karanlık görüntüden aydınlığa çıkaracak projeler geliştirmemiz lazım. Bununla ilgili önümüzdeki günlerde belki öncelik sırasına göre toplantılar yapıp projeler geliştirmemiz gerekecek.  Belediyemizden, Kaymakam Fatih Ürkmezer’den önümüzdeki günlerde toplantı talep edeceğiz. Sadece günü kurtaran projelerle Alanya’nın turizmde yol alma şansı kalmadı. Şehrin içinden yabancı turisti çektiğimiz zaman şehrin ekonomisi yerle yeksan olacaktır. İkamet konusu benim nazarımda bu derece önemli. İmaj, turizm bölgeleri ülkenin dışa açılan penceresi diyoruz. Bu açılardan ele alınıp bölgenin sorunlarını çözecek şekilde yeni bir düzenlemeyle hayata geçirilmesini umut ediyorum. Bununla ilgili girişimlerimiz devam ediyor. Sürekli istişare halindeyiz” diye konuştu. 

“ALANYA’NIN SORUNLARINI HEP BİRLİKTE TAKİP ETMELİYİZ”
Alanya-Antalya Otoyolu hakkında da konuşan Erdem, “Alanya 50 ilden daha fazla vergi veren bir şehir. Biz bunu sürekli gurur duyarak dile getirdik. Sürekli Alanya’nın gücünden bahsettik ama maalesef Alanya’nın bu gücünün karşılığını alamadık. Burada idarecilerin, hükümetin ne kadar eksiği varsa bizlerin, yerel dinamiklerin de o kadar eksiği var. Demek ki biz de hakkımızı almakla ilgili yeterli girişimlerde bulunamamışız. Bu konuda da bu işin sıkı takipçisi olacağız diye toplantıda dile getirdik. Bakan bey de toplantıda tarihle ilgili müjdeyi verdi. İnşallah ihaleyi alan firma en kısa sürede kazmayı vurmaya başladığı an en kısa zamanda otoyol devreye girer. Çünkü Alanya turizminin gerek sayısal gerek kalite anlamında olmazsa olmazlarından biri otoyol. Alanya’nın sorunlarını öncelik sıralamasına göre iyi sıralayıp, tespit edip sıkı bir takipçi mantığıyla işi sonlandırana kadar hepimizin birlikte takip etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. 


Mücahit Pişkin


“HASAN AMCA’YA, AYŞE TEYZE’YE ÇÖZÜM BULUNMADI”
Toplantının dilek ve temenniler bölümünde konuşan üye Mücahit Pişkin, 17 Eylül’de AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nun katılımıyla  ALTSO’da düzenlenen ‘Alanya'mızın Sorunları ve Çözüm Önerileri’ konulu istişare toplantısına değinerek, “Sayın bakanın katıldığı toplantıda müteahhitlere ve turizmcilere çözüm bulundu. Bulunmada bile bir nebze söylendi ama köydeki Hasan Amca’ya, Ayşe Teyze’ye çözüm bulunmadı. Akşam devlet hastanesinin acil servisine gidiyoruz. En az 100-150 kişi bekliyor ama başhekim çıkıp konuşmuyor. İkincisi okullardaki temizlik konusu. İŞKUR bu yıl 3 kişi gönderiyor. 3 kişi 7-8 bin TL civarında, gerisinin okul aile birliklerinin hesabından karşılanması isteniyor. Bu yıl 3 kişi verecek. Belki seneye hiç kimse vermeyecek. Okullarda ciddi temizlik sıkıntısı var. Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz geçenki toplantıda ağzını açmadı. “Benim müdürlerim işini bilir” diyor. Sizin müdürleriniz daha sonra velilerden para para talep edecek. Müdürleri şikayet edecek. Kimse kimsenin arkasında durmayacak” dedi. 

“NAKLİYECİLER BİR YERDE TOPLANMALI”
Alanya Sanayi Sitesi’nde çok sayıda başı boş araç bulunduğunu söyleyen Pişkin, “Her dükkanın önünde 3-4 araç var. Sanayide dükkanın önünde yemek yiyemiyoruz. Karşıdaki dükkan sahibinden rica ediyoruz. Aracı dükkanın önüne çektirmiyor. Sanayinin doğu girişinde belediyenin o kadar çok hurda araçları var ki. Mutlaka bunların kaldırılması, bakım yeri var. Bir de nakliyeciler ve taşımacılar var. Mahmutlar’dan çıkın cezaevi kavşağında, Kestel’de, adliyenin yakınında nakliyeci var. Bir nakliyeci ve taşımacı garımız yok. Bunlar bir yerde toplansa şehirde güzel bir görünüm olur. 2024’ün son çeyreğinde Alanya’da şu an gözle görünen hiçbir şey yok. 2025’in ne olacağı belli değil. Şu anda ciddi sıkıntı var. Herkes bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın diyor. Mahmutlar’da cezaevinin yukarısından elektrik direkleri geçecek. Bunların taban oturumu 28-35 metrekare.  Evimin 50 metre kenarındaç Kimseye sormadan kepçeyi getirip çukur açıyorlar. Açtıkları orman yollarını kapatmıyorlar. Bu başıboş ava gelenlere, akşamüzeri geyik avlamaya gelenlere, ağır silah sıkanlara, esrar ekenlere neden oluyor. Bunların hepsi özellikle Mahmutlar’da artmaya başladı. Bu konularda sizden özellikle yardım talep ediyorum” diye konuştu. 

“EN KISA ZAMANDA BİR TOPLANTI PLANLAYALIM”
Erdem de, “Biz toplantıya tüm STK’ları davet ederken herkes kendi sektörü ile ilgili sorunu dile getirsin diye davet ettik. Sizlerin sektörel bazda sıkıntılarınız varsa dile getirin dedim. Şehirle ilgili bizim hızla şehirdeki dinamiklerle bir araya gelip bunları madde madde sıralayıp herkes kendine düşen kısımla ilgil ev ödevi gibi alacak. Biz de onların takipçisi olacağız. Bununla ilgili biz en kısa zamanda bir toplantı planlayalım. Kaymakamlık, diğer STK’ları da çağıralım. Burada bir toplantı yapalım diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. – Haber Merkezi   




  





  


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum