Dünya Koro Müziği Günü Kutlu Olsun!

Dünya Koro Müziği Günü IFCM (International Federation for Choral Music), ACDA (American Choral Directors Association) ve UNESCO önermesi sonucu alınan ortak bir kararla Aralık ayının ikinci Pazar günü belirlenmiş olsa da genellikle 8 Aralık tarihi kabul ediliyor ve 2013 yılından bu yana kutlanıyor.

Dünya Koro Müziği Günü Kutlu Olsun!
08 Aralık 2020 - 10:44
Günümüzde dünyanın dört bir yanında, farklı tarz ve büyüklüklerde, profesyonel ve amatör korolar yer almakta. Uluslararası koro festivalleri ve yarışmalar düzenleniyor. Yapılan çalışmalar ulusal ve uluslararası koro dernekleri (European Choral Association (Europa Cantat), Koro Kültürü Derneği) tarafından destekleniyor.
Koro, tek veya çok sesli olarak yazılmış bir müzik eserini seslendirmek için bir araya gelen topluluktur. Genellikle bir şef tarafından yönetilir. Enstrüman (piyano, oda orkestrası, senfoni orkestrası vb.) eşliğinde veya eşliksiz (a capella) söylenir, koro için yazılmış veya sonradan koro için düzenlenmiş eserler seslendirilir. Korolarda birden fazla ses grubu bulunur. Her bir ses grubunda genellikle en az bir kişi vardır. Ses gruplarının yapısı seslendirilen esere göre değişebilir:
Koro türleri ses tiplerine, düzenli konser verilen mekana göre, müzik türüne göre gruplara ayrılabilir:
  • Ses tiplerine göre: Karma, Erkek / Kadın, Çocuk
  • Düzenli konser verilen mekana göre: Kilise, Okul, Profesyonel veya devlet/kurum destekli
  • Müzik türüne göre: Senfoni, Barok müzik, Caz, Gospel
Bilinen ilk koral müzik M.Ö. 128 yılına ait bir antik Yunan ilahisidir:
Ortaçağ’da ise tek sesli eserlerden çok sesli eserlere geçilmiştir. Rönesans döneminde ilahi koral (özellikle a capella) müzik Batı Avrupa’nın başlıca müzik türü olmuştur. Barok döneminde koral eserler müzikte yeniliklerin önünü açmıştır. Klasik ve Romantik dönemde korolar geri plana itilerek büyük orkestral eserlerin bir parçası haline gelmiştir.
Dijital çağa atılan adımla birlikte, çok sesli müzikte de geniş katılımlı deneysel çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Bunun en ilginç ve güzel örneklerinden biri Eric Whitacre’ın “Sanal Koro”sudur.
Whitacre, bir gün YouTube’da izlediği bir video sonucunda bu zamana kadar kimsenin aklına gelmeyen bu projenin temellerini atmış. Genç hayranlarından biri Eric Whitacre’ın “Sleep” isimli bestesinin bir bölümünü, bilgisayarı karşısında çektiği bir videoda seslendirmiş, video ilk yayınlandığı andan itibaren bir çok kişi tarafından izlenmiş. Eric Whitacre, dünyanın bu iş için yetenekli binlerce amatör ile dolu olduğunu fark ederek, “sanal koro” fikrini yaratmış. Koroyu yönetirken yaptığı hareketlerden oluşan sessiz bir video yayınlayan Whitacre, bu yönetim videosu sayesinde, bestelerine eşlik eden amatörler karşılarında bizzat Eric Whitacre tarafından yönetilerek, besteleri seslendirmiş:
Klasik, caz, halk müziği, türü ne kadar farklı olursa olsun amacı ortak olan korolarımız var. Ortak amaç çok sesliliği ahenk içinde duyurmak ve yaşatmak. Bu müthiş uyumu keşfetmek, gözlemlemek için siz de konserlerine giderek destek olabilirsiniz. Dünya Koro Müziği Günü kutlu olsun!
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum