Bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir?

Bebekler dünyaya geldikleri andan itibaren en sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesi gaz sancıdır. Bebeklerde meydana gelen gaz sancısı nedeniyle hem ebeveynler hem de bebekler büyük sıkıntılar içerisine girerler. Bu sıkıntıları hiç yaşamamak için "Bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir?", "Bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri nelerdir?", "Bebeklerde gaz sancısı belirtileri nelerdir?", "Bebeklerde gaz sancısına iyi gelen bitkisel yöntemler var mı?" sorularının cevaplarını sizler için araştırdık...

Bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir?
12 Ağustos 2020 - 16:49
Bebeklerde en sık karşılaşılan problemlerden biriside gaz sancısıdır. Gaz sancısı hem bebeğe hem de ebeveynlere ciddi sıkıntılar yaşatmaktır. Bebeklerde tükettikleri gıdalar sonucunda belli bir hazımsızlık problemi yaşadıklarında hemen arkasından gaz sancısı meydana gelir. Gazını çıkartmakta zorlanan bebek ve ebeveynlerde bu durum işkence haline dönüşebilir.
Bebeklerde gaz sancısı neden olur?
Bebeklerde gaz sancısının meydana gelmesindeki en önemli etken annenin beslenme şeklidir. Anne bebekte gaza neden olabilecek besinler tükettiğinde bu durum bebeğinizde gaz sorununa sebebiyet verebilmektedir.
Annenin tükettiği besinleri bebeğin hazmederken zorlanması gaz probleminin en önemli sebepleri arasındadır. Bebeğin bağırsak ve sindirim sisteminin tam gelişmemiş olması gaz problemlerinin meydana gelmesinde ki diğer önemli etkendir. Bu nedenden dolayı annenin, bebeğin kolayca sindirebileceği besinleri tüketmesi gerekmektedir.
Günde 3 saati geçen ve kronik olarak 2-3 haftadan uzun süren gaz sancılarında bir uzman görüşü alınılması önemlidir.
Bebeklerde gaz sancısı belirtileri nelerdir?
Karnı tok ve uykusunu almış olan bir bebeğin ağlaması genel olarak bir sancısı olduğuna işaret eder. Bunun yanı sıra, gaz sancısı çeken bebekte kızarma, ağlama, dizlerini karın bölgesine çekme yumruklarını sıkma gibi fizyolojik belirtiler görülür. Ayrıca karın bölgesinde oluşan şişlik ve kabızlık da gaz sancısına işaret ediyor olabilir.
Hem bebeğinizin hem de kendinizin gaz problemi yaşamasına engel olmak için ilk olarak şu soruların cevaplarını bilmekte fayda var. Bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir, bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri nelerdir, bebeklerde gaz sancısı için bitkisel yöntemler hangileridir gibi soruların cevaplarını birazdan vereceğiz.
İlk olarak bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir sorusuna cevap verelim…
"Bebeklerde gaza ne iyi gelir?" sorusunun cevaplarını maddeler halinde sıraladık:
1- Bebeğinize vereceğiniz biberonun içerisindeki havayı boşaltın. Bunu emzikle gerçekleştirebilirsiniz.
2- Annenin bebeği emzirirken gaz yapan yiyeceklerden uzak durması gerekmektedir.
3- Bebeği sık sık ve az az beslemeye özen gösterin.
4- Beslenme sonrası bebeği dik olarak (yaklaşık 45 derecelik bir açıyla) yarım saat kadar oturur pozisyonda tutun.
5-Bebeğinizin biberonu boş bir şekilde emmemesine özen gösterin.
6- Bebeğinizi emzirdikten yarım saat sonra karın kısmına masaj uygulayın.
7- Gazını bir türlü çıkartamadığınız bebeğinize sıcak duş aldırabilirsiniz. Suyun kaynar olmamasına özen gösterin.
Bebeğinizde gaz sancısına vermiş olduğumuz yöntemleri denemenize rağmen bir türlü sonuç alamıyorsanız bitkisel yöntemleri tercih edebilirsiniz.
Bebeklerde gaz sancısı ne zaman geçer?
Bebeklerin sindirim sisteminin gelişim sürecine bağlı olarak gaz sancıları 12. haftaya kadar sürebiliyor. Bazı özel durumlarda bu sürecin 18 haftaya da uzadığı da görülebilmekle birlikte 12. hafta sonrası şiddetli gaz sancısı yaşayan bebeklerin bir uzmana gösterilmesi önerilir. Ayrıca anne sütünü erken bırakan veya ek besine erken başlayan bebeklerde gaz sancısı görülme süreci daha uzun olabilir.
Bebeklerde gaz sancısına iyi gelen bitkisel yöntemler nelerdir?
Rezene
Bebeklerde gaz problemlerine rezenenin iyi geldiği bilinmektedir. Bebeklerde gaz oluşunu engelleyen 1½ çay kaşığı rezene tohumlarını 4 fincan suda 10 dakika kaynatın. Soğutun ve gün boyunca 2 veya 3 kez küçük dozlarda bebeğinize verin. Emziren anneler de bu kaynatmayı içebilirler.
Elma sirkesi
Bebeklerde gaz ağrısına iyi gelen en etkili ve doğal yöntemlerden birisi de elma sirkesidir. Su içmeye başlayan bebeğinizin suyuna bir iki damla damlatılan sirke, gaz oluşumunu engellemeye yardımcı olacaktır.
Anason ve kimyon
Anason ve kimyonu suda kaynatın. Daha sonra süzüp bebeğinize yemek yedirmeden on dakika önce 2 çay kaşığı içirin.
Sıcak havlu yöntemi
Sıcak havlu yöntemiyle bebeklerinizde meydana gelen gaz sancısından kurtulabilirsiniz. Sıcak ayaklarına değdirin. Ancak çok sıcak olmamasına dikkat edin. Bu yöntemi deneyen anneler oldukça memnun kaldıklarını belirtiyorlar.
Karın masajı
Bebeğinizin karnına saat yönünün tersine dairesel hareketlerle masaj uygulayın. Bu yönteminde gaz sancısını azaltmada etkili olduğu bilinmektedir.
Çörek otu
1 çay kaşığı çörek otunu bir bardak suda içerisine bir adet hurma atarak kaynatın. Daha sonra 1 çay kaşığı olacak şekilde bebeğinize içirin.
Bebeklerde gaz sorunu nasıl çözülür?- İbrahim Saraçoğlu yöntemi
Bebeklerde gaz sorununa karşı Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun vermiş olduğu bir bitkisel yöntem var.
Malzemeler
1 çay kaşığı kimyon
Kaynar su
1 çay kaşığı toz kimyonu kaynar suyun içerisine atın. Bir taşım kaynatın ve ocaktan alın. Daha sonra tülbentle süzün. Daha sonra iki çay kaşığı toz şeker ilave edin ve iyice karışmasını sağlayın. Çay kaşığı ile bebeğinize yavaş yavaş içirebilirsiniz.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum