BDDK swapta limiti yüzde 1'den yüzde 10'a yükseltti
Merkez Bankası nın (TCMB) dün sürpriz bir kararla politika faizini 200 baz puan yükseltmesinin ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) döviz-TL takası (swap) işlemleri için esnekliğe gitti ve limiti yükseltti. BDDK, TL deki değer kaybının önüne geçme gerekçesiyle yabancıların TL ye erişimini engellemek için swap limitlerini kısmıştı.
Merkez Bankası nın (TCMB) dün sürpriz bir kararla politika faizini 200 baz puan yükseltmesinin ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) döviz-TL takası (swap) işlemleri için esnekliğe gitti ve limiti yükseltti.
BDDK, TL deki değer kaybının önüne geçme gerekçesiyle yabancıların TL ye erişimini engellemek için swap limitlerini kısmıştı.
BDDK dan yapılan açıklamada, “Bankaların yurt dışı yerleşiklerle yapılan, vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlere ilişkin olarak, söz konusu işlem tutarları toplamının, bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklara oranı şeklinde belirlenmiş %1 olan sınırlamanın, %10 olarak yeniden belirlenmesine” karar verildiği belirtildi.
“SON AYLARDAKİ POLİTİKADAN GERİ ADIM”Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent, BDDK nın kararını sozcu.com.tr için değerlendirdi.
“BDDK nın bankaların yurtdışı kuruluşlarla yapılan para takası işlemlerindeki kısıtları gevşetmesi, son aylarda uygulanan para politikasından bir geri adım daha atılması anlamına geliyor” diyen Başlevent, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu kararın önemi, doviz kurları ve banka hisseleri uzerinde Merkez Bankası nın faiz artırımı kadar etki yapmasından da anlaşılıyor.”
“BİZ BİZE YETERİZ PRENSİBİNİN GEÇERLİ OLMADIĞI GÖRÜLDÜ”Geçmişte söz konusu kısıtların getirilmesinin başlıca sebebinin yabancıların Türk lirasına erişimini zorlaştırmak olduğunu hatırlatan Başlevent, “Ellerindeki TL yi kullanarak ‘kur saldırısı olarak nitelendirilen işlemler yaptıkları düşünülüyordu, ki bu iddiada gerçeklik payı vardı. Ancak, para takası kısıtları ülkeye döviz girişini de azaltmış ve kurlardaki yükselişe katkı yapmıştı.” ifadelerini kullandı.
Başlevent, “Güncel koşullar altında ‘Biz bize yeteriz prensibinin geçerli olmadığı görülünce, mecburi olarak, kısıtlar gevşetildi” dedi.
“NORMALLEŞME ADIMLARI ÇERÇEVESİNDE”Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“COVID-19 salgını nedeniyle küresel piyasalardaki belirsizliklerin ve risklerin arttığı dönemde alınan Kararın normalleşme adımları çerçevesinde tekrar değerlendirilmesi sonucunda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun
25/09/2020 tarihli ve 9169 sayılı Kararı ile, bankaların konsolidasyona tabi yurtdışındaki kredi kuruluşu ve finansal kuruluş niteliğini haiz ortaklıklarıyla gerçekleştirdiği işlemler hariç, yurt dışı yerleşiklerle yapılan
– Vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlere ilişkin olarak, söz konusu işlem tutarları toplamının, bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklara oranı şeklinde belirlenmiş %1 olan sınırlamanın, %10 olarak yeniden belirlenmesine,
– Vadede TL satım yönünde gerçekleştirecekleri para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlere ilişkin olarak; her bir takvim günü için sağlanması gereken ve söz konusu işlem tutarları toplamının, bankaların en son hesapladıkları yasal
özkaynaklarına oranı olarak belirlenmiş sınırlamanın
*Vadesine 7 gün kalan işlemler için %1 yerine %2,
* Vadesine 30 gün kalan işlemler için %2 yerine %5,
* Vadesine 1 yıl kalan işlemler için %10 yerine %20
olarak yeniden belirlenmesine ve bu hesaplamada valör tarihi işlem tarihinden sonra olan (ileri valörlü) türev işlemlerin, hesaplamada valör tarihi itibarıyla dikkate alınmasına,
12/04/2020 tarihli ve 8989 sayılı Kararında yer verilen ve yukarıda belirtilen diğer hususların aynen uygulanmaya devam edilmesine karar verilmiştir.”
YORUMLAR