Bayram sofralarının yıldız tatlısı ''soğuk baklava''
Ramazan Bayramı’na az bir zaman kala evlerde tatlı telaşlar başladı. Ramazan sofralarını şölene çevirmek isteyenlere bayram tatlısı önerisinde bulunan Eğitmen Pasta Şefi Semanur Özcan, son zamanların trend tatlısı soğuk baklavanın evlerde kolayca yapılabilecek ve oldukça ekonomik tarifini paylaştı.
Türk mutfağının oldukça geniş bir tatlı kültürü olduğunu belirten Öğr. Üyesi Semanur Özcan, “Türk mutfağında Osmanlı mutfağından gelen bir tatlı kültürümüz var. Lokumhaneler ve helvahanelerden bunu anlayabiliyoruz. Baklavalarda günümüze kadar hala süregelmiş ürünlerden biri. Baklava bizim dünyaca ünlü ve sevilen bir ürünümüz. Bu nedenle her zaman da varlığını devam ettirecektir” dedi.
“Artık hafif tatlılar tercih ediliyor”
Soğuk baklavaya son zamanlarda yoğun bir talep olduğunu ifade eden Özcan, “Yeme-içme alışkanlıklarımız değişti. İnsanlar daha hafif, kendilerine ağır hissettirmeyecek ürünler tüketmek istiyor. Bunun da paralelinde sütlü baklava ortaya çıktı diyebiliriz. Sütlü baklava klasik baklavaya oranla içerisinde çok az şeker ve yağ barındırıyor. Bu bakımdan daha hafif olduğunu söyleyebiliriz. Havalar da ısınmaya başladı. Bu yüzden de daha hafif tatlılar tercih edilmeye başlandı” diye konuştu.
Soğuk baklava tarifini paylaşan Özcan, öncelikle bir tepsi baklava için gerekli malzemeleri şu şeklide sıraladı;
“Bir paket hazır baklava yufkası (40 yaprak)
İç harç olarak ceviz ya da fıstık
200 gr tereyağı
125 ml ayçiçek yağı
Şerbeti için;
800 gr süt
400 gr süt kreması
400 gr şeker
Süslemek için;
Kakaolu süt tozu
Fıstık veya Hindistan cevizi”
Soğuk baklavanın tarifi;
Tatlının yapılışını anlatan Özcan, “Evlerimizde pratiklik olması bakımından hazır baklava yufkası kullandık. İki yufkayı tek kat şeklinde kullanıyoruz. Toplamda 200 gr tereyağına 125 ml ayçiçek yağı ekleyerek, hazırladığımız karışımı her katın arasına sürüyoruz. On kat kadar bu işlemi yaptıktan sonra iç harç olarak istenilen malzemeyi ( ceviz, fıstık) yağ sürmediğimiz kata bolca yayıyoruz. İç harcı serptikten sonra geri kalan yufkaları da her bir katın arasına tereyağı sürerek, yine on kat olacak şeklide hazırlıyoruz. Tamamlanan baklavamızı kare dilim biçiminde kesip, üzerine tere yağ gezdirerek, fırında 180 derecede 45 dakika kadar kontrollü bir şeklide pişiriyoruz” dedi.
Şerbet kaynatılmamalı
Şerbeti için dikkat edilecek noktalara değinen Özcan, “Süt ve krema bir kabın içinde ocağa alınarak pütürlük olmayana dek karıştırılır. Ardından şeker ilave edilir. Şeker eriyene kadar şerbet karıştırılır. Şerbet asla kaynatılmamalı. Parmağı yakmayacak şeklide ılıtmak yeterli olacaktır. Ilıyan şerbeti kenara alıp, soğumaya bırakıyoruz. Soğuk şerbeti, soğuk baklavaya dengeli bir şeklide ilave ettikten sonra bir saat dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenen baklavanın üzerini elek yardımıyla kakaolu süt tozu ile kaplıyoruz. Antep fıstığı veya Hindistan cevizi ile süsleyerek servis edebileriz. Kakaolu süt tozunun dökümünde de bir püf nokta var. Tarifi deneyeceklere baklava hemen tüketilmeyecekse kakaoyu servis yaptıkça eklemelerini öneriyorum. Çünkü baklava bekledikçe üzerine dökülen kakao ıslanabilir” ifadelerinde bulundu.
Soğuk baklavanın püf noktası şerbetinde
Soğuk baklava ile klasik baklava arasında temel farklara değinen Özcan, “Farklardan en önemlisi şerbetinin su ve şeker yerine süt ve şekerden yapılması ve içerisinde krema eklenmesidir. Bu iki baklava arasında şerbetin dökülmesi de farklılık gösteriyor. Klasik baklavalarda, baklava sıcak, şerbeti soğuk olur. Soğuk baklavada ise hem baklava hem de şerbet soğuk olmalı. Soğuk baklavanın en önemli püf noktalarından biri budur” şeklinde konuştu.
YORUMLAR