BARAN: "NİJERYA İLE DOSTANE İLİŞKİLERİ, İŞ BİRLİĞİ VE TİCARET RAKAMLARIMIZA YANSITMA HEDEFİNDEYİZ"

ATO, NİJERYA İLE “ENDÜSTRİYEL EĞİTİM İŞ BİRLİĞİ” İÇİN HAREKETE GEÇTİ… ANKARA TİCARET ODASI’NIN, NİJERYA FEDERAL HÜKÜMETİ ENDÜSTRİYEL EĞİTİM FONU “SKILL UP-SUPA PROGRAMI” KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRECEĞİ İŞ BİRLİĞİ’NİN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI, ATO’DA YAPILDI…

BARAN: "NİJERYA İLE DOSTANE İLİŞKİLERİ, İŞ BİRLİĞİ VE TİCARET RAKAMLARIMIZA YANSITMA HEDEFİNDEYİZ"
21 Eylül 2024 - 10:39
21 EYLÜL 2024- Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, ATO’nun Nijerya ile hayata geçireceği iş birliğiyle, Ankara’nın sektörel birikim ve tecrübelerini, Nijerya’daki sektörlere, sanayiye ve ticarete aktarmayı hedeflediklerini belirterek, “Bu iş birliği, ülkelerimiz arasındaki etkileşimi daha da artıracak önemli bir gelişme olacak. Türkiye ve Nijerya arasındaki dostane ilişkilerin, bu tür iş birlikleriyle daha da pekişeceğine ve bunun ticaret rakamlarımıza yansıyacağına inanıyorum” dedi. 

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Ankara Ticaret Odası himayesinde, ATO İdea ve Nijerya Federal Hükümeti Endüstriyel Eğitim Fonu’nun “Skill Up- SUPA Programı” kapsamında gerçekleştirilen iş birliği bilgilendirme toplantısına katıldı. ATO Duatepe Salonu’nda gerçekleşen toplantının açılışında, ATO Başkanı Gürsel Baran, Nijerya Federal Hükümeti Endüstriyel Eğitim Fonu Genel Müdürü Afız Oluwatoyın Ogun, OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ve Başkent Üniversitesi E. Rektörü ve Sağlık Kuruluşları Direktörü Prof. Dr. Ali Haberal birer konuşma yaptı.

Ankara’nın savunma ve havacılık sanayi, sağlık ve medikal, inşaat, eğitim ve enerji gibi alanlarda önemli potansiyeli olan bir merkez olduğunu ifade eden Baran, “Ankara, ticaret, sanayi ve turizmde önemli gelişmeler kaydediyor. Zengin bir birikime sahip olan şehrimizin, bu birikim ve tecrübesini, bir başka kıtadaki dost ülkeye, Nijerya’ya, Nijerya’daki sektörlere, sanayiye, ticarete aktaracak olması, ülkelerimiz arasındaki etkileşimi daha da artıracak çok önemli bir gelişme.  Türkiye ve Nijerya arasındaki dostane ilişkilerin, bu tür iş birlikleriyle daha da pekişeceğine ve bunun ticaret rakamlarımıza yansıyacağına inanıyorum” dedi.



-KITADAN KITAYA, ENDÜSTRİYEL BİLGİ VE TECRÜBE AKTARIMI-
ATO İdea ve Nijerya Federal Hükümeti Endüstriyel Eğitim Fonu arasında hayata geçirilecek iş birliği hakkında da bilgi veren Baran, “Bu iş birliği sayesinde Başkentimiz’den eğitmenlerimizin, Nijeryalı eğitmenlere endüstriyel alanlarda bilgi ve tecrübelerini aktarmaları sağlanacak. Türkiye’de başlayacak ve ihtiyaç halinde Nijerya’da da devam edecek olan eğitim programları, yüz yüze ve online olarak gerçekleştirilecek” dedi. 

Baran, iş birliği kapsamında verilmesi planlanan eğitimleri ise; mühendislik temelleri teknikleri, mobilya yapımı, güneş enerjisi sistemi kurulumu ve bakımı, seramik sanatları, moda tasarımı-dikiş ve kesim, yaşlılar ve çocuklar için bakım hizmetleri, sağlık hizmetleri ve destek, profesyonel şefler için aşçılık kursu, endüstriyel makine operatörlüğü, makyaj sanatları-tırnak bakımı ve saç bakımı, lojistik yönetimi ve hizmetleri, etkinlik organizasyonu ve yönetimi olarak sıraladı.

-1 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ YUKARI TAŞIMA GAYRETİNDEYİZ- 
Türkiye ve Nijerya arasında, yaklaşık 1 milyar dolarlık dış ticaret hacmi olduğunu dile getiren Baran, “İki ülkenin potansiyeli, yakın ve dostane ilişkiler dikkate alındığında, bu rakamı yeterli görmek mümkün değil. Karşılıklı olarak, yatırım ve ticari iş birliği olanaklarının artırılması gerektiği kanaatindeyiz. Ankara Ticaret Odası olarak, Nijerya’nın ülkemiz ve Başkentimiz ile ticaretini daha yukarılara taşıma gayretindeyiz” dedi. 

Ankara’nın inşaat ve müteahhitlik hizmetleri alanındaki potansiyeline de vurgu yapan Baran, Nijerya’daki 17 milyon konut açığı için bu potansiyelin iş birliği fırsatına dönüştürülebileceğini söyledi. Baran, “Türkiye olarak yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde dünyada Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyoruz. Bu konuda da iş birliği içinde olabiliriz” diye konuştu.



-“İŞ BİRLİĞİ ADIMI BİZİ HEYECANLANDIRIYOR”-
Nijerya Federal Hükümeti Endüstriyel Eğitim Fonu Genel Müdürü Afız Oluwatoyın Ogun da yaptığı konuşmada Ankara’nın yanı sıra İstanbul ve Antalya’da da sanayi, teknoloji, ticaret alanında incelemelerde bulunduklarını belirterek,  “Burada olmak ve bu iş birliğine adım atmak bizi çok heyecanlandırıyor. Buraya geldiğimden beri birçok Türk iş insanı ile tanıştım, onların sıcak karşılamaları bizleri çok mutlu etti” dedi.

-“ANKARA'NIN SEÇİLMİŞ OLMASI TESADÜF DEĞİL”-
OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın da konuşmasında, 1996 yılında Türkiye'den ilk defa Nijerya'ya giden heyette yer aldığını belirterek, o tarihten itibaren ilişkileri değişik başlıklarda geliştirmeye yönelik çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. OSTİM Organize Sanayi Bölgesi modelini Nijerya’ya taşımaya yönelik faaliyetler yürüttükleri bilgisini de veren Aydın, program için Ankara’nın seçilmesinin tesadüfi olmadığını söyledi. Aydın, “OSTİM Teknik Üniversitesi’nde 80 Nijeryalı öğrencimiz eğitim görüyor. Bu program için Ankara'nın seçilmiş olması tesadüf değil. Ankara gerçekten üniversitelerin en yoğun olduğu il. Bu programın ülkelerimize ve karşılıklı firmalarımıza, bölgelerimize, üniversitelerimize hayırlı sonuçlar doğurmasını temenni ediyorum” dedi.

-“HASTANELERİMİZDE HER TÜRLÜ DONANIM MEVCUT”-
Başkent Üniversitesi E. Rektörü ve Sağlık Kuruluşları Direktörü Prof. Dr. Ali Haberal da, sağlık ve eğitimin hemen her ülkenin ana konusu olduğunu belirterek, “Başkent Üniversitesi Hastaneleri ve Ankara'daki diğer hastanelerimizde tetkik, tedavi ve ileri ameliyatları gerçekleştirecek, her türlü donanım mevcuttur. Bu nedenle Nijerya Federal Hükümeti'nin hastaları ülkemize ve Ankara'ya rahatlıkla yönlendirilebilir. Başkent Üniversitesi olarak, Nijerya Sağlık Bakanlığı ile belli konularda ön protokol ile ilgili çalışmaları sürdürüyoruz. Diğer konularda da her türlü eğitim ve desteği birlikte sürdürmeye hazırız” diye konuştu.



Konuşmaların ardından heyet, Nijerya’daki altyapı, eğitim, sanayi ve ticaret gibi alanlara ilişkin sunum gerçekleştirdi. 
Toplantıya, TED Üniversitesi Rektör Yardımcısı Oya Güneri, Başkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fusün Eyidoğan, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Genel Müdürü Yardımcısı Mehmet Bal, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Erdem Güney, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Işık, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanı V. Murat Işık, TİKA Nijerya Masası Uzmanı Hatice Metinkuşcu ile Nijerya Federal Hükümeti Endüstriyel Eğitim Fonu yetkilileri de katıldı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum