BARAN: "ENFLASYON MUHASEBESİ UYGULAMASINA GEÇİLMELİ"

ATO BAŞKANI BARAN, ATO ÜYELERİNİN TALEP VE BEKLENTİLERİNİ HAZİNE VE MALİYE BAKAN YARDIMCISI DR. CENGİZ YAVİLİOĞLU’NA AKTARDI…

BARAN: "ENFLASYON MUHASEBESİ UYGULAMASINA GEÇİLMELİ"
27 Mayıs 2023 - 12:05
27 Mayıs 2023- Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, fiyat artışları işletmelerin çeşitli yükümlülüklerle karşı karşıya kaldığını belirterek, enflasyon muhasebesi uygulamasına geçilmesi gerektiğini kaydetti. 
ATO Başkanı Gürsel Baran, ATO Başkan Yardımcıları Halil İbrahim Yılmaz ve Temel Aktay, Yönetim Kurulu Üyeleri Adem Ali Yılmaz, Halil İlik, Ali Yıldız, Yasin Özyolu ile Meclis ve Komite Üyeleriyle birlikte Ankara Ticaret Odası’nın 68 Meslek Komitesi’nde temsil edilen sektörlerin sorun, görüş ve beklentilerini Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Cengiz Yavilioğlu’na aktardı. ATO’nun Duatepe Hizmet Binası’nda gerçekleşen ve Gelir İdaresi Başkan Yardımcıları Ayşe Dilbay ile Mehmet Arabacı’nın da bulunduğu toplantıda konuşan Baran, enflasyon nedeniyle işletmelerin çeşitli yükümlülüklerle karşı karşıya kaldığını belirterek, “Gelir ve Kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde enflasyon muhasebesi uygulamasına geçilmeli” dedi. 



Baran, konuşmasında, reel sektörün gündeminde bulunan işçi işveren davaları, nitelikli eleman ihtiyacı konularına değindi. Baran, reel sektörün kamudan alacaklarının tahsili konusunda yaşanan sorunları da aktarırken, kamunun reel sektöre rakip olarak piyasada yer almaması gerektiğini söyledi. Baran, “Devlet özel sektöre rakip olmamalı, buna karşın, devletin, serbest piyasa koşulları ve rekabete zarar vermeden, düzenleyici ve denetleyici rolü kuvvetlendirilmelidir” dedi. 
Vergi uygulamaları konusunda önerilerini sıralayan Baran, KDV sistemindeki farklı oranların bazı sektörlerde uygulamada karmaşaya neden olduğunu belirtti. Baran, “Aynı sektör içinde girdiler ve nihai ürünler üzerindeki KDV oranları farklılık arz ediyor. Vergide genellik ilkesine uygun, tek oranlı KDV sistemi işletmelerin rekabet gücünü artıracaktır” diye konuştu. 
Konuşmasında vergi aflarına değinen Baran, vergisini peşin ödeyenlere uygulanan indirim oranının yükseltilmesi gerektiğini kaydetti. 
Kamunun reel sektöre ilişkin kararlarında esnaf ve tacirleri birbirinden ayırdığına dikkat çeken Baran, iki kesim arasında ayrım bulunmadığını, esnaflara sağlanan kolaylıklardan tacirlerin de faydalanması gerektiğinin altını çizdi. 



-DEPREMİN MALİYETİ 103 MİLYAR DOLAR-
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Cengiz Yavilioğlu da konuşmasında, Koronavirüs salgını ve ardından başlayan Rusya-Ukrayna savaşının küresel ekonomiyi dolayısıyla da Türkiye ekonomisini etkilediğini anlattı. Bu iki küresel unsurun ekonomiye etkilerini bertaraf edici faaliyetler yürüttüklerini ve yaşanan 6 Şubat depreminin etkisiyle çalışmaların seyrinin değiştiğini kaydeden Yavilioğlu, “Kaynakların bir kısmını deprem bölgesine kaydırdık. Depremin maliyeti 103 milyar dolar. Bu yıl 500-600 milyar liralık kısmı ekonomimize yansıyacak” dedi. Yavilioğlu, seçim sonrası süreçte ekonomi gündeminde üzerinde duracakları konuların bulunduğunu belirterek, reel sektör ile maliyenin birlikte çalışarak güçlü olabileceğini ifade etti. 



Toplantıya, ATO’nun 4 No’lu Kuyumcular ve Mücevherat Meslek Komitesi Meclis Üyesi Coşkun Sönmez, 6 No’lu Telekomünikasyon Meslek Komitesi Meclis Üyeleri Erdinç Baysal, Kadir Karapınar,7 No’lu Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakende Ticareti Meslek Komitesi Meclis Üyesi Edip Balcı, 8 No’lu Bilişim Teknolojileri Meslek Komitesi Başkanı, Meclis Üyeleri Huzeyfe Yılmaz, Meclis Üyeleri Ömer Faruk Kayaaslan, Çetin Çataloğlu
30 No’lu Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları Meslek Komitesi Başkanı, Meclis Üyesi Ali İhsan Güçlü, 34 No’lu Hurdacılık, Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Meslek Komitesi Meclis Üyesi Turgay Yılmaz, 35 No’lu İkamet Amaçlı İnşaat Müteahhitliği Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mücahit Şentürk, 36 No’lu İnşaat Malzemesi Satıcıları Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mehmet Özbey, 37 No’lu Konut Amaçlı Olmayan İnşaat ve Altyapı Müteahhitleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mehmet Kaya, Murat Akça, İbrahim Öztürk, 43 No’lu Kuaför ve Güzellik Salonları Meslek Komitesi Başkanı, Meclis Üyesi Ömer Sarıoğlu, 48 No’lu Hazır Yemek Hizmetleri-Kantin İşletmeciliği Meslek Komitesi Meclis Üyeleri Muharrem Kılıç, Selahattin Karaoğlan, 49 No’lu Otomotiv Yedek Parça Perakendecileri Meslek Komitesi Meclis Üyesi İbrahim Özçelik, 50 No’lu Motorlu Kara Taşıtı Satıcıları Meslek Komitesi Meclis Üyesi Fırat Aslanbaş, 61 No’lu Özel Eğitim-Öğretim Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Abidin Memili ve 64  No’lu Temizlik ve Özel Güvenlik Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Cevdet Toptaş katıldı. 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum