BARAN: "ASIRLIK TECRÜBEYİ ARKAMIZA ALARAK, YENİ YÜZYILDA DAHA GÜÇLÜ ANKARA İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
ATO YÜKSEK İSTİŞARE KURULU, ANKARA İÇİN TOPLANDI… ATO BAŞKANI BARAN BAŞKANLIĞI’NDA GERÇEKLEŞEN YÜKSEK İSTİŞARE KURULU TOPLANTISI, “2. YÜZYILDA ANKARA VİZYONU” GÜNDEMİYLE YAPILDI…
Editör: Alanya Time - 1
05 Haziran 2024 - 11:04
BARAN: “ANKARA, UMUT VE DEĞİŞİMİN MERKEZİ”
05 HAZİRAN 2024- Ankara Ticaret Odası (ATO) bünyesinde Başkent’in ekonomik, ticari ve sanayi açılardan kalkınmasına katkı sağlayacak görüşler oluşturarak, mevcut çalışmaları izlemek ve değerlendirmek üzere oluşturulan “Yüksek İstişare Kurulu (YİK)”, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran başkanlığında toplandı. Ankara’nın gelişim sürecine katkı sağlayacak isimlerden oluşan kurul üyeleri, “2. Yüzyılda Ankara Vizyonu” gündemiyle gerçekleşen toplantıda görüş ve önerilerini dile getirdi. ATO Başkanı Baran toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Milli Mücadele’nin merkezi olmuş Ankara’nın, asırlık Cumhuriyet tecrübesi edinmiş bir Başkent olduğunu belirterek, “Asırlık tecrübeyi arkamıza alarak, yeni yüzyılda daha güçlü Ankara için çalışıyoruz” dedi.
ATO’nun “2. Yüzyılda Ankara Vizyonu” gündemiyle, ATO Duatepe Hizmet Binası’nda gerçekleşen Yüksek İstişare Kurulu toplantısı, TBMM 24. Dönem Başkanı Cemil Çiçek, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Berkay Gökçınar, ODTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lale Özgenel, ASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Eda Ersoy Tombakoğlu, OSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Ekinci, ATO 28. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Nuh Acar, ATO E. Meclis Üyeleri Mustafa Kaya, Cemal Işık, Yunus Altun, Fatih Mert, ATO Üyesi iş insanları Mustafa Özbey ve Sertaç Köleli, Keçiören İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Yusuf Tekay, SAYOKAN Dünya Federasyonu ve Ankara Tekstil Ürünleri Sanayicileri Dernek Başkanı Yaşar Tanrıverdi ve TÜMSİAD Ankara Koordinatör Şube Başkanı İnan Yürek ile ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Temel Aktay ve Halil İbrahim Yılmaz, Meclis Başkan Yardımcısı Ali İhsan Özdemir, Yönetim Kurulu Üyeleri Adem Ali Yılmaz, Ahmet Akça, Ali İhsan Güçlü, Ali Yıldız, Halil İlik, Nihat Uysallı, Yasin Özyolu ve Meclis Başkanlık Divan Katibi Ayşe Nilay Çelik’in katılımıyla gerçekleşti.
Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Murat Yılmaz’ın, Ankara’nın sorunları ve potansiyelini içeren sunum yaptığı toplantıda, Ekonomi Gazetesi Ankara Temsilcisi Maruf Buzcugil, moderatörlük görevini üstlendi. ATO Duatepe Hizmet Binası’nda gerçekleşen toplantının açılışında ATO Başkanı Baran ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 24. Dönem Başkanı Cemil Çiçek, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal birer konuşma yaptı.
Baran yaptığı konuşmada, Ankara’nın binlerce yıllık geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihin her döneminde kültürel ve ekonomik birikimiyle önemli bir merkez olduğunu belirterek, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Başkent oluşunun ikinci yüzyılına da bu birikimlerinin tecrübesiyle başladığını söyledi. Baran, “İkinci yüzyıla başlamak demek, bir yönden asırlık tecrübeye sırtınızı yaslamak, diğer yönden de uzun ve yeni bir sürece adım atmak demek. Bağımsızlık mücadelemizin kalbi, demokrasimizin beşiği Ankara, asırlık Cumhuriyet tecrübesi edinmiş bir Başkent. Öncesinde de binlerce yıllık geçmişinde birçok medeniyeti kucaklamış bir yerleşim yeri. Ankara sadece bir başkent değil, aynı zamanda bir umut ve değişimin de merkezi. Bu şehrin kuruluşundaki vizyonu her zaman aklımızda tutmamız gerektiği kanaatindeyim” dedi.
-REKABET GÜCÜ YÜKSEK BİR ŞEHİR-
Ankara’nın ekonomik açıdan dönüşümüne dikkati çeken Baran, Başkent’in ticaret ve sanayi alanındaki gelişimini rakamlar vererek değerlendirdi. Ankara’nın Türkiye ekonomisine İstanbul’dan sonra en çok katkı sağlayan il durumunda olduğunu kaydeden Baran, “Türkiye’deki gelir vergisi mükelleflerinin yüzde 7’si, kurumlar vergisi mükelleflerinin ise yüzde 10’u Ankara’da bulunuyor. Başkent, 13 bin 20 dolar kişi başına milli gelir ile Türkiye ortalamasının üzerinde. Şehrimizde toplam 13 ayrı Organize Sanayi Bölgesi, 10 ayrı sanayi sitesi faaliyette. Ankara teknoloji üretim ve geliştirme konularında da öncü bir şehir. 10’u faal üçü yapım yaşamasında 13 Teknoloji Geliştirme Merkezimiz, 150 Ar-Ge, 36 da Tasarım Merkezimiz var. Ankara Savunma ve Havacılık Sanayi, Medikal Sanayi, Yenilenebilir Enerji, İş ve İnşaat makineleri kümelenmeleriyle uluslararası rekabet gücü yüksek bir şehir. Türkiye’deki savunma sanayi işletmelerin yüzde 50’si Ankara’da. Sektörün cirosunun yaklaşık yüzde 50’si Ankara’da üretiliyor” dedi.
-E-TİCARETTE ÖNCÜ-
Başkent’in 12,4 milyar doları ihracat olmak üzere 30 milyar dolar civarında dış ticaret hacmi olduğunu belirten Baran, Ankara’nın iller arasında ithalatta üçüncü, ihracatta dördüncü sırada yer aldığını ifade etti. Ankara’nın, e-ticarette de öncü şehir durumunda olduğunu kaydeden Baran, “Pandemi öncesinde şehrimizde e-ticaret yapan işletme sayısı 6 bin civarında iken bu sayı 2023 yılı sonu itibariyle 50 bini aştı. E-ticaret faaliyeti yürüten işletme sayısı itibariyle Ankara, İstanbul’un ardından ikinci sırada yer aldı. İlimizde e-ticaret yapan işletmelerin oranı, toplam işletmelerin yüzde 15’ine yaklaştı” dedi.
-GELİŞİM İÇİN UYGUN ZEMİN VAR-
Ankara’nın sağlık turizmi konusundaki potansiyeline de değinen ATO Başkanı Baran, “Ankara gerçek bir sanayi ve ticaret kenti durumunda ve turizm kenti olmaya da aday bir şehir. Ankara’da şehrimizin gelişmesi için ticarette de sanayide de turizmde de sağlıkta da eğitimde de, hangi alanda isterseniz o alanda uygun bir zemin var” dedi.
-SORUNLARI BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ-
Eğitim şehri olarak da anılan Ankara’da üniversitelerden mezun olan gençlere istihdam imkânı sağlanması gerektiğini kaydeden Baran, “Tarım ve sanayi ile bu gençlerin tamamını istihdam etmemiz mümkün değil. Bu nedenle şehrimizde kültür, sanat ve turizm ekonomisini geliştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Ankara’nın sorunlarını da gündeme getiren Baran şu başlıklara değindi;
-Ulaşım sorunu ve metro hatlarının yetersiz oluşu,
-Başkent’ten yurt dışına direkt uçuşlarda sefer sayıları ve destinasyonların yetersiz oluşu,
-Akyurt’taki fuar ve kongre merkezi inşaatının tamamlanamaması,
-Ankara’da lojistik merkezi ihtiyacı,
-Ankara’ya serbest bölge kurulması,
-Stadyum inşaatı,
-Şehrin yeşil dönüşümünün sağlanması, kentsel planlamanın yapılması
-DÜNYA ÇAPINDA ÜRETİM YAPILIYOR-
TBMM Eski Başkanı Cemil Çiçek, şehirlerin gelişmesinde toplumsal talebin ve planlamanın önemine dikkat çekti. Ankara’yı Ankara’da yaşayanların bile tanımadığını kaydeden Çiçek, “Ankara’da oturanların çoğu Ankara’yı bilmez. Ömründe OSTİM’i görmemiş belki 100 binlerce Ankaralı vardır. İşi düştüyse bilir. Düşmediyse bilmez. Biz sanayi şehri diyoruz ama kaç kişi biliyor. Bu şehirde uçak sanayiinde, sağlık sanayinde, uzay sanayiinde dünya çapında üretim yapılıyor” dedi.
Başkent’in tanıtımı için Milli Eğitim Bakanlığı ile iletişime geçilerek okulların son haftasında çocuk ve gençlere şehir tanıtım gezisi düzenlenmesini öneren Çiçek, “Meslek odaları bir araya gelerek basın kuruluşlarıyla, televizyonlarla görüşüp “İkinci Yüzyılda Ankara” günleri adı altında Ankara’yı, tarihini, turizmini ve üretim potansiyelini tanıtılmasını sağlayabilir” dedi. Çiçek, Mehmet Yaşin gibi gurmelerin de Ankara’ya gelerek şehrin tanıtımına katkı sağlayabileceğini ifade etti.
Ankara’nın çok önemli bir sanayi kapasitesi olduğuna vurgu yapan Çiçek, şehre gelen yabancı heyetlerin sanayi bölgelerini ziyaret etmelerinin sağlanabileceğini söyledi. Çiçek, “Ankara’nın tanıtılması için toplumsal talep gerekiyor. Bunun için tek bir odanın talebi yeterli değil. Solo yapmayıp koro yapılması gerekiyor. Bu nedenle diğer sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve şehre katkı sağlayabilecek tüm kesimlerin bir araya gelmesi gerekir” diye konuştu.
-ATO MECLİS BAŞKANI DERYAL-
ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal de konuşmasında, Ankara’nın, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, üniversiteler, teknokentler ve organize sanayi bölgeleri dâhil tüm kesimlerin ortak sesiyle daha güçlü bir şekilde tanıtılabileceğini söyledi. Deryal, Ankara ve Türkiye’de öğrenim gören yaklaşık 350 bin yabancı öğrenci olduğunu belirterek, bu öğrencilerin, eğitim sürelerinin sonunda ülkelerine döndüklerinde şehrin ve ülkenin tanıtımı açısından gönüllü elçi olabileceğini anlattı.
Türkiye’de üretilen tarım ve sanayi ürünleri için daimi bir sergi alanı oluşturabileceğini kaydeden Deryal, “Yabancı bir heyet geldiğine Türkiye’de gidemediği yerlerin ürünlerini burada görebilir. Bu merkez ticaretin canlanması açısından da bir ihtiyacı karşılayabilir” dedi.
Toplantıda katılımcılar, Ankara’nın sorunları ve çözümüne ilişkin görüş ve önerilerini aktardı.
05 HAZİRAN 2024- Ankara Ticaret Odası (ATO) bünyesinde Başkent’in ekonomik, ticari ve sanayi açılardan kalkınmasına katkı sağlayacak görüşler oluşturarak, mevcut çalışmaları izlemek ve değerlendirmek üzere oluşturulan “Yüksek İstişare Kurulu (YİK)”, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran başkanlığında toplandı. Ankara’nın gelişim sürecine katkı sağlayacak isimlerden oluşan kurul üyeleri, “2. Yüzyılda Ankara Vizyonu” gündemiyle gerçekleşen toplantıda görüş ve önerilerini dile getirdi. ATO Başkanı Baran toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Milli Mücadele’nin merkezi olmuş Ankara’nın, asırlık Cumhuriyet tecrübesi edinmiş bir Başkent olduğunu belirterek, “Asırlık tecrübeyi arkamıza alarak, yeni yüzyılda daha güçlü Ankara için çalışıyoruz” dedi.
ATO’nun “2. Yüzyılda Ankara Vizyonu” gündemiyle, ATO Duatepe Hizmet Binası’nda gerçekleşen Yüksek İstişare Kurulu toplantısı, TBMM 24. Dönem Başkanı Cemil Çiçek, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Berkay Gökçınar, ODTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lale Özgenel, ASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Eda Ersoy Tombakoğlu, OSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Ekinci, ATO 28. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Nuh Acar, ATO E. Meclis Üyeleri Mustafa Kaya, Cemal Işık, Yunus Altun, Fatih Mert, ATO Üyesi iş insanları Mustafa Özbey ve Sertaç Köleli, Keçiören İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Yusuf Tekay, SAYOKAN Dünya Federasyonu ve Ankara Tekstil Ürünleri Sanayicileri Dernek Başkanı Yaşar Tanrıverdi ve TÜMSİAD Ankara Koordinatör Şube Başkanı İnan Yürek ile ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Temel Aktay ve Halil İbrahim Yılmaz, Meclis Başkan Yardımcısı Ali İhsan Özdemir, Yönetim Kurulu Üyeleri Adem Ali Yılmaz, Ahmet Akça, Ali İhsan Güçlü, Ali Yıldız, Halil İlik, Nihat Uysallı, Yasin Özyolu ve Meclis Başkanlık Divan Katibi Ayşe Nilay Çelik’in katılımıyla gerçekleşti.
Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Murat Yılmaz’ın, Ankara’nın sorunları ve potansiyelini içeren sunum yaptığı toplantıda, Ekonomi Gazetesi Ankara Temsilcisi Maruf Buzcugil, moderatörlük görevini üstlendi. ATO Duatepe Hizmet Binası’nda gerçekleşen toplantının açılışında ATO Başkanı Baran ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 24. Dönem Başkanı Cemil Çiçek, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal birer konuşma yaptı.
Baran yaptığı konuşmada, Ankara’nın binlerce yıllık geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihin her döneminde kültürel ve ekonomik birikimiyle önemli bir merkez olduğunu belirterek, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Başkent oluşunun ikinci yüzyılına da bu birikimlerinin tecrübesiyle başladığını söyledi. Baran, “İkinci yüzyıla başlamak demek, bir yönden asırlık tecrübeye sırtınızı yaslamak, diğer yönden de uzun ve yeni bir sürece adım atmak demek. Bağımsızlık mücadelemizin kalbi, demokrasimizin beşiği Ankara, asırlık Cumhuriyet tecrübesi edinmiş bir Başkent. Öncesinde de binlerce yıllık geçmişinde birçok medeniyeti kucaklamış bir yerleşim yeri. Ankara sadece bir başkent değil, aynı zamanda bir umut ve değişimin de merkezi. Bu şehrin kuruluşundaki vizyonu her zaman aklımızda tutmamız gerektiği kanaatindeyim” dedi.
-REKABET GÜCÜ YÜKSEK BİR ŞEHİR-
Ankara’nın ekonomik açıdan dönüşümüne dikkati çeken Baran, Başkent’in ticaret ve sanayi alanındaki gelişimini rakamlar vererek değerlendirdi. Ankara’nın Türkiye ekonomisine İstanbul’dan sonra en çok katkı sağlayan il durumunda olduğunu kaydeden Baran, “Türkiye’deki gelir vergisi mükelleflerinin yüzde 7’si, kurumlar vergisi mükelleflerinin ise yüzde 10’u Ankara’da bulunuyor. Başkent, 13 bin 20 dolar kişi başına milli gelir ile Türkiye ortalamasının üzerinde. Şehrimizde toplam 13 ayrı Organize Sanayi Bölgesi, 10 ayrı sanayi sitesi faaliyette. Ankara teknoloji üretim ve geliştirme konularında da öncü bir şehir. 10’u faal üçü yapım yaşamasında 13 Teknoloji Geliştirme Merkezimiz, 150 Ar-Ge, 36 da Tasarım Merkezimiz var. Ankara Savunma ve Havacılık Sanayi, Medikal Sanayi, Yenilenebilir Enerji, İş ve İnşaat makineleri kümelenmeleriyle uluslararası rekabet gücü yüksek bir şehir. Türkiye’deki savunma sanayi işletmelerin yüzde 50’si Ankara’da. Sektörün cirosunun yaklaşık yüzde 50’si Ankara’da üretiliyor” dedi.
-E-TİCARETTE ÖNCÜ-
Başkent’in 12,4 milyar doları ihracat olmak üzere 30 milyar dolar civarında dış ticaret hacmi olduğunu belirten Baran, Ankara’nın iller arasında ithalatta üçüncü, ihracatta dördüncü sırada yer aldığını ifade etti. Ankara’nın, e-ticarette de öncü şehir durumunda olduğunu kaydeden Baran, “Pandemi öncesinde şehrimizde e-ticaret yapan işletme sayısı 6 bin civarında iken bu sayı 2023 yılı sonu itibariyle 50 bini aştı. E-ticaret faaliyeti yürüten işletme sayısı itibariyle Ankara, İstanbul’un ardından ikinci sırada yer aldı. İlimizde e-ticaret yapan işletmelerin oranı, toplam işletmelerin yüzde 15’ine yaklaştı” dedi.
-GELİŞİM İÇİN UYGUN ZEMİN VAR-
Ankara’nın sağlık turizmi konusundaki potansiyeline de değinen ATO Başkanı Baran, “Ankara gerçek bir sanayi ve ticaret kenti durumunda ve turizm kenti olmaya da aday bir şehir. Ankara’da şehrimizin gelişmesi için ticarette de sanayide de turizmde de sağlıkta da eğitimde de, hangi alanda isterseniz o alanda uygun bir zemin var” dedi.
-SORUNLARI BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ-
Eğitim şehri olarak da anılan Ankara’da üniversitelerden mezun olan gençlere istihdam imkânı sağlanması gerektiğini kaydeden Baran, “Tarım ve sanayi ile bu gençlerin tamamını istihdam etmemiz mümkün değil. Bu nedenle şehrimizde kültür, sanat ve turizm ekonomisini geliştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Ankara’nın sorunlarını da gündeme getiren Baran şu başlıklara değindi;
-Ulaşım sorunu ve metro hatlarının yetersiz oluşu,
-Başkent’ten yurt dışına direkt uçuşlarda sefer sayıları ve destinasyonların yetersiz oluşu,
-Akyurt’taki fuar ve kongre merkezi inşaatının tamamlanamaması,
-Ankara’da lojistik merkezi ihtiyacı,
-Ankara’ya serbest bölge kurulması,
-Stadyum inşaatı,
-Şehrin yeşil dönüşümünün sağlanması, kentsel planlamanın yapılması
-DÜNYA ÇAPINDA ÜRETİM YAPILIYOR-
TBMM Eski Başkanı Cemil Çiçek, şehirlerin gelişmesinde toplumsal talebin ve planlamanın önemine dikkat çekti. Ankara’yı Ankara’da yaşayanların bile tanımadığını kaydeden Çiçek, “Ankara’da oturanların çoğu Ankara’yı bilmez. Ömründe OSTİM’i görmemiş belki 100 binlerce Ankaralı vardır. İşi düştüyse bilir. Düşmediyse bilmez. Biz sanayi şehri diyoruz ama kaç kişi biliyor. Bu şehirde uçak sanayiinde, sağlık sanayinde, uzay sanayiinde dünya çapında üretim yapılıyor” dedi.
Başkent’in tanıtımı için Milli Eğitim Bakanlığı ile iletişime geçilerek okulların son haftasında çocuk ve gençlere şehir tanıtım gezisi düzenlenmesini öneren Çiçek, “Meslek odaları bir araya gelerek basın kuruluşlarıyla, televizyonlarla görüşüp “İkinci Yüzyılda Ankara” günleri adı altında Ankara’yı, tarihini, turizmini ve üretim potansiyelini tanıtılmasını sağlayabilir” dedi. Çiçek, Mehmet Yaşin gibi gurmelerin de Ankara’ya gelerek şehrin tanıtımına katkı sağlayabileceğini ifade etti.
Ankara’nın çok önemli bir sanayi kapasitesi olduğuna vurgu yapan Çiçek, şehre gelen yabancı heyetlerin sanayi bölgelerini ziyaret etmelerinin sağlanabileceğini söyledi. Çiçek, “Ankara’nın tanıtılması için toplumsal talep gerekiyor. Bunun için tek bir odanın talebi yeterli değil. Solo yapmayıp koro yapılması gerekiyor. Bu nedenle diğer sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve şehre katkı sağlayabilecek tüm kesimlerin bir araya gelmesi gerekir” diye konuştu.
-ATO MECLİS BAŞKANI DERYAL-
ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal de konuşmasında, Ankara’nın, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, üniversiteler, teknokentler ve organize sanayi bölgeleri dâhil tüm kesimlerin ortak sesiyle daha güçlü bir şekilde tanıtılabileceğini söyledi. Deryal, Ankara ve Türkiye’de öğrenim gören yaklaşık 350 bin yabancı öğrenci olduğunu belirterek, bu öğrencilerin, eğitim sürelerinin sonunda ülkelerine döndüklerinde şehrin ve ülkenin tanıtımı açısından gönüllü elçi olabileceğini anlattı.
Türkiye’de üretilen tarım ve sanayi ürünleri için daimi bir sergi alanı oluşturabileceğini kaydeden Deryal, “Yabancı bir heyet geldiğine Türkiye’de gidemediği yerlerin ürünlerini burada görebilir. Bu merkez ticaretin canlanması açısından da bir ihtiyacı karşılayabilir” dedi.
Toplantıda katılımcılar, Ankara’nın sorunları ve çözümüne ilişkin görüş ve önerilerini aktardı.
YORUMLAR