Bisiklet şehri olabilir miyiz?

Teoman Eriş
ABONE OL

Sağlıklı yaşam ve sağlıklı ulaşım için bisiklet kullanımını artırmak amacıyla çeşitli projeler yapılıyor. Alanya’da da bu konuda yıllar öncesinde atılan adımlar var ve son günlerde bunlara yenileri de ekleniyor.

Peki atılan bu adımlar sağlıklı yaşam ve sağlıklı ulaşım için yeterli mi? Tabi ki, üzülerek söylüyorum, maalesef yeterli değil! Alanya’da ulaşım konusunda büyük bir sorun olduğunu artık herkes biliyor. Yollar ve sokaklar yetersiz. Park yeri sorunu zaten hat safhada. Parkomatlar park sorununu çözerken, zaten yetersiz olan yolları iyice daraltarak, trafiği iyice tehlikeye sokuyor. Kaldırımlar zaten yayalardan çok araç parklarına yerini bırakmış dudumda.

Geçtiğimiz günlerde evden çıkıp alışveriş yapmak için yaklaşık 200 metre tek bir sokakta kaldırımdan yürümeye çalıştım. Ama ne mümkün? Karşıma bir sürü engel çıktı. Kaldırımda park etmiş araçlar, çöp konteynırları, yıllardır budanmamış ve ağaçtan sarkan dallar, trafik işaret levhaları vs, birçok engel varken, ben de araç geçişine ayrılmış yoldan yürümek zorunda kaldım. Bu sorunlara tabi ki ilk kez karşılaşmadım ama üstelik merkezi bir yer olmamasına rağmen, 200 metrelik bir sokakta bir yayanın bu kadar engelle karşılaşması büyük bir sorun.

Bunları anlatırken konuyu bisiklet yollarına getirmeye çalışıyordum. Yollarda, kaldırımlarda ve trafikte bunca sorunumuz varken, bisiklet şehri olabilir miyiz? Bisiklet yolu olarak, sadece araç yolundan boya ve dubalarla ayrılmaya çalışılan alanlar yeterli mi? Bu alanlar, sinyal kullanmayan, yaya ve bisikletliyi yok sayan, trafik kurallarına uymayan sürücüler nedeniyle yeterince güvenli mi? Tabi ki hayır. Trafikte sinyal veren bir araç sürücüsü ile karşılaştığımda inip tebrik edesim geliyor. Ehliyet alırken insanlara takip mesafesi diye bir şey öğretiliyor sözde… Alanya’da bunu uygulamak mümkün mü? Trafikte seyrederken, önceki araçla aranızda ancak bir aracın sığacağı mesafeye hemen sağınızdan birinin fırt diye aranıza girmesine hepiniz alışmışsınızdır.

Tüm bunlar olurken, bisiklet şehri olabilmemiz için ilk önce yolların daha güvenli hale getirilmesi, kurallara uymayan sürücülere caydırıcı denetim ve cezalar uygulanması ve bisiklet yolu diye boyayla çizilen şeritlerin, gerçekten birbiriyle bağlantılı ve araç yollarından ince bir refüjle ayrılmış, sadece bisikletlerin girebileceği, araçların park edemeyeceği, etse de hemen ceza yiyeceği, güvenli bisiklet yolları haline getirilmesi gerekir.