Motorcunun Yol Notları
Çok da haz etmediğimiz bir yıl bitti ve her zamankinden daha fazla umut bağladığımız yeni bir yıl başladı…
Bütün iyi dileklerimizin gerçeğe dönüşmesini ve ‘sevdiğimiz normallere’ dönebilmeyi diliyoruz. Bütün insanlık için tabii…
Eğer zamana, mevsime, mevsimler döngüsüne biraz daha spesifik bakarsak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Motorsiklet tutkunlarının geneli ya da çoğunluğu için sezon sona ereli çok oldu…
Ama biliyoruz, güzel yurdumuzda kış bastırdığında da kar üzerinde teker çevirmeye devam eden usta motorcular var.
Onlardan biri Alanya Demiratlılar Motorsiklet Kulübü’nün kurucusu, şimdilerde onursal başkanı olan muhteşem insan, çok değerli ağabeyim İsmail Hakkı Erdağ…
Başkanımız, mevsimlerin en çetininde, coğrafyaların en zorlusunda, gidilebilecek yerlerin en uzağında teker döndürmeyi sever. Bu meydan okuyan, yürekli tarafıyla da kendisini tanıyan herkesi bir biçimde etkiler. Tereddütsüz -ve övünerek- söylüyorum, ondan en çok etkilenen kişilerden biri de benim.
Sadece iyi bir motorsiklet kullanıcısı oluşundan değil; en az bu kadar da fikirlerinden, tutarlılığından, yurt-insan-doğa sevgisinden, mücadeleci-kâşif ruhundan ve Avrupai demeyeyim yanlış anlaşılmasın ama Avrupa’nın ve batının çok ilerisindeki görüşlerinden…
Hepsinden çok etkilendim.
Ne iyi ki Sevgili Başkanımın bu saydığım niteliklerini 404 sayfada bir araya getiren bir kitap var şimdi:
Motorcunun Yol Notları
***
Muhteşem bir kitap.
Kendi alanında Türk yazınında çok çok az örneği olan bir yapıt.
Motorsiklet felsefesi ile coğrafyayı, tarihi, kültürü, insanları, mutfakları, hayat algılarını ve birbirinden ilginç yol serüvenlerini tek kaynakta bir araya getiren; harika -renkli- fotoğraflarla bütün o ayrıntıları güzelleştiren gerçek bir başyapıt…
Boyut olarak da elinizi dolduran, matbuatta büyük ebatların tercih edildiği bir kitap ki bu çok doğru bir seçim olmuş.
Motorcunun Yol Notları’nın İlk baskısı Aralık-2019’da Sonçağ Yayınları’ndan (Ankara) çıkmıştı. Ben de 11 Nisan 2020 günü Pusula Gazetesi’ndeki köşemde kitaptan söz etmiştim ama o kadarı yetersizdi. Şimdi kitabı ikinci kez okumuş biri olarak yeni izlenimlerimi de ekliyorum:
Kitabın önsözünde İsmail Hakkı Erdağ okuruna bir ihbarda ya da itirafta bulunuyor: “Gezmek insana çok şey katar. (…) Gezmenin muhteşem bir terapi olduğunu yaşayarak anlarsınız. Bazen yalnız kalmanın güzel bir şey olduğunu da anlarsınız. Değişik yerlerde, güzel insanlar tanırsınız. İyi insan olmanın ırk, din, dil vs ile ilgisi olmadığını öğrenirsiniz. Zor anlarda size yardım edecek insanların olduğunu görürsünüz…”
Tam da dediği gibi oldu işte!
O satırları yazan adam, çok zor bir anımda bana yardım ederek hayatıma girmişti…
Müdürü olduğum okulda -TED Alanya Koleji’nde- alışılmadık bir şey yapmak istiyordum. Liseli çocukların ufkunu genişletecek, onları heyecanlandıracak şeyler... Alanya cennetten bir köşe olsa da akademik açıdan olanaklar sınırlıydı; İstanbul’da, Ankara’da erişebileceğim kimseler, mekânlar, ortamlar orada yoktu.
Daha doğrusu ‘yok zannediyordum’.
Sonra karşıma İsmail Hakkı Erdağ çıktı. Öyle durup dururken çıkmadı tabii, sevdiğim insanlar ondan büyük övgüyle söz ettiler, motoruma atlayıp gittim, buldum ve tanıştım kendisiyle…
Birkaç gün sonra ben Demiratlılar’a üye olmuştum. Bundan büyük şeref duyarak tabii. İzleyen gece Alanya Limanı’na yukarıdan bakan nezih bir mekânda Başkan İsmail Hakkı Erdağ, ‘Demiratlı’ brövemi göğsüme taktı...
Sağolsun, kendisi de teklifimi kırmadı.Okulumdaki gençlerle haftada bir iki saat buluşmaya, amfiyi her seferinde tıklım tıklım dolduran liselilerle hayatı, dünyayı, motorsiklet kültürünü, gerçek Atatürk’ü ve Atatürkçülüğü konuşmaya başladı. ‘Değerler eğitimi’ literatürde henüz yoktu; ama onun yaptığı doğrudan doğruya değerler eğitimiydi.
Uzun soluklu, muhteşem bir şeydi yaptığımız.
O çocukların çoğu şimdi üniversiteyi bitirdiler ya da bitirmek üzereler.
Bulup sormak lazım onlara: O efsane motorcu, hayatınızı nasıl değiştirdi?
Yanıtı biliyorum aslında:
‘Müthişti’ diyecekler…
‘Söyleştiğimiz her şey aklımızda’ diyecekler…
***
Biraz uzattım lafı, biliyorum; ama İsmail Hakkı Erdağ’ın söylediklerinin -ve dolayısıyla Motorcunun Yol Notlarını okuyacakların- ne kadar özel, ne kadar sıradışı, ne kadar değerli duygularla, düşüncelerle, görüşlerle, deneyimlerle, önerilerle karşılaşacağını anlatmaya çalışıyorum. Onun ötesi, efsane bir insanı ve 404 sayfalık harika bir kitabı bir köşe yazısına sığdırmak zaten olanaksız.
***
Özetin özeti:
Motorsiklet kullanıyor ya da kullanmadığınız halde motorsikletlerle ilgileniyorsanız…
İşin felsefesini merak ediyorsanız…
Yeni rotalar, yeni yollar, püf noktaları öğrenmek istiyorsanız…
Hikâyeleri olan harika fotoğraflarla bölge bölge Türkiye’yi, ülke ülke dünyayı gezmek istiyorsanız…
Bu kitabı mutlaka edinmeli ve okumalısınız!
İnternette farklı kaynaklardan edinebilirsiniz. Orijinal kaynak içinse www.soncagyayincilik.com.tr’ye girip sipariş vermeniz yeterli.
Kitap ortalama 2-3 gün içerisinde okuma masanızdaki yerini alıyor.
***
Sevgili Başkan İsmail Hakkı Erdağ, bu muhteşem kitabını benim için imzalarken “Değerli kardeşim, Cumhuriyet ve demokrasimizin yılmaz koruyucusu, örnek eğitimci ve motorsiklet sevdalısı kardeşim Savaşkan’a sevgilerimle…” demiş.
Bu ifadelerin beni nasıl onurlandırdığını anlatamam. Anlatmaya çalışsam bir 404 sayfa da benim oluşturmam gerekir ki onu da Başkanım kadar iyi başaramam.
Ben de o özel duyguların tek cümlelik yankısıyla bitiriyorum:
Sizi tanımak ve kitabınızı okumak büyük onur Başkanım. Sağlıkla, huzurla, demir atınızla nice yıllarınız ve nice nice yollarınız olsun…
***
A-Time’ın her bir sevgili okurunun da yeni yılı kutlu olsun.
Sağlık, huzur, bolluk ve barışla tabii…