RAHMİ M. KOÇ MÜZESİ
Sanayi, ulaşım, iletişim ve endüstri gibi dallara ilgi duyanlar için Rahmi M. Koç Müzesi, zengin koleksiyonu ile bir mabet niteliğinde. Yetişkinlere ve çocuklara özel pek çok içeriğe sahip olması, müzeyi İstanbul'un gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı haline getiriyor.
Rahmi M. Koç Müzesi Hakkında Bilgiler
1994 yılında Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı bünyesinde açılmış olan kültürel tesis, Hasköy Semti’nde yaklaşık 27.000 metrekarelik alan üzerinde faaliyet gösteriyor. Geçmişten günümüze tüm ülkelerde geliştirilmiş endüstriyel ve mühendislikle ilgili objelerin toplanması, korunması ve araştırılması kurumun temel misyonu olarak benimsenmiş.
Rahmi M. Koç Müzesi nerede ve nasıl gidilir?
İstanbul’un Beyoğlu İlçesi’ndeki Hasköy Caddesi üzerinde yer alan müze, Tarihi Yarımada’ya yakın konumu ile kültür turları için ideal bir seçenek konumunda. Otobüs, minibüs, metrobüs ve vapur seferlerinin yanı sıra Dentur’un Beşiktaş veya Kabataş çıkışlı Hop On Hop Off Haliç Turları’na katılarak da müzeye gidebilirsiniz.
Müze Bölümleri
Müze, Osmanlı döneminde gemilerin çapalarının yapıldığı Lengerhane, 1861 yılında Şirket-i Hayriye tarafından bakım-onarım işleri için kurulmuş Hasköy Tersanesi ve ana girişten Haliç’e kadar uzanan açık hava sergileme alanı olmak üzere 3 ana kısımdan oluşuyor. Atatürk Bölümü başta olmak üzere müzenin denizcilik, havacılık, kara ulaşımı, iletişim, baskı atölyesi, bilimsel aletler, modeller ve oyuncaklar ile ilgili tüm sergileri bu alanlarda ziyaretçilere sunuluyor.
Lengerhane
Müzenin ilk açıldığı bina olan Lengerhane, günümüzde geçici sergilerin ziyaretçilere sunulduğu alan olarak kullanılıyor. Deneyimli bir ekibe restore ettirilen tarihi yapı, kendine has dokusu ile ziyaretçilerin beğenisini kazanıyor. Binaya, 2016 yılında aile üyelerinin de katıldığı bir törenle Mustafa V. Koç’un ismi verilmiş.
Hasköy Tersanesi
Kapsamlı bir restorasyon çalışmasının ardından 2001 yılında müze bünyesine kazandırılan Tarihi Hasköy Tersanesi, 11.000 metrekareyi kaplayan 14 binadan oluşuyor. Uzun yıllar şehir hatları bünyesinde çalıştırılan Kocataş ve Sarıyer vapurlarının inşa edildiği tersanenin yapıları alan ve yükseklik bakımından daha fazla yere ihtiyaç duyulan koleksiyonların sergilenmesi için kullanılıyor.
Açık Hava Sergileme Alanı
Müzenin son ana bölümü ise tarihi öneme sahip araçların yerleştirildiği açık hava sergileme alanı. Bu bölümü gezerken pek çok klasik otomobil modelini, boyutları ile dikkat çeken Turgut Alp Vinçi’ni, B-24 Liberator uçaklarını ve çok daha fazlasını yakından inceleme olanağına sahip olabilirsiniz. Hatta açık hava sergi alanından Haliç kıyısına doğru ilerlerseniz Fenerbahçe Vapuru’nu ve TCG Uluçalireis Denizaltısı’nı ziyaret edebilirsiniz.
Rehberli Turlara Katılabilirsiniz
Dönem dönem rehberli turların da düzenlendiği müzede dilerseniz tren veya nostaljik deniz araçlarıyla düzenlenen gezilere katılabilirsiniz. Haliç turlarında hafta sonları Rosalie ve Liman 2 buharlı römorkörleri, hafta içi Kont Ostrorog balıkçı teknesi kullanılıyor. Kısa tren seferleri ise Haliç kıyısına döşenmiş hat boyunca yapılıyor. Müze dâhilindeki tüm turlara katılmak için gişelerden rezervasyon yaptırabilirsiniz.