KOL SENTIR
Kol senter mi? Call center mi ?
Yoksa Çağrı Merkezi mi?
Yada Ağrı Merkezi mi ?
2 si de, aslında hepside !
Günümüzün trend işi,
Call Center yani Çağrı Merkezi.
Satılacak olan konaklama tesisinin web sayfası üzerine dijital bir numara koyuyorsunuz 242 0070707, misafir Antalya'da ki oteli aradığını sanarak çağrı merkezinin bulunduğu ofisi arıyor . Ofisin nerede olduğu pek önem arz etmiyor, Cayman yada Bora Bora Adaları'ndan bile satış yapabilirsiniz.
"Alanya Paradays otel rezervasyon " diye açıyor telefonun ucundaki hanım kız, başlıyor muhabbet, veriliyor karşılıklı bilgiler, alınıyor karttan paralar, yapılıyor otele rezervasyonlar.
Oteli direk aradığını sanan kişi, Call Center acenteden tatilini satın alıyor.
Buraya kadar olay Call Center, ama iş prosedürüne göre yapılmaz ise, iş bir anda tatilci misafir içinde, konaklama tesisi içinde KOL Cent-ere dönüşür de, 1 Cent bile alamazsınız karşıdaki firmadan, zira karşıdaki firma 1 masa, 1 kasa.
1 acente vardı hiç unutmuyorum, acentenin adını BATIR fly koymuştu ;)) butterfly yani kelebekti aslında amaçlanan, ama işi kuran abi "Batır ve Uç" anlamında Batır Fly demişti acentesinin adına.
Sonuç malum, bilenler biliyor o hikayeyi.
Bu Call Center = Çağrı merkezi işi de, her an Ağrı Merkezi haline gelip, Kol Sentere dönüşmeden bu işi yapan firmalara çok dikkat etmek lazım diye düşünüyorum.
Ben bu işin ucundan, köşesinden biraz bulaşmamış, yada bu işi yapıyor olmasam daha da açık yazacağım ama bu işi yapıyor olmamdan dolayı çok detaya girmem doğru ve etik olmaz diye düşünüyorum.
Geçenlerde Alanya'da bir otele, 5 yıldızlı bir otele çat kapı gittik ve otelinde çağrı merkezi olmayan otel müdürü arkadaşımı ziyaret ettik.
Biraz sohbetten sonra konuya girdik.
Söyledikleri aynen şöyle.
"Bizim patronda, bende Call Center işine pek sıcak bakmıyoruz, çünkü bu işi kurumsal olarak yapan bir kaç marka dışında, bu iş çok fazla ayağa düşmüş durumda "
İkna ermeye çalışmadık çünkü söylediklerinde haklılık payı vardı, çünkü herkes potansiyel Kol Centerciydi.
Bu iş şu anda, iç pazarda gerekli ama yapanların ve otelcinin çok dikkatli olması lazım, çünkü bu işte kar marjları çok düşük.
Özellikle sezon başında, fiyat belirleyici büyük iç pazar acentelerinin çıktığı çok düşük rakamlardan dolayı kar marjları, fiyatı kişi başı 100TL olan otellerde nerede ise 3 TL, 5 TL'ye kadar düşüyor ki, bu marjlar ile kimsenin ayakta durması mümkün değil.
Bu 3 TL ile sosyal medyada reklam yapmak, misafire 6 taksit yapmak, ofiste satış elemanı çalıştırmak ve ofisi döndürmek nerede ise imkansız bir hal alıyor ve bu durum Ocak - Nisan arasında yaklaşık 4 ay sürüyor.
Bu dönemde yapılan zararları kapatmak hiçte öyle kolay işler değil.
Ben piyasada çok dolaşmıyorum ama piyasada bir çok otel ile yapmış olduğum diğer işler dolayısı ile çok haşır neşir oluyorum.
Piyasada yaklaşık 20 TL'ye yakın Call Center acentesi var, bunların bir kısmı her an Kol Center olmaya çok yakın durumda, otelcilerin bir birinden haberi yok, ama 8-10 otele farklı boyutlarda bakiye bırakan firmalar var ve bu firmaların bu rakamları sürdürebilmeleri işin kar marjına bakıldığında mümkün gözükmüyor.
Tüm tarafları korumak sektör için önemli. Bu işin otelcimizin tabiri ile "ayağa" düşmemesi için yapılması gerekenler şöyledir.
1) Satışı yapılan otelin, tüm bankalardan mail order alması, misafir ödemesinin direkt olarak otele yapılması ve Call Center acentesinin komisyon faturası ile otelden hak ediş alması !!!!!!!
2.) Otelcinin, Call Center işini vereceği firmanın çalıştığı otelleri arayarak o otellerden, ödeme Performansı konusunda referans alması.
3.) Call Center acentesinin bankalarda ki kredibilitesini araştırması
Gibi 3 ana unsura dikkat etmeleri Call Center işinin Kol Sent-ere dönüşmemesi açısından çok önemlidir.
İşin 2 tarafında da bulunan bir otel müdürü olarak, bu hususlara dikkat edilerek imzalanan Call Center sözleşmesini herkese tavsiye ediyorum, aksi taktirde Call Center, Kol Sent-ere, Çağrı Merkezi de canınızı acıtan Ağrı Merkezine dönüşebilir.
Kaygılarımla
Aytekin Manici