Vejetaryen Menü Nasıl Oluşturulur?
Son yıllarda daha da sık duymaya başladığımız vejetaryenlik pek çok insanın benimsediği bir beslenme biçimi. Vejetaryen beslenme biçimini tercih eden insanlar da ona uygun hizmet veren ve servis yapan restoranları araştırıyorlar.
Bu durumda mekanlar da hitap ettikleri profile göre ya menülerini tamamen vejetaryen menü olarak değiştiriyor ya da menülerine vejetaryenlere hitap edecek seçenekler de ekliyorlar.
Vejetaryenlik Nedir?
Vejetaryenlik kelimesinin kökeni latince “vegetus” kelimesinden gelir. Pek çok kişi “vegetable” kelimesinden geldiğini düşünse de aslında öyle değil. “Vegetus”; canlı, sağlıklı, hayat dolu demektir. 1842 senesinde bu kelimeden vejetaryenlik kelimesi türetilmiş ve literatüre girmiştir. Vejetaryenler bitkisel kaynaklı tüm besinleri tüketirken balık, tavuk ya da kırmızı et tüketmez. Temelinde ağırlıklı olarak bitkisel kaynaklı besinlerin tüketimini içeren vejetaryenlik kendi içinde iki çeşide de ayrılıyor:
Lakto-Ovo Vejetaryenler:
Tavuk eti, kırmızı et, balık eti yemezler ancak yumurta ve süt ürünlerini tüketir.
Lakto Vejetaryenler:
Hayvan eti yememelerinin yanı sıra yumurta, süt ve süt ürünlerini de yemez.
Bu gruba bir dahil olup bir ayrılan bir başka grup ise veganlık. Veganlık çok daha katı kurallara sahip bir beslenme düzeni. Veganlar hayvansal kaynaklı hiçbir gıdayı tüketmedikleri gibi, hayvansal kaynaklı herhangi bir ürünü de kullanmıyor.
Vejetaryen Menü
Vejetaryen beslenme tercihinin sürekli artması, çoğu işletmeyi bu talebi karşılamaya doğru itmiş durumda. Hatta bu talebi görüp menülerinde vejetaryen menülere de yer veren işletmeler, benzerlerinden bir adım ileride olma şansına sahip. Peki vejetaryen menü nasıl hazırlanır, hazırlarken nelere dikkat etmelisin, bir bakalım şefim:
Öncelikle hazırlayacağın vejetaryen menü, işletmenin genel stil ve konseptiyle de uyumlu olmalı. Bir fast food işletmen varsa vejetaryen menündeki seçenekler de fast food tarzında olmalı.
Açıklayıcı ve sade tanımlamalar kullanmalı, menüyü başlıklara ayırmalısın. Başlangıçlar, kahvaltı, öğle yemeği gibi bölümler ziyaretçilerin daha kolay seçim yapılmasına yardımcı olur.
O güne dair bir not ya da şefin özel seçimi gibi müşteriyi yönlendirmek istediğin bir nokta varsa buna menünün sağ üst köşesinde yer vermelisin. Okumaya sağdan sola başladığımız için sağ üst köşe ilk dikkat çeken yer olacaktır. Örneğin; “Şefin spesiyali Toscana usulü mercimek çorbası” gibi farklı bir lezzetin varsa, sağ üstte yer verebilirsin.
Sebze ağırlıklı bir menü olacağı için sebzelerin kaynakları da oldukça önemli. Eğer kendi bahçende yetiştirdiğin ürünleri kullanıyorsan ya da organik pazarlardan sebzelerini almayı tercih ediyorsan bunu mutlaka belirtmelisin.
Menüdeki seçenekler yetersiz olmamalı ama seçim yapmayı zorlaştıracak kadar çok da olmamalı. Çünkü çok seçenek kafa karışıklığına sebep olurken, az seçenek yetersizlik duygusu yaratabilir.
Menü için yemek denemeleri ve seçimleri yaparken mutlaka ekibinin de fikrini al ve yeni bir lezzet ortaya çıkardığında önce onların beğenisine sunarak görüşlerini al.
Her dönem popüler yiyecekler vardır. Bunları asla kaçırma ve trendleri takip et. Vejetaryen menülerini hazırlarken bu trendlerden ilham alabilirsin. O ara brokoli çok revaçtaysa menünde mutlaka yer almalı.
Menünde kişiye özel farklara da yer verdiğini göster. Yemeklerin yanlarına parantez içinde lakto-ovo vejetaryenler için uygundur ya da veganlar için uygundur gibi notlar iliştir.
İyi bir yemek fotoğrafı her zaman iştah açar. Bunun için gerekirse profesyonel bir destek alıp fotoğrafları daha sonra menüne ekleyebilirsin.
Özellikle vejetaryenler, yemek planlaması yapmayı sever. Bu yüzden kaba hatlarıyla bile olsa, haftalık vejetaryen menü planlarını dijital ortamlarda ya da işletmenin bir köşesinde paylaşman ziyaretçiler için artı puan olacaktır.
Tüm bunların dışında, senin de bildiğin gibi iyi yemek her zaman bir alıcı bulur. Farklı ve özgün olmanın yanı sıra lezzetten asla taviz verme. En güzel vejetaryen menüyü senin hazırlayacağınıza eminiz!