Türk Prensesi ''Lolan Güzeli''
Lolan Güzeli: Zarafetiyle Göz Kamaştıran 3800 Yıllık Mumya Uzun süredir araştırılan ve belirsizliğini koruyan köken tartışması yapılan DNA testi ile sonuçlanıyor. Uyuyan güzel Lolan %100 Türk kökenli kabul ediliyor. Birçok arkeolog mumyanın Avrupa kökenli olduğunu söylerken, Uygurlar'a göre hem Lolan Güzeli hem de civarında bulunan diğer mumyalar Türk kökenleri taşıyor.
Lolan Güzeli, Çinli arkeolog Mu Sun-ing ve arkeologlardan oluşan ekibi tarafından 1980 civarında ortaya çıkarılmış olsa da, yaklaşık 4.000 yıldır Çin'in Sincan'daki Tarım Havzasında gömülü olduğuna inanılıyor.
Arkeologlar, aynı bölgede, topluca Tarim mumyaları olarak bilinen yaklaşık 200 mumya daha keşfettiler. Lolan güzeli ve mumya arkadaşlarıyla ilgili en dikkat çekici şeylerden biri, hepsinin ne kadar iyi korunmuş oldukları. 4.000 yaşında bile, Lolan'ın Güzeli adını, kalıntılarından kesinlikle çarpıcı olması gerektiği gerçeğinden dolayı kazandı. Mumyaların korunması, kelimenin geleneksel anlamıyla teknik olarak “mumya” olmadıklarını düşündüğünüzde daha da etkileyici. Mısırlılar gibi diğer eski uygarlıklar mumyalama teknikleriyle tanınırken, Tarım Havzası mumyaları en iyi mezar yerlerine geldiğinde piyangoyu vurdu.
Cesetler aslında hiçbir şekilde mumyalanmamış olsa da, Sincan Eyaleti çölünün tuzlu toprak ve doğal kuruluğunun karışımı, onları çürümeye karşı binlerce yıl inanılmaz derecede iyi koruyan bir tür doğal mumyalama etkisine sahipti. İklimin mucizesi o kadar büyüktü ki Tarim mumyaları aslında eski Mısır mumyalarından daha iyi korunmuştu. Çoğu insan antik Çin mezarlıklarında çok sayıda Avrupalı görünümlü mumya keşfetmekten etkilenmiş olsa da, Çin hükümeti pek de heyecanlı değildi. Görüyorsunuz, mumyaların bulunduğu bölge, Çinliler ile Uygurlar olarak adlandırılan Türkçe konuşan Müslüman bir halk arasındaki tartışma nedeniyle siyasi anlaşmazlıklarla doluydu.
Çin tarihi, Xinjiang Eyaleti'ne ilk kez, MÖ 2. yüzyılda ordusuyla bölgeye gelen Zhang Qian adlı Han hanedanından bir general tarafından yerleştiğini gururla ilan etmişti. Uygurlar, halklarının eyalete Çin hükümetinin inanmak isteyeceğinden çok daha erken geldiğinde ve toprak üzerinde ilk kez tarihi hak iddia edenlerin ataları olduğunda ısrar ediyor. Tarım Havzası, vahşi iklimiyle bilinen özellikle çekici bir yer olmasa da, petrol açısından zengin ve bu kesinlikle bir şey ifade ediyor. Bu yüzden, Lolan Güzeli keşfedildikten hemen sonra Uygurların onu hemen ataları olarak kabul etmeleri kimseyi şaşırtmadı. Sonunda halklarının önce geldiğine dair reddedilemez kanıtlar bulduklarına inanan Uygurlar, bilimin Loulan Güzeli'ni halklarıyla ilişkilendirmesi konusunda endişeliydi.
Kafkas Asyalıların Gizemi
Bu arada, Çin hükümeti, Lolan güzelinin kendi tarihleriyle ilgili uzun süredir devam eden inançlarını çözmenin anahtarını elinde tutma olasılığı konusunda biraz endişeliydi. Mumyanın çıkık elmacık kemikleri, dar köprülü bir burnu ve kumral saçları olduğu düşünüldüğünde, milli gururları için işler pek iyi görünmüyordu.
Lolan Güzeli DNA Testi
DNA testinin Uygur milliyetçileriyle bir bağlantı sağlayabileceğinden endişe eden Çin hükümeti, başlangıçta mumyaların mümkün olduğunca bilimsel radarın altında uçması konusunda ısrar etti. Bu eski Kafkasyalılar kimdi ve Çin'e Bronz Çağı kadar erken bir tarihte girmeleri nasıl mümkün oldu? On yıldan fazla bir süredir, dünya tahmin etmeye bırakıldı. Ancak sonunda, bir araştırmacı, dünyadaki en çok arzu edilen DNA'yı ele geçirmeyi başardı.
Lolan Güzelinin Etnik Kökeni
1993 yılında, Pennsylvania Üniversitesi'nden bir Çin dili ve edebiyatı profesörü olan Victor Mair, nihayet Çin hükümeti tarafından gizemli mumyalardan 52 doku örneği toplama yetkisi aldı. Ancak son dakikada hükümet yetkilileri fikirlerini değiştirerek Mair'in numunelerle ülkeyi terk etmesini engelledi. Şans eseri, Mair'in içinden ona yarım düzine şişe değerinde mumya DNA'sını sinsice aktarabilen bir arkadaşı vardı. 1995'e gelindiğinde, Çin bölgesinin eski sakinleri arasında gerçekten de bir Avrupa genetik belirtecinin kanıtları olduğu sonucuna varabildi. O zaman, Lolan Güzeli'nin gerçekten Kafkasyalı olmasına rağmen, Uygur halkına umdukları kadar faydalı olmayacağı keşfedildi. Uygur, Lolan hanım hakkında bir pop şarkısı bile yazmış olsa da, onun aslında onların atası olmadığı ortaya çıktı.
Testler, onun Kelt, Sibirya veya İskandinav kökenli olma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Aniden, Çin'deki herkes, mavi gözlü ve kızıl saçlı açık tenli insanlardan bahseden daha önce göz ardı edilen eski Çin edebiyatını yeniden düşünmek zorunda kaldı. 2007 ve 2009'da, iki Çin üniversitesinden bilim adamları tarafından gizemli Lolan Güzeli hakkında daha fazla araştırma yapıldı. Ayrıca, annesi en azından bir miktar Doğu Asya genetiğine sahip karışık bir ırktan olmasına rağmen, kızıl saçlı güzelin gerçekten de Kafkas bir babası olduğu sonucuna vardılar.
Ayrıca, öldüğü sırada muhtemelen bir akciğer hastalığına bağlı olarak yaklaşık 40 ila 48 yaşlarında olduğunu da biliyoruz. Kürk ve saçtan dokunmuş giysilere ve hepsi büyük bir ustalıkla yapılmış deri keçi çizmelerine gömüldü. Ama halkı kimdi ve Çin'de ne yapıyorlardı? Tarim'de bulunan yaklaşık 200 mumyadan birçoğunun sarı veya kızıl saçları vardı, etkileyici bir şekilde uzun boyluydu ve Avrupa tarzı giysiler giyiyordu. Bilim henüz kesin başlangıç hikayelerini tam olarak belirleyememiş olsa da, birçok araştırmacı artık onların İpek Yolu boyunca yerleşimler kurmuş tüccarlar olduğuna inanıyor ve görünüşe göre insanları önceden varsayıldığından çok daha uzaklardan çekiyor.
Çin’in sergilenmesini istemediği mumya, birçok özellik itibarıyla Asyalılara benzemiyor
Çinlilerin genetik yapısının aksine Lolan Güzeli, daha uzun boylu ve beyaz tenli bir mumya. Üstelik mumya, upuzun kirpiklere ve ince düz bir burna sahip. Bu özelliklerin mumyaya daha çok Avrupalı bir görünüm sağladığı ifade ediliyor. Pekin’in bu konudan pek söz edilmemesini talep etmesinin bir diğer sebebi de, Uygur Türklerinin mumyaları benimseyip, sahiplenmesi.