Trump ve Harris canlı yayında karşı karşıya geldi
Donald Trump ve Kamala Harris'in calı yayında gerçekleşen münazarası başladı.
ABD'de 5 Kasımda gerçekleşecek olan Başkanlık seçimleri için eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı olan Donald Trump ile Başkan Yardımcısı ve Demokratların başkan adayı Kamala Harris canlı yayında gerçekleşen münazarada karşı karşıya geldi.
İlk kez gerçekleşen karşılaşma, Pensilvanya eyaletinin Philadelphia kentinde ABC News kanalında canlı yayında seyircisiz ve konuşma sırası kendisinde olmayan konuşmacının mikrofonu kapalı halde gerçekleşiyor.
Ukrayna krizi: Harris, Ukrayna'yla istihbarat paylaştığını itiraf etti
Trump, 5 Kasım’daki seçimi kazanması halinde, henüz koltuğa oturmadan Ukrayna'daki çatışmayı sona erdirme vaadini yeniledi.
Cumhuriyetçi aday, “Bunu hızlı bir şekilde yapacağım ve Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşı sona erdireceğim. Eğer başkan seçilirsem, bunu daha başkan olmadan önce yapacağım” şeklinde konuştu.
Kiev’in kazanmasını isteyip istemediği sorusuna, Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmayı durdurmak ve insan hayatını kurtarmak istediğini söyleyen Trump, “Milyonlarca gereksiz yere öldürülen insanların hayatlarını kurtarmak istiyorum” ifadesini kullandı.
Bu çatışmanın sona erdirilmesinin ABD’nin de yararına olacağını savunan politikacı, “Bana göre bizim için en önemli şey çatışmayı sona erdirmek ve bir anlaşmaya varmak, bir anlaşma üzerinde mutabık kalmak. İnsan hayatlarının yok edilmesine bir son vermeliyiz” diye kaydetti.
Mevcut Başkanı Joe Biden’i, Rusya lideri Vladimir Putin’le iletişimi kestiği için eleştiren Cumhuriyetçi aday, sözlerini şöyle sürdürdü:
Son iki yılda Putin'le ya da herhangi biriyle bir telefon görüşmesi bile yapmadı. Bunu yapmaya çalışmıyorlar bile. Bu anlaşmazlığın uzun zaman önce çözülmesi gerekiyordu. Biden'ın Putin'le nasıl konuşulacağı konusunda bile hiçbir fikri yoktu. Bunu nasıl durduracağına dair hiçbir fikri yoktu ve şimdi milyonlarca ölü var ve durum daha da kötüye gidiyor.
Trump, rakibi Harris’i, Rusya ve Ukrayna liderleriyle görüşmesine rağmen barışı sağlamada başarısız olmakla suçladı. Demokrat aday bu iddiayı yalanlayarak sadece Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüştüğünü söyledi.
Harris, “Gerçekten de Rusya saldırmadan birkaç gün önce Zelenskiy ile görüştüm. Başkan Zelenskiy’le görüştüm ve kendisini nasıl savunabileceğine dair ABD istihbaratını paylaştım” ifadesini kullandı.
Putin’e ‘destek’
Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Harris'i destekleyen açıklaması bağlamında Demokrat adayı eleştirdi.
Cumhuriyetçi aday, “Putin geçen hafta onu destekledi ve 'Umarım kazanır' dedi. Bence gerçekten bunu kastetti” diye konuştu.
Harris, Rusya'nın aslında başkanlık koltuğunda Trump'ı görmek istediğini, çünkü ‘dalkavukluk ve iltimas’ yoluyla onu manipüle edilebileceğini iddia etti.
Rusya Devlet Başkanı Putin, geçen hafta Doğu Ekonomik Forumu'nun genel oturumunda yaptığı konuşmada, mevcut Başkan Joe Biden'ın önerdiği gibi Demokrat aday Kamala Harris'i destekleyeceklerini dile getirmişti. Rus lider, Harris'in bulaşıcı bir kahkahası olduğunu ve bundan da her şeyin iyi olduğu sonucunun çıkarılabileceğini belirtmişti.
Ekonomi, kürtaj ve göç sorunu
Trump, rakibi Harris’i yükselen enflasyonla mücadele etmek ve ülke ekonomisini iyileştirmek için bir planı olmamakla suçladı.
Joe Biden ve Kamala Harris yönetimlerinin söz verdiği ancak görevde oldukları süre boyunca tam olarak uygulayamadıkları çeşitli politika konularını gündeme getirerek öğrenci kredileri ve kürtaj konularına değinen Cumhuriyetçi aday, rakibini kendi politikalarına sahip olmamakla eleştirdi ve bazı konularda giderek kendisine benzediğini söyledi.
Bununla birlikte Harris’e ‘Marksist’ diyen Trump, Biden yönetimini ABD için ‘felaket’ olarak niteledikten sonra “ülkemize gelen milyonlarca insan” konusuna geçti. Cumhuriyetçi aday, Harris'in “çılgın politikalarıyla” ABD'yi “mahvettiği” görüşünü dile getirdi.
Harris’i münazarayı bırakıp Washington’a dönerek Biden’ı ‘sınır kapatma’ tasarısını imzalamaya zorlamaya çağıran Trump, “Eğer sınırın kapatılmasıyla ilgili tasarıyı imzalarsa, tek yapması gereken bunu Sınır Devriyesine söylemek. Bunu yaparlarsa, sınır kapatılacak” yorumunda bulundu.
Eski Başkan ayrıca Harris’in onu kürtajı yasaklamakla suçlaması üzerine, ülke geneli için kürtaj yasağını imzalamayacağına söz verdi. Trump, Demokratların kürtaj politikasını “radikal” olarak nitelendirerek kürtajın bir eyalet meselesi olması gerektiğini savundu.
Rakibini, ekonomi konusunda bir planı olmamakla suçlayan Harris de, “Onun ekonomik planına bakarsanız, bunun tamamen en zengin insanlar için vergi indirimleriyle ilgili olduğunu görürsünüz” dedi. Demokrat aday, Trump'ın tüm ithalatlara yüzde 20'ye varan kapsamlı vergiler getirme girişimi için, “Hızlı tüketim ürünlerine vergi getirmek istiyor” dedi.
Biden yönetiminin, Donald Trump'ın Beyaz Saray'da geçirdiği dört yılın ardından “bıraktığı pisliği temizlemek” zorunda kaldığını dile getiren Harris, rakibini ülkeyi “Büyük Buhran'dan bu yana en yüksek işsizlik oranıyla”, “İç Savaş'tan bu yana demokrasiye yönelik en ciddi saldırıyla” ve “yüzyıldaki en kötü halk sağlığı salgınıyla” baş başa bırakmakla suçladı.
Ekonominin durumu ve hayat pahalılığından endişe duyan ailelere yardımcı olacak bir planı olduğunu savunan Harris, rakibine mevcut ABD başkanıyla değil kendisiyle münazara yaptığını anımsatarak Joe Biden ile arasına mesafe koymaya çalıştı.
Kongre saldırısı ve Trump’a saldırı
Harris, 6 Ocak 2021 tarihindeki Kongre Binası'na saldırı sırasında yaşadıklarını anımsatarak Trump'ı ‘saldırgan kalabalığı’ kışkırtmakla suçladı. Eski başkan buna, rakibinin “tüm bu saçmalıkları gündeme getirdiğini” belirterek yanıt verdi.
Bir kez daha 2020 başkanlık seçim sonuçlarını kabul etmediğini kaydeden Trump, destekçilerine yaptığı son konuşmalar sırasında Joe Biden’ın zaferinden bahsederken istihza ettiğini kaydetti.
Trump'ın, daha önce kendisi için çalışan kişilerden destek alamamasına dikkat çeken Demokrat aday, eski patronlarını kınayan eski yetkililerin isimlerini sıraladı. Harris, dünya liderlerinin de alay ettiği eski Başkanın, ABD askeri çevrelerinde de “yüz karası” olarak görüldüğünü söyledi.
Harris, rakibine hitapla, “Bazıları daha önce sizin için çalışmış olan askeri yöneticilerle konuştum ve sizi ‘yüz karası’ olarak nitelendirdiler” dedi.
Buna karşılık Trump, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın dünyanın ‘güçlü bir ABD liderine’ ihtiyacı olduğu yönündeki sözlerini anımsatarak bu sözün kendisi için söylendiğini savundu.
Pennsylvania'da yaptığı konuşma sırasında yaşadığı suikast girişimine değinen Trump, muhtemelen Harris ve Demokratların söylemleri nedeniyle “kafasından vurulduğunu” dile getirdi.
Son söz
Harris, münazaranın sonunda, seçimi kazanması halinde ABD'ye dünyanın en ölümcül ordusunu sağlama vaadinde bulundu.
Demokrat aday, “Küçük işletmelere, yeni ailelere yatırım yaparak bir fırsat ekonomisi yaratmak niyetindeyim... Birlikte yapabileceğimiz şeylere inanıyorum ve bu da Amerika'nın dünyadaki konumunu korumak ve ordumuza saygı gösterilmesi ve dünyanın en ölümcül savaş gücüne sahip olmamız da dahil olmak üzere hak ettiğimiz saygıyı görmemizi sağlamak” şeklinde konuştu.
Başkan olarak ABD'nin ‘temel hak ve özgürlüklerini’ savunmayı amaçladığını söyleyen Harris, konuşmasının sonunda Ukrayna ve Rusya'dan bahsetmedi.
Trump da kapanış konuşmasında, ABD’nin ‘düşüşte’ olduğunu söyleyerek Demokratların son 3.5 yıldır planlarını hayata geçirmelerine neyin engellediğini sorgulayarak şunu dedi:
Basit bir soru sormak istiyorum. Neden hiçbir şey yapmadılar? Biz gerilemekte olan bir ulusuz, ciddi bir gerileme içindeyiz. Dünyanın her yerinde kenara itilmiş durumdayız. Dünya liderleri bize ne olduğunu anlamıyor. Yönetimimiz yok ve neler olduğu anlaşılmıyor.
Demokratların iktidarda bulunduğu süre boyunca dünyanın farklı bölgelerinde patlak veren bir dizi çatışmanın “daha önce benzeri hiç görülmemiş” bir üçüncü dünya savaşına dönüşmesinden duyduğu korkuyu dile getiren Trump’ın görüşüne göre, Amerikalılar “bir başkasının kötü siyasi yönetimi yüzünden ülkelerini feda etmek zorunda kalmamalı.”
Harris’in ekibi: İkinci tura hazırız
Demokrat Başkan Adayı Kamala Harris'in kampanya merkezi, Ekim ayında Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump’la ikinci tur münazaraya hazır olduklarını açıkladı.
Merkezin yaptığı açıklamada, “Amerikalılar, bu sonbaharda yapılacak seçimlerde, Kamala Harris ile ilerlemek ya da Trump ile geriye gitmek arasında bir seçim yapma şansına sahip. Bu akşam bunu gördüler ve Ekim ayındaki ikinci münazarada da bunu görecekler. Başkan Yardımcısı Harris ikinci münazaraya hazır. Donald Trump hazır mı?” ifadesine yer verildi.
Trump: Kariyerimin en iyi münazarası
Cumhuriyetçi Başkan Adayı Donald Trump, münazaradan sonra, sahip olduğu sosyal medya platformu Truth Social’de yaptığı paylaşımda, rakibi Harris ile yaptığı münazarayı şu sözlerle değerlendirdi:
Özellikle üç kişiye karşı tek olduğum için, sanırım bu şimdiye kadarki en iyi münazaramdı.
Siyasetçi, diğerlerinin onun münazarada sergilediği performansı ‘büyük zafer’ olarak gördüğünü de sözlerine ekledi.