Tevbe suresinin fazileti ; ( Tevbe Sûresi ne için okunur?)
Son iki âyet hariç Medine döneminde, Peygamber Efendimizin irtihaline yakın bir zamanda inmiştir. 129 âyettir. Sûre, adını Allah'ın kullarının tövbesini kabul edeceğini bildirdiği 104. âyetten almıştır. İlk âyette geçen 'berâet' Tevbe Sûresi: kelimesinden dolayı sûreye Berâe sûresi adı da verilmiştir. Başında besmele olmayan tek sûredir. Sûrenin başına besmelenin yazılmamış oluşunu bazı bilginler, onun bir önceki sûrenin devamı mahiyetinde oluşu ile açıklamışlardır.
Tevbe Sûresinde yer alan başlıca konular şunlardır: Antlaşmalarını bozan müşriklere fesih bildirimi yapılıp Mescid-i Harâm çevresinin putperestlerden arındırılması, Allah ve resulüne bağlılığın ve iman kardeşliğinin diğer bütün dünyevî bağların üstünde tutulması gerektiği, Allah’ın nimetlerini ve yardımlarını hiçbir zaman göz ardı etmeksizin iman mücadelesindeki azim ve kararlılığın korunması, özellikle Tebük Seferi’ne hazırlık, Tebük’e gidiş ve dönüş sırasında münafıkların sergiledikleri davranışlar, müslümanların böyle sıkıntılı durumlarda hataya düşme ihtimallerinin artması, Ehl-i kitap’la ilişkiler, cizye ve zekât hükümleri, bedevî Araplar’ın dinî bildirimler karşısındaki tavırları, yaptığı kötülüklerden samimi pişmanlık duyanların tövbelerinin kabulü hususunda yüce Allah’ın ne kadar lutufkâr olduğu, Resûlullah’a canla başla destek olan ilk müslümanların ve onların yolunu izleyenlerin Allah katında çok üstün bir mertebeye sahip oldukları, Hz. Muhammed’in müminlere karşı engin şefkati, bu gerçekleri görmezden gelenlere karşı arşın sahibi yüce Allah’a sığınmak, O’na güvenip dayanmak gerektiği.
Tevbe Sûresinin gizemi, anlamı, faziletleri ve sırları
Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Enfâl ve Tevbe sûrelerini okumaya devam eden kimseye, (kıyâmet gününde) şefâatçi olurum. Ve o kimse münafıklıktan uzak olur. Bu sureleri okuyan kimseye, münâfik erkek ve münâfik kadınların sayısı kadar ecir verilir. Arş’ı yüklenen melekler, o kişi ölünceye kadar, onun için istiğfar ederler.” (Beyzâvî)
“Her kim, Tevbe sûresinin son iki (128 ve 129. âyetler) âyetini okumaya devam ederse, enkaz altında kalarak, boğularak, yanarak ve demir darbesiyle ölmez.”
“Her kim, Tevbe sûresinin son âyetini, sabah ve akşam yedişer defâ okursa, Allah-u Teâlâ bütün işlerinde o kuluna kâfî gelir.”
5 vakit namazdan sonra Tevbe suresi okuyanların, peygamber efendimizin övgüsünü kazandığı söylenir.
Bu sureyi okuyanların yanarak, demir darbesiyle ya da göçük altında kalarak ölmeyeceği söylenir.
Bu sureyi 7 gün sabah 7 gün gece okumak tavsiye edilir. Kişi, bu sureyi okuduğu gün ölmez. Eğer ölecekse o gün sureyi okumak nasip olmaz.
Güneş doğmadan önce Tevbe suresinin 128-129. Ayetlerini okuyanların hastalıkları Allah’ın izniyle şifa bulur.“Kur’ân-ı Kerîm, bana âyet âyet, harf harf nâzil oldu. Ancak, Tevbe ve İhlâs sûreleri hâriç. Bunlar bana 70 bin melekle berâber nâzil oldu.”