SİYAH SARIMSAK NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?
Sarımsak yemeklere kattığı lezzetin yanı sıra sağlık için de son derece faydalı bir besindir. Saymakla bitmeyen faydaları arasında kan basıncını dengelenmesi, birçok hastalığı engellemesi, vücudu dinç tutması ve enfeksiyonlara karşı koruması da bulunur
Beyaz sarımsak kadar keskin bir kokusu olmayan, mide yakmayan ve faydalı bir alternatif olan siyah sarımsak son dönemde en çok konuşulan besinler arasında yer alır.
Sarımsak taneleri dış kabukları soyulduktan sonra ezilme, kesilme, dövülme gibi herhangi bir fiziksel zarara maruz kaldıklarında alisin maddesini üretirler. Alisin sarımsağın doğal savunma mekanizmasıdır; aynı zamanda sarımsağın yoğun kokusunun da sebebidir.
Siyah sarımsak ise beyaz sarımsağın 60-90 derece sıcaklıkta 60 gün bekletilerek fermente edilmesiyle oluşur. Sarımsakta bulunan alisin bu fermantasyon esnasında sadece siyah sarımsakta bulunan s-alisistein maddesine dönüşür. Suda eriyen ve “yıllanmış sarımsak özütü” olarak da adlandırılan bu madde, normal sarımsağa göre daha fazla antiseptik, antifungal, antiviral, antioksidan ve antibakteriyel bileşenler içerir.
Uzak doğu mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan siyah sarımsak ülkemizde de Kastamonu’da üretilmektedir. Hem çiğ olarak hem de yemeklerin içinde tüketilebilen siyah sarımsağın besin öğeleri normal sarımsaktan daha güçlüdür.
Zengin B ve C vitamini içeriği ile sinir ve bağışıklık sistemlerini güçlendirir.
Ciltteki kolajeni arttırır, cilt sağlığını destekler, yaşlanma belirtilerinin azaltır.
Bağışıklık sistemini destekler; bakteri ve virüs kaynaklı enfeksiyonlara karşı etkilidir.
Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını destekler, toksik madde eliminasyonuna yardımcıdır.
Diyabet semptomlarını iyileştirir; hiperlipidemi ve hiperglisemiyi önler.
Kronik yorgunluk veya bitkinliğin giderilmesine destek olur.
Beyin hücrelerini serbest radikal hasarına karşı korur.
Hafıza bozuklukları semptomlarını azaltır.
Tansiyonu düzenlemeye yardım eder.
Kansere karşı koruyucudur.
Kalp sağlığını korur.