SICAK ÇARPMASINA DİKKAT! ÖLÜMCÜL OLABİLİR

ABONE OL

Son günlerde artan sıcaklar , nem oranlarının da eklenmesiyle birlikte insan sağlığını olumsuz yönde etkilemeye , sıcak çarpması vakalarının artmasına neden oldu. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nalan Kozacı özellikle çocukların ve yaşlıların bu durumdan olumsuz etkilendiğinin altını çizerek önemli açıklamalarda bulundu.

Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nalan Kozacı Alanya'ya dışarıdan gelen yerli ve yabancı turistlerin bölgenin sıcaklığına alışkın olmaması  ve uyum sağlayamamaları nedeniyle güneş çarpmasına daha çok maruz kaldıklarını bu durumun ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini söyledi. Doç. Dr. Kozacı:” Sıcak çarpması vücut sıcaklığının  40 derece üstüne çıkmasıyla birlikte  biyokimsayal süreçlerin bozulması  olarak tanımlanır. Çoğunlukla önlenebilir olmasına rağmen, tedavi edilmediği taktirde ölümle sonuçlanabilmektedir. Ölüm oranları %10-75 arasında bildirilmiştir. “diye konuştu.
 SICAK ÇARPMASI KİMLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜR?
Sıcak çarpması vakalarının en sık kimlerde görüldüğüne dair bilgi veren Doç. Dr. Kozacı:” 5 yaş altı çocuklarda ve 65 yaş üzeri kişilerde, kalp hastalarında, böbrek hastaları, diyabet hastaları, kanser hastaları, tansiyon hastaları, hamilelerde, bazı İlaçları kullananlarda ( antidepresanlar, diüretikler, beta-blokerler, antikolinerjikler…), alkol kullanımı olanlarda, aşırı kilolu ya da aşırı zayıf olan kişilerde, psikolojik ya da psikiyatrik hastalığı olan kişilerde, sürekli ve bilinçsizce diyet yapanlarda, yetersiz sıvı alanlarda sıcak çarpması durumu daha  sık görmekteyiz “dedi. 
PEKİ SICAK ÇARPMASINA NEDEN OLAN FAKTÖRLER NELERDİR?
Sıcak Çarpmasına neden olan faktörleri açıklayan Nalan Kozacı:” Güneşe aşırı ve alışmadan maruz kalma durumu, güneş altında ya da sıcak ortamda uzun süre çalışma, güneş altında bırakılmış araba, kapalı ortamlar, plaj, kumsal, hamam, sauna gibi aşırı sıcak ortamlar, sıcak havalarda yeterli su içmeme, sıcakta veya güneş altında egzersiz yapma veya yürüme bu durumu tetikleyen olaylar arasında yer almaktadır.  “ifadelerini kullandı.
SICAK ÇARPMASINA KARŞI ÖNLEMLER NELERDİR?
Doç. Dr. Nalan Kozacı:”Direk güneş ışığına maruz kalınmamalıdır, kapalı mekanların düzenli aralıklarla havalandırılmasına özen gösterilmelidir. Terletmeyen ince, açık renkli ve bol giysiler tercih edilmeli, sentetik ve terleten kumaşlardan kaçınılmalıdır. Mutlaka güneş gözlüğü, şapka ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalıdır. Vücut temiz tutulmalıdır, fırsat buldukça ılık duş alınmalıdır. Uzun ve ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır. Her öğünde yeteri miktarda gıda alınmalıdır, Sindirimi kolay hafif yiyecekler tercih edilmelidir. Ağır yiyecekler, kızartmalar, asitli içecekler, şerbetli tatlılardan uzak durulmalıdır. Günde en az 2,5-3 lt sıvı alınmalıdır. Suyun dışında ayran, soda, hafif kompostolar sağlıklı alternatiflerdir. Gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanılmamalıdır. Sıcak veya güneş çarpması geliştikten sonra hasta acil tedavi edilmelidir. Esas tedavi hastayı hızla soğutmaktır. Kişiyi gölge daha soğuk bir alana taşıyarak, giysilerini çıkarıp cildini sürekli olarak ıslatarak olay yerinde soğutmaya başlanmalıdır. Esinti yaratmak için yelpazeleme veya üstü açık bir araçla transport buharlaşma yoluyla soğutmayı artıracaktır. Hasta hastaneye ulaştığında soğutma ve destek tedavisinin bir yoğun bakım ortamında sağlanması en doğrusudur. “diyerek sözlerini noktaladı.