Ses Teli Polip Ameliyatı

ABONE OL

Ses Teli Polip Ameliyatı, ses teli üzerinde oluşan ve nodül tarzı doku büyümelerinden biraz daha iri olan kitleye ses teli polipi denir.

Ses teli polipi düzgün bir yüzeye sahip, içerisinde genellikle dokunun benzer türevlerinin bulunduran özelliktedir. Ses teli polipleri iyi huylu urlar olup, genelde ses telinde bir kanama veya ses telinin dokusu içinde bir bozulmaya uğramasıyla ile oluşur. Bu bozulma ya yanlış bir kullanım sonucu, ya ani bir ses yükselmesi sonrası ya da sigara kullanımıyla oluşur. Polip iki türlü olur. Bunlardan birincisi kanama sonucu oluşur. Diğeri bozulmadır (Deformatif) Bu polipler genelde aşırı bir kullanım veya sigara kullanımı sonucu olur. En kötüsü ise Polipoid Dejenerasyon ya da Reinke hastalığı denilen sigara kullanımı ile oluşan polipleşmedir. Burada kişinin sesinde kalınlaşma, ses kalitesinde bozulma ve zamanla ses kaybı olur. Bilhassa kadınlarda ses kaybı çok ciddidir ve bunun tedavisi ancak ses teli polip ameliyatıyla mümkün olur.

Ses Teli Polibi İçin Neden Ameliyat Gerekli: Ses teli polipi için medikal tedavi ile ses terapisi etkinliğinin yetersiz kalması nedeniyle tamam bir tedavinin sağlanabilmesi için polip ameliyatına gerek duyulur.

Ses Teli Polip Ameliyatı Uygulaması: Polip ameliyatı için, öncesinde bir takım testler yapılarak hastanın genel anestezi ile uygunluğu tespit edilir, bir sorun yoksa bu aşamadan sonra ameliyata geçilir. Polip Ameliyatı çoğunlukla, genel anestezi uygulanır, ağızdan gırtlağa girilerek yapılır.

Bu ameliyat süresi 10-15 dakika kadar olur. Ameliyatta alınan bir parça, patolojik araştırılma yapılmak üzere laboratuvara gönderilir. Hasta ameliyattan çıktıktan 4 saat kadar sonra, eğer kendisini iyi hissediyorsa taburcu edilir. Ertesi gün işbaşı yapabilir. Ameliyattan sonra 15-20 gün ses istirahatı yapması istenir. Zira ses telinden çıkarılan parçanın yerinde oluşan ödem ve yaranın iyileşmesi için ses telinin çok fazla kullanılmaması gerekir. Polip ameliyatı olan kişi, acı, ekşi, çok soğuk, sıcak, yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.

Ses teli polip ameliyatı Sonuçları: Ameliyattan sonra en çok görülen sorun, ameliyat sonrasında dil uyuşması, geçici bir tat değişikliği, dişlerde minör zedelenme ile ağız içi yutak bölgesinde ağrı oluşmasıdır.

Yapılan cerrahi müdahalenin önemi ve seçilen tekniğin (klasik teknik, lazer uygulaması, mikrodebrider (tıraşlama) uygulaması ve radyo frekans kullanımı) ile alakalı handikaplar;

Burada en önemli tehlike, iyileşme aşamasında, asabi doku çıkarmaya bağlı olarak ses telinde yara meydana gelmesi, ses kalitesinin kötüleşmesi, enfeksiyon, diş zedelenmesi, kanama, polip süspansiyonu sebebiyle ağız içerisinde yaralanma olmasıdır.