Şeker Pancarından Şeker Nasıl Üretilir?
Genellikle tüm beyaz şekerlerin, şeker kamışından geldiği düşünülür ama dünyadaki beyaz şekerin %30'u şeker pancarından üretilir. Şeker kamışı sadece tropikal iklimde yetişirken, şeker pancarı serin bölgelerde ve çorak topraklarda yetiştirilir.
Şeker Pancarından Şeker Nasıl Üretilir? Şeker pancarından 1 kilo Şeker üretmek için yaklaşık 7 pancar gerekir. Üretimdeki yan ürünler, şeker pancarı tortusu ve şeker pancarı küspesi ise hayvan yemi olarak kullanılır. Şeker pancarından çeşitli kalitelerde şeker üretilir. Düşük kaliteli şekerler tekrar işlem gördüğünde beyaz şeker(!) olur.
Birçok mahsul gibi şekerpancarı da baharda ekilir ve sonbaharda hasat edilir. Mekanik biçerdöverler veya el yordamı ile tarladan hasat edilir. Bitki topraktan sökülür taç ve yaprakları kesilir, geriye sadece soğan kökü bırakılır. Bu kökler yaklaşık 900 gram ağırlığındadır. Yaklaşık olarak %18’i sakkaroz veya şekerdir.
Şeker Pancarından Şeker Nasıl Yapılır
Tarladan sökülen pancarlar rafineye vardığında, şekerpancarlarını geri kalan toprak ve taşları ayıklamak için bandın üzerine indirir ve tazyikli su altında birbirlerine çarparak silindir içinde temizlenir. Temizlendikten sonra şeker pancarları küçük dilimlere bölünür. Parçalar bir kaç dakikalığına ıslatıldıkları büyük sıcak su tanklarına yönlendirilir ve burada hücre zarlarının açılması sağlanır. Bir sonraki işlemin önü açılır. Sakkaroz extraksiyon işlemi sıcak suyun aşağı akış yönünün aksine yukarı doğru yavaşça ittirilir, bu serbest olarak adlandırılan sakkarozun şekerli suyunu çıkarır. Çıkan şerbeti arındırmak için ise dev bir fırında, kireç taşını kof kömürü ile yakarlar.
Bu kireç sütü olarak da adlandırılan kimyasal bir bileşik üretir, kalsiyum hidroksit! Bunu şerbete değişik aşamalarda eklerler. Kireç sütü ve serbest karışımına karbondioksit eklenir. Bu daha sonra filtre edilecek şerbetin çökeltisinin üçte birini emer. Bu şerbet ince su adı verilen sarı şeker solüsyonu haline gelir. İncesu yoğun şurup haline getirilecek olan altı adımlık buharlaşma işlemine girer. Dört evreli kristalizasyon sistemine gönderilir ve sonrasında şurup ısıtılıp, çekirdek kristalleri eklenir. Karışık soğuk ve buharlaşma işlemi kullanılarak ayrı ayrı yapılan çok küçük şeker kristalleridir.
Şerbetin içindeki su buharlaşırken, sakkarozun yaklaşık yarısı da çekirdek kristallerin çevresinde kristalleşir. Bir santrifüj makinası kristalleri geri kalan şuruptan ayırır. Bu rafine şeker olarak adlandırılır. Şurup üç kere daha bu işlemden geçer her bir işlemde daha az kaliteli şeker üretilir. Şeker Pancarından Şeker Nasıl yapılır En son en düşük iki aşamalı şekerleri çözündürür ve yeniden kristalleştirme işlemine tabi tutulur. Yüksek sınıf şekerler kurutmaya gider. Büyük kristalleri ayıklayan eleklerden geçirilerek bunlar tekrar çözündürülür ve kristalizasyon işleminde tabi tutulur ve sonunda iki kalitede pancar şekeri meydana gelir. Satış için paketlenene kadar ambarda bekletilecek rafine şeker ve beyaz şeker!