Salgında 936 kolej kapandı, 3 bin öğretmen ve 2 bin çalışan işsiz kaldı

ABONE OL

Koronavirüs salgını eğitim sektörünü de çok derinden etkiledi. Pandemi döneminde özel okullar 300 bin öğrenci kaybetti. 936 kolej kapandı. 3 Bin Öğretmen ve 2 Bin Çalışan İşsiz Kaldı

Korona virüs salgını bir çok sektörü etkilediği gibi eğitim sektörünü de etkiledi. Özellikle özel okullar bu süreç içerisinde büyük oranda öğrenci kaybederken bine yakın kolej kapandı. Özel okulların kapanması öğretmenlerin de işsiz kalmasına neden oldu

Yapılan araştırmaya göre pandemi içerisinde Özel okullar, 300 bin öğrenci kaybederken 936 kolej de kapandı. Eğitim sektörü bu durumdan derinden etkilenirken Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk  velilere teşvik verilmesi için MEB’e rapor sundu.

Sözcü gazetesinin haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı, okul batışlarını doğrularken, bütçe sıkıntısından teşvik veremeyecek.

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk ve beraberindeki heyet söz konusu problemlerle ilgili Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'la makamında görüştü.
 

“OKULLAR AÇILMALI”

Özel okullardaki kapanmalar, binlerce öğretmen ve çalışanın işsiz kalması, ücretleri ödemekte zorlanan velilere teşvik verilmesi ve pandemide yüzde 8'den yüzde 1'e indirilen KDV konusuyla ilgili Bakan Selçuk'a rapor sunuldu.

Raporun ayrıntılarını Başkan Öztürk şunları söyledi

* Salgın tüm sektörler gibi özel okulları ve velilerimizi de çok zorladı.
* Ekonomik nedenlerle 300 bin öğrenci gitti. Son 1 yılda 936 kolej kapanırken, çok sayıda okul devredildi.
* Kapanmalar, binli sayıları geçecek. Her şeye rağmen önümüzdeki yıl planlanmalı.
* Okullar açılmalı, 8. ve 12. sınıflar yüz yüze eğitime acil alınmalı.

GÖZLER MALİYE'DE

* Velilerin ödeme yükünün azaltılması için öğrencilere teşvik verilmesini istedik.
* Devlet, yüzde 8 KDV uygulamasını salgında yüzde 1'e indirdi.
* Gelecek yıl ne olacağını Bakan Selçuk'a sorduk. Yetkinin, Maliye Bakanlığı'nda olduğunu bildirdi.
* KDV konusu hızla netleşmeli. Çünkü, mayısta bütün özel okullar yeni ücretlerini yasaya göre açıklamak zorunda ama kimse ne yapacağını bilmiyor.

“ZARAR ETMEYEN YOK”

* 40-50 yıllık ortalama 500 öğrencisi olan köklü okullar dahil borcu olmayan veya zarar etmeyen okul yok.
* Okullar kapalı olsa da, stopaj, sigorta primi ödemeler için devlete yüzde 30'u aşkın vergiler kesintisiz ödendi.
* Okullar, ortalama 4 milyon lirayı kötü gün parasından harcarken, içeri girdi. Birikimi olmayan, kiralık binada ve banka kredisi kullananlar battı ve daha da batacak…

VELİLER NE YAPABİLİR?

Tüketici Kanunu, uzaktan eğitimi sözleşme dışı olduğundan ayıplı sayıyor. Salgın nedeniyle uzaktan eğitim kararını devlet aldığından, ‘mücbir sebep' oluyor.
Yani, uzaktan eğitim ayıplı kabul edilmiyor. Öğrenim ücreti bu nedenle iade edilmiyor.
Yemek, servis ve yüzde 7 KDV fazlasını velilerin koşulsuz alma hakkı var. Ayrıca, uzaktan eğitim dönemi için indirim de isteyebilir.