Putin: Rusya-Türkiye ilişkileri enerji işbirliği dahil iyi düzeyde
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, enerji sektöründeki işbirliği de dahil olmak üzere Türkiye ile ilişkilerin iyi düzeyde olduğunu belirtti.
Rusya lideri Putin, aralarında Türkiye, İngiltere, Almanya, İsveç, Güney Kore ve Kazakistan'dan temsilcilerin de bulunduğu yeni gelen büyükelçilerin güven mektuplarını kabul etme töreninde açıklamalarda bulundu.
Geleneksel olarak Kremlin Sarayı’ndaki Aleksandrovskiy Salonu’nda düzenlenen törende konuşan Putin, Rusya'nın kimseye karşı önyargılı veya düşmanca bir niyeti olmadığını ve yabancı ortaklarla ilişkilerde eşitliğe güvendiğini söyledi.
‘Ortadoğu çatışması insani felaket niteliğini kazandı’
Büyükelçilerin, “küresel siyasette ve ekonomide krizlerin büyüdüğü, bölgesel çatışmaların şiddetlendiği, uluslararası ilişkiler açısından çok zor bir dönemde” göreve geldiğini söyleyen Rus lider, “Dahası, eskiden beri süregelen Filistin-İsrail çatışmasındaki durum, trajik olmanın yanı sıra, gerçek insani felaket özelliklerini kazandı” dedi.
'Rusya-Türkiye ilişkileri iyi düzeyde'
Putin, Kremlin’de düzenlenen güven mektubu kabul etme töreninde, “Rusya’nın Türkiye Cumhuriyeti ile ortaklığı üst düzeyde bulunuyor ve çeşitli alanlarda uzun yıllardır süren etkin işbirliği deneyimine dayanıyor. Üstelik her iki ülke, bu ilişkileri iyi komşuluk, ortaklık ve karşılıklı yarar ilkeleri temelinde geliştirmeye odaklandı. Tüm anahtar ikili konular, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile düzenli görüşmelerimizin gündeminde yer alıyor” ifadesini kullandı.
Rusya ve Türkiye’nin özellikle enerji alanındaki işbirliğinin stratejik nitelik taşıdığını kaydeden Putin, “Rosatom, Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu’nun yapımına devam ediyor. Mavi Akım ve TürkAkım boru hatlarının işletimi kapsamında, doğalgaz sektöründe de yakın işbirliği kuruldu. Türkiye topraklarında gaz dağıtım merkezini oluşturma çalışmaları sürüyor” dedi.
Türkiye’yle diğer alanlardaki işbirliğine de dikkat çeken Putin, “Ticaret ve ileri teknolojiler gibi diğer alanlarda da birçok ilginç projemiz ve ortak girişimimiz var” diye ekledi.
‘Rusya bağımsız bir politika izliyor ve blok çatışmasını kabul etmiyor’
Rusya’nın bağımsız ve ilkeli bir dış politika izlediğini, blok çatışmasını kabul etmediğini ve herkesle işbirliğine açık olduğunu vurgulayan Putin, şöyle konuştu:
“Rusya olarak bağımsız, tutarlı ve ilkeli bir dış politika rotası izledik ve izliyoruz. İstisnasız olarak tüm ülkelerle yapıcı ortaklıklara açığız ve blok çatışmasını, BM Şartı'na aykırı hiçbir adımı kabul etmiyoruz.”
‘Rusya acil sorunların çözümüne katkıda bulunmaya devam edecek’
“Rusya, karşılık veren tüm ülkelerle yakın ortaklık işbirliğini geliştirmeye hazırdır” diyen Putin, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olarak ‘acil bölgesel ve küresel sorunların çözümüne katkıda bulunmaya, eşit ve bölünmez güvenliği sağlamaya yönelik yaklaşımları tutarlı bir şekilde savunmaya, haksız rekabetten, tek taraflı yaptırımlardan ve siyasi amaçlı kısıtlamalardan uzak, adil uluslararası ekonomik ilişkiler sistemi oluşturmaya devam edeceğini’ vurguladı.
‘BRICS başkanlığını devralacak olan Rusya, örgütün rolünün artırılmasına katkıda bulunmayı planlıyor’
Önümüzdeki yıl örgütün dönem başkanlığını devralacak olan Rusya’nın geleceğe dönük çalışmalarına değinen Putin, “Önümüzdeki 2024 yılında Rusya'nın bir dizi önemli dış politika işlevini yerine getirmesi gerekecek. Genişletilmiş BRICS birliğine ilk başkanlık etme görevi bize düştü ve örgütün yeni üyelerinin bu organizasyonun çalışma şekline uyumlu bir şekilde entegre olmalarına yardımcı olmak için elimizden geleni yapacağız. Genel olarak küresel gündemdeki acil sorunların çözümünde örgütün rolünü geliştirmek, BRICS çerçevesinde kapsamlı stratejik ortaklığı güçlendirmek ve ekonomik, finansal ve diğer alanlarda etkileşimi geliştirmek için elimizden gelenin en iyisini yapmayı amaçlıyoruz” vurgusunu yaptı.
Rus lider, Rusya'nın Ekim 2024'te Kazan'da yapılacak BRICS zirvesine ciddi bir hazırlık yapacağını sözlerine ekledi.
‘Avrasya Ekonomik Birliği ve Şanghay İşbirliği Örgütü içindeki entegrasyon süreçlerini geliştireceğiz’
Rusya'nın Avrasya Ekonomik Birliği'ndeki (AEB) entegrasyon süreçlerini aktif bir şekilde geliştireceğini, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) çerçevesinde işbirliğini derinleştireceğini, ayrıca Şangay İşbirliği Örgütü'ndeki (ŞİÖ) ortaklarla çalışmaya yoğunlaşacağını vurgulayan Putin, Büyük Avrasya Ortaklığı üzerinden işbirliği tesis etmenin Rusya'nın bir diğer önemli dış politika projesi olduğunun altını çizdi.
Putin, “Tekrar ediyorum, Rusya bize karşılık veren tüm ülkelerle yakın ortaklık işbirliğini geliştirmeye hazırdır” ifadelerini kullandı.
‘Rusya, yabancı ülkelerle insani ve kültürel alandaki ortaklığını genişletecek’
Rusya’nın yabancı ülkelerle insani ve kültürel alandaki ortaklığını genişletmeye devam edeceğine dikkat çeken Putin, önümüzdeki mart ayında Rusya’nın Soçi kentinde ‘tüm kıtalardan gençleri bir araya getirecek’ Dünya Gençlik Festivali yapılmasının planlandığını dile getirdi.
‘Yabancı elçiler her zaman Rusya’nın desteğine güvenebilir’
Putin, büyükelçilere hitaben şunu dedi:
“Sayın hanımlar ve beyler. Son olarak şunu kaydetmek istiyorum ki, Rusya temsil ettiğiniz her bir ülkeyle ilişkilere büyük önem veriyor. Diplomatik faaliyetleriniz sırasında elbette bizden, Rusya yönetiminden, hükümetten, iş ve kamu çevrelerinden, parlamentodan destek alacağınıza güvenebilirsiniz.”
Rusya lideri, büyükelçilerin Rusya’daki çalışmalarından kişisel tatmin almalarını, zengin kültüre sahip ve çok dinli ülkenin nasıl yaşadığını ve nabzını hissedebilmelerini, zengin kültürüne katılabilmelerini umduğunu dile getirdi.