ÖZTÜRK'TEN RAMAZAN AYINDA BESLENME ÖNERİLERİ
Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Vekili Uzm. Dr. Alper Öztürk Ramazan ayında doğru ve sağlıklı beslenme konusunda vatandaşlara önerilerde bulundu.
Öztürk, ramazan ayında iftara kadar olan süreyi sağlıklı ve enerjik bir şekilde geçirebilmek için doğru besin tercihlerinin önemli olduğunu vurguladı.
Ramazan ayı, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. Peki, bu ay nasıl beslenilmeli? Hangi besinler tercih edilmelidir? Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Vekili Uzm. Dr. Alper Öztürk ramazanda beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken hususları açıklayarak önerilerde bulundu. Uzm. Dr. Öztürk:” Ramazan ayında uzun süre açıklık kan şekerinde belirgin düzeyde düşmelere sebep olmaktadır. Kişiler iftar anında hızlı bir besin alımı yaşarlarsa kan şekeri hızlı yükseleceğinden ağırlık çökme hissi, yorgunluk, uyku hali şikâyetlerinin artmasına neden olur. Bunun yaşanmaması için mutlaka sahura kalkılmalı ve günlük alınması gereken besin öğelerinin önemli bir kısmı karşılanmalıdır. İftar sofrasında çorba ile başlangıç yapılmalı, 10 dakika ara verdikten sonra ana yemeğe geçilmelidir. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmelidir. Ramazan ayında aşırı yağlı, tuzlu, ağır ve yağlı yiyecekler, kızartma, salam, sosis ile hamur işlerinden uzak durulması uygun olacaktır. Bu tür yiyecekler hazımsızlık, mide yanması, tansiyon yükselmesi ya da düşmesi gibi rahatsızlıkları da beraberinde getirmektedir. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir.
Sıvı tüketimine dikkat!
Ramazan ayında bir önemli konu su alımıdır. 2-2,5 litre arasında su tüketilmelidir. Su alımı tek seferde yüksek miktarda değil iftar-sahur arasında dağıtılarak içilmelidir. Yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir.
Kimler oruç tutmamalıdır?
Kronik hastalığı olup sürekli ilaç kullanması gerekenler ilaç saati ve dozlarıyla alakalı mutlaka hekimine danışmalı, gerekirse beslenme uzmanı takibinde oruç tutmalıdır. Diyabet tanısı olan insülin kullanan bireylerin genel sağlık durumları açısından oruç tutmaları sakıncalıdır. Emziren annelerin oruç tutması süt verimini ve kalitesini etkiyebileceğinden, hamile bayanların ise gerekli besin ihtiyacının karşılanamayabileceğinden oruç tutmaları risk oluşturabilmektedir” dedi.