Osman Tarık Özçelik'ten 'Tropikal Meyve Festivali'ne davet
Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, 1-2-3 Kasım tarihlerinde düzenlenecek olan '3. Alanya Tropikal Meyve Festivali'ne ilçedeki tüm vatandaşları davet etti. Özçelik, 'Bu festival, Alanya'nın tanıtımına, turizminin bir adım daha ileriye gitmesine katkı sağlayacak. Çeşitli aktivitelerimiz ve fuar etkinliklerimiz var' dedi.
Encümen Toplantısı Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Başkan Danışmanı Abdurrahman Açıkalın ile Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sevda Çapa ile birlikte açıklama yaptı. Önce konuşan Açıkalın, “Tropikal Meyve Festivalimizin üçüncüsünü düzenliyoruz. Bu sadece 3 günlük bir organizasyon değil; tarım üreticilerimizin de aktif olarak katıldığı, geniş kapsamlı bir etkinlik olarak planladık. Her kesimden üreticimizi bu sürece dahil ettik ve böylece hem çeşitliliğimizi hem de gücümüzü artırdık. Bu yılki organizasyonumuz, geçen yıllara göre daha da anlam kazandı. Organizasyonun şehrimizin tanıtımına da katkı sağlaması bizim için önemli bir öncelikti. Bu yıl, diğerlerinden farklı olarak ülke genelindeki seçkin 10-15 basın mensubunu davet ettik. Onlar da buraya gelip etkinliklere katılacaklar, bahçeleri birlikte gezeceğiz ve çalışmalara dahil olacağız. Bu yılki en önemli farkın bu olduğunu belirtmek isterim. Birleştiricilikten bahsetmişken, Alanya’da yaşayan yabancı misafirlerimizi de bu sürece dahil ettik. İlk kez, bir yabancı bu organizasyona katkı sunacak. Festival kapsamında çok çeşitli etkinlikler planladık. Geçen yıla benzer etkinlikler olduğu gibi yeni etkinliklerle de festivalimizi zenginleştirdik. Bütün bu etkinliklerin nihai amacı, Alanya markasının kalıcı bir şekilde hafızalara kazınmasını sağlamak. Çünkü Anamur ile Alanya arasındaki bu 120 kilometrelik mesafede yetişen ürünler, bize Allah’ın bir lütfudur. Bu ürünlerin değerini bilerek, hem ulusal hem de uluslararası alanda bir marka olma yolunda adımlar atmamız gerekiyor. Biraz önce de bahsettiğim gibi, bugün için Alanya’mıza kayıtlı üç coğrafi işaretli ürünümüz var. Bunlardan ilki bildiğiniz üzere Alanya Avokadosu, ikincisi Alanya muzu, üçüncüsü ise her ne kadar tropik olmasa da Alanya yenidünyasıdır. Tüm konsantrasyonumuz bu ürünlerin tanıtımı üzerine. Bugün festival kapsamında avokado yarışmamızı düzenliyoruz ve herkes bu konuda oldukça heyecanlı. Tabiri caizse, bu ürünlerin “anası babası” diyebileceğimiz bir coğrafi işaret sürecimiz var ve bu sürecin seyirci kalmaması çok önemli. Bu vesileyle, Alanya Ticaret ve Sanayi Odamıza da coğrafi işaretler konusundaki emeklerinden dolayı teşekkür etmek istiyoruz” dedi.
“PEK ÇOK ÜNLÜ KONUĞU AĞIRLAYACAĞIZ”
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sevda Çapa da, “Festival için çalışmalarımız son hızla devam ediyor. İstanbul’dan gelen basın mensuplarımız için tropikal meyve bahçeleri, tropikal üretim tesisi, muz sarartma tesisi gibi tropikal meyvelerin üretimden işlenip paketlenmesine kadar olan tüm süreci göstereceğiz. Basın mensupları için bir plan hazırladık ve bu planı gerçekleştireceğiz. Festival alanımızda çocuklar için pek çok etkinlik alanı oluşturduk. Bu yıl geçen yıla ek olarak, şişme oyun gruplarını ücretsiz olarak çocukların eğlenmesi için alana dahil ettik. Ayrıca, Alanya Belediyemizin personeli tarafından hazırlanan doğal malzemelerle yapılmış fotoğraf çekim köşeleri bulunuyor. Bu yıl bu alanlara sokak sanatçılarını da ekleyerek, fotoğraf çekilen noktalarda hem müzik hem sanat hem de gastronomiyi bir araya getiren bir yenilik gerçekleştirdik. Gastronomi sahnemizde bu yıl oldukça hareketli olacak. Pek çok ünlü konuğu ağırlayacağız. İlk atölyemizi Rus şefimiz gerçekleştirecek. Hem Rusça hem Türkçe sunum yaparak, burada yaşayan yabancılarla birlikte bir açılış yapacağız. Ayrıca, eski dönemden beri tarımla uğraşan sürpriz konuklarımız olacak. Onların hikayelerini dinleyeceğiz ve bu yıl sosyal medya üzerinden kısa kısa çiftçi belgeselleri çekip paylaşacağız.
“PROFESYONEL BAHÇE GEZİLERİ DÜZENLEYECEĞİZ”
Geçen yıla ek olarak bu sene sosyal medya platformlarında etkileşimi artırmak için yerel ve yabancı fenomenlere davet videoları hazırladık. Coğrafi işaretli ürünlerimiz olan Alanya avokadosu ve Alanya muzu ile ilgili yarışmalar düzenleyeceğiz. Ayrıca, bu yıl ejder meyvesi ve bal kabağı yarışmaları da festivalimize renk katacak. Akşam sahnesinde Alanya’da yaşayan yerel sanatçılarımız sahne alacak. Böylece festivalimizi tamamen yerel bir etkinlik haline getirdik. Ayrıca, Haşim Yetkin hocamızın kitabıyla bağlantılı bir sergimiz de olacak. Festival alanında çektiğimiz fotoğrafları sergileyeceğiz. Bu yıl ilk kez festival alanında profesyonel bahçe gezileri düzenleyeceğiz. Bir turizmci arkadaşımız eşliğinde her gün üç tur olarak minibüslerle tropikal bahçelere geziler yapacağız. Böylece festival ziyaretçilerimiz de tropikal meyve bahçelerini görme fırsatını bulacak. Ayrıca, bu yıl sporu da festivalimize dahil ettik. Galip Dere Halk Plajında üç gün boyunca sabahın erken saatlerinde su sporları etkinlikleri düzenleyeceğiz. Kasım ayında bile denizimizin kullanılabilir olduğunu vurgulamak ve tanıtmak için bu etkinlikleri gerçekleştireceğiz. Festival alanında pek çok eğlenceli ve farklı etkinliklerimiz, lezzetli yiyeceklerimiz olacak. Genel anlamda festivalimizde her yaşa hitap eden zengin bir program hazırladık” diye konuştu.
“TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINA ALANYA’NIN TROPİKAL MEYVELERİNİ TANITACAĞIZ”
Başkan Özçelik ise, “Bu yılki etkinlikler geçen yıldan çok farklı olacak. İnşallah, 1, 2, 3 Kasım tarihlerinde sel felaketi gibi bir aksilik olmazsa festivalimizi başlatıp hayırlısıyla tamamlayacağız. Burada hepiniz zaten biliyorsunuz, ama sizlerin aracılığıyla Türkiye’ye de ulaşacağı için hatırlatmak isterim. Alanya’mız doğal zenginlikler açısından oldukça verimli topraklara sahip. Az önce arkadaşlara baktım, mango, muz, papaya, ejder meyvesi gibi pek çok tropikal meyve Alanya topraklarında, sınırlarımız içinde yetişiyor. Bu, Alanya için çok özel ve büyük bir ayrıcalık. Tabii ki bu başarıda Alanya’mızın sahip olduğu iklimin rolü çok büyük. İklim değişikliği belki tartışılıyor ama bu değişim, bazı meyvelerin yetiştirilmesini kolaylaştırmış durumda. Yaklaşık 18-20 tropikal meyve çeşidimiz ticari kapasiteye ulaşmış durumda ve bu meyveler, Alanya’daki çiftçilerimizin ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Alanya Belediyesi olarak da tarıma verilebilecek her türlü desteği vermeye gayret ediyoruz. Bu festivalle birlikte, Türkiye’nin dört bir yanına Alanya’nın tropikal meyvelerini tanıtmayı amaçlıyoruz. Türkiye’de hala bilmeyen varsa, ejder meyvesi, avokado, mango gibi meyvelerin burada yetiştirildiğini anlatmak istiyoruz. Bildiğiniz üzere, bu meyvelerin çoğu internet üzerinden Türkiye’nin her yerine satılabiliyor. Ayrıca, çiftçi televizyon kanalında da tanıtımlar yapılarak bu ürünlerin yaygınlaşmasını sağlıyoruz. Belediye olarak çiftçilerimizi sonuna kadar desteklemeye devam edeceğiz. Bu festival, Alanya’nın tanıtımına, turizminin bir adım daha ileriye gitmesine katkı sağlayacak. Çeşitli aktivitelerimiz ve fuar etkinliklerimiz var. Tüm Alanyalıları ve sizleri de bu festivalimize davet ediyorum. İlgilendiğiniz ve desteklediğiniz için teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. – Haber Merkezi