Neden miyop oluruz?

ABONE OL

Miyop, yakınınızdaki nesnelerin net, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü yaygın bir görme kusurdur. Miyop göz kusuru olan kişilerde göz küresinin şekli, şık ışınlarının yanlış bir şekilde kırılmasına neden olarak görüntülerin retina yerine retina önünde odaklanmasına yol açar.

Göz hastalığı değil, göz odaklanma bozukluğudur. Miyopi kesinlikle genetik bir bağa sahiptir. Bununla birlikte, okuma, çalışma, bilgisayar kullanımı, el işleri gibi yakın çalışmaların çevresel stresinden daha fazla etkilenmektedir. – Miyopinin temel sebebi gözün bazı eksenlerinde meydana gelen uzunluk değişimleridir.

Böyle bir göz bozukluğu teşhisi konmuş ise açıklamaların çoğu, sorunu genlere ve fazla okumaya bağlama yönünde oluyor. Ancak son araştırmalar bu varsayımların yanlış olduğunu gösteriyor.

Farklı çevresel faktörler de göz bozukluğuna neden olabilir. Bazı basit önlemler alarak çocuklarımızı bu sorundan kurtarmak mümkün olabilir.

Miyopluk oldukça yaygın; Avrupa ve ABD’de nüfusun yüzde 30-40’ı gözlük kullanıyor. Bazı Asya ülkelerinde ise yüzde 90’ı buluyor bu oran. Miyopluk kalıtsal ise, yani genler neden oluyorsa nasıl olur da böylesine bir dezavantajlı özellik binlerce yıl öncesinden bugüne kadar gelebilir?

Miyopi kesinlikle genetik bir bağa sahiptir. Bununla birlikte, okuma, çalışma, bilgisayar kullanımı, el işleri gibi yakın çalışmaların çevresel stresinden daha fazla etkilenmektedir.

MİYOP NEDENLERİ

– Miyopinin temel sebebi gözün bazı eksenlerinde meydana gelen uzunluk değişimleridir.

– Miyop kusuru gözün önden arkaya normalden uzun olduğu ya da kornea veya merceğin kırma gücünün normalden fazla olduğu durumda ortaya çıkar.

– Miyopi doğuştan olabileceği gibi, çevresel ve genetik etkenlere bağlı olarak da gelişip ilerleyebilir. Anne ya da babada miyopi varsa çocukta miyopi gelişme riski fazlalaşır.

– Hastalıkla beraber şeker hastalığı ya da kataraktı olanlarda sonradan miyop oluşabilir.

– Pseudomyopia (yalancı miyopi) gözde bulunan siliyer kasların stres, yorgunluk ve aşırı yüklenme sonucu tamamen gevşeyememesi sebebiyle gözlerde miyop gelişmesi durumudur.

– İngiltere'deki King's College bilim adamları tarafından yapılan ve sonuçları Nature Genetics'de yayınlanan araştırmaya göre miyop hastalığına RASGRF1 adlı gen neden olmaktadır.


 

MİYOP BELİRTİLERİ

Miyopi belirtileri ve semptomları uzağı görmede zorluk, gözleri kısarak bakma, şaşılık, göz yorgunluğu ve baş ağrısını içerir.

MİYOP DERECELERİ

– Düşük miyop: -4,30 ve daha az dereceli kusurlardır.

– Orta miyop: -5,30 ile -5,40 arasındaki kusurlardır. Bu durumda renk dağılım semptomları ya da glokom meydana gelebilir.

– Yüksek miyop: -6,00 ve üzeri kusurları içerir. Bu miyoplarda görüş alanında gölge benzeri şekiller, yüzen cisimler görülebilir.

MİYOP TEDAVİSİ

Miyop tedavisi esnasında hastanın lens ya da gözlük kullanması ile görme kaybının önüne geçilebilir. Miyoplar lens veya gözlüklerini çıkardıklarında uzağı görememeye devam edeceklerdir. Bunun yanı sıra lazer tedavisi de yapılmaktadır. Miyoptan lazer tedavisiyle kurtulabilmek mümkündür.

Excimer lazer adı verilen lazer cihazı ile hastanın gereksinim duyduğu yöntemlerle operasyon yapılır. Lazer operasyonu ile 12 dereceye kadar miyoplar tedavi edilebilmektedir. Lasik ya da lazer operasyonuna uygun olmayan hastalarda da göz içi akıllı lensler uygulanabilmektedir.
Miyop için lazer tedavisi görmek isteyen hastaların 18 yaşından büyük olması, son bir yıldır göz numarasının değişmemiş olması, romatizma ya da diyabet gibi bir hastalığa sahip olmaması, göz numarasının 10'dan küçük olması ve gözde lazer tedavisine engel başka bir rahatsızlığın olmaması gerekmektedir.

Eskimoların durumu
Kanada’daki Eskimoların durumuyla ilgili gelişmeler, bu sorunun üstünü aslında 50 yıl önce çizmiş olmalıydı. Eski kuşak Eskimolarda neredeyse hiç miyopluk görülmezken bugünkü çocuklarda yüzde 10-25 arası gözlük kullanımı söz konusu. Uzmanlar miyopluğun genetik olması halinde böyle durumun asla mümkün olamayacağını belirtiyor. Zaman içinde Eskimoların eski yaşam tarzından vazgeçip daha Batılı bir tarza yönelmelerinin bu göz bozukluklarına neden olması daha muhtemel. Bazı uzmanlar genlerin kısmen belirleyici olabileceğini, ancak asıl nedenin çevresel faktörlerden kaynaklandığını, miyopluğun bir sanayi hastalığı olduğunu söylüyor.