Mikrocerrahi Yöntemle Vidasız Dar Kanal Ameliyatı

ABONE OL

Alanya'mızda ilk defa Mikrocerrahi yöntemle vidasız dar kanal ameliyatı, Op. Dr. Ahmet Turan Dağlı tarafından gerçekleştirildi.

Türkiye’de belde kanal daralması hastalığı (Lomber stenoz) tedavisinde geleneksel olarak uygulanan yöntemlerde, kemik çatının tamamen alınarak vida yerleştirilmesi yaygın bir uygulama olsa da bu yöntem, zamanla hastalarda komşu segment hastalığı gelişimine ve yeniden ameliyat gereksinimine yol açabilmektedir. Bu tür vakalarda vida sayısının artırılması, hastalarda hareket kısıtlılığı, devam eden ağrılar ve tam şifa sağlanamaması gibi olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir.

Bu tür zorlukların üstesinden gelmek amacıyla, Türkiye'de çok az merkezde uygulanabilen bu tedavi yöntemi öne çıkmaktadır. Minimal invaziv özellik taşıyan bu yöntem, mikrocerrahi teknikler kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Ameliyat sırasında mikroskop yardımıyla hastanın omurgasından küçük bir delik açılarak kemik çatıya en az zarar verilirken, karşı tarafın kas ve kemik dokusu açılmadan osteofitlerin (kireçlemelerin) temizlenmesi sağlanmaktadır (Unilateral girişimle bilateral dekompresyon). Bu sayede vidalamaya gerek kalmadan hastalar çok daha kısa sürede sağlığına kavuşmaktadır.

Bu yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlar, hastalarda kan transfüzyonu ihtiyacını ortadan kaldırırken, hastanede kalış süresini ve ameliyat komplikasyonlarını da önemli ölçüde azaltmaktadır. Vidalamaya gerek duyulmaması, belin doğal sağlamlığının korunmasını sağlamakta ve hastaların cerrahi sonrası memnuniyetini artırmaktadır.

Bu konudaki etkinliği ve güvenilirliği kanıtlamak amacıyla yapılan, 40 ve 53 hastayı kapsayan iki bilimsel çalışma, bu yöntemin başarısını göstermiştir. Söz konusu çalışmalar, uluslararası prestije sahip Turkish Neurosurgery dergisinde yayımlanarak bilim dünyasına sunulmuştur.

Mikrocerrahi yöntemle vidasız dar kanal ameliyatı, Anatolia Hospital Alanya’da Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Turan Dağlı tarafından hasta Tahsin Keçilioğlu’na başarıyla uygulanmıştır. Ameliyat sonrası hızla eski sağlığına kavuşan Tahsin Keçilioğlu, taburcu olurken Op. Dr. Ahmet Turan Dağlı ve ekibine duyduğu memnuniyeti dile getirmiştir.