Mevlüt Çavuşoğlu, Alanya'da müjde üstüne müjde verdi
Alanya'da STK'ların da katıldığı istişare toplantısında konuşan AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, 'Martta Alanya-Antalya Otoban çalışması tam kapasite başlayacak. Yeniköy Barajı ve sulama suyu projesi gelecek senenin sonunda bitecek. Alanya'ya 8 milyar TL'lik yatırım yapıyoruz' dedi.
Alanya’da AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nun katılımıyla "Alanya'mızın Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu istişare toplantısı düzenlendi. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Konferans Salonu'ndaki toplantıya Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Antalya İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Engin Burak Mindivanlı, Alanya İlçe Jandarma Jandarma Komutanı Binbaşı Hüseyin Direk, Alanya İlçe Emniyet Müdürü Murat Kenan Patat, AK Parti Alanya İlçe Başkanı Mehmet Şarani Tavlı, ALTSO Başkanı Eray Erdem, ilçedeki kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, STK temsilcileri ve ALTSO üyeleri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan ALTSO Başkanı Eray Erdem, “Bugün burada güçlü şekilde katılımınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum. Odanın gerçek sahibi sizsiniz. Ortak payda Alanya diyoruz. Alanya’nın ortak sorunlarını sahiplenmezsek bir ileri iki geri çok ilerleme imkanı olmuyor. Bugün sayın bakanımızla dertleşeceğiz. Son dönemde her sektörede yaşanan uygulamalar nedeniyle iş insanları yeni pozisyonlar almak zorunda kalıyor. Özellikle ikamet sorunu odadaki toplantılarda ve Ankara ziyaretilerinde 2 konuya önemle vurgu yaptım. Asıl sorun bölgenin turizm kimliğine zarar veriyor. Bölgemizde 50 yıldır apart otel kültürü var. Bu Alanya'da kültür alışverişinn gelişimine de neden oldu. Son yıllarda rezidans turizmine döndü. Son dönemde kiralama usulü ile yaşayan müşterileri kaybettik. Alanya’da ve Antalya’da ikameti iptal edilen insanları totale vurduğunuzda hatırı sayılır bir kayıp söz konusu. Bu ani uygulamalarla buradan ikamet alan ve hayatını idame ettiren vatandaşların sorularına cevapsız kalıyoruz. Alanya'da müteahhit firmalar 2 ay sonra çok büyük sıkıntılarka karşı karşıya kalacak. Belki de Alanya uzun yıllarda yaşamadığı çok büyük bir bunalım ile karşı karşıya. Konut alan ve kiralayan bir yabancı vergi verecek ve evi kiraya verdiği kişinin kimlik bildirimini yapmak zorunda. Ancak akşamdan sabaha değişen uygulamalar bizi çok zor durumda bırakıyor” dedi.
Eray Erdem
“OTOYOL KONUSUNDA SONUÇ ALMAMIZ GEREKİYOR”
Otoyol sorununun bölgenin çok büyük sorunu olduğunu söyleyen Erdem, “Alanya-Antalya yolı çile yoluna döndü. Arkadaşımız 70 küsur trafik lambası saydı. İmaj anlamında bölgeye gelen turistlerin bu konuda eleştirileri var. Otoyol Alanyanın hakkı ödenmemiş ve çok geç kalmış bir yatırımı. Sonuç almamız gerekiyor. İnşallah bu yıl sonu yapılacak. Yapılması ile büyük bir ivme kazanacağız” diye konuştu.
“OSB SÜRECİNİ HIZLANDIRMALIYIZ”
Gıda ürünlerinin işletmelere giriş ve çıkışı konudunda düzenleme yapılmasının fayda sağlayacağına da değinen Erdem, “Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yıllardır konuşulur. Bölgemizde bu alanlardaki birçok firma apartman altlarında hizmet veriyor. Bu da trafik sorununa neden oluyor. Alanya çok hızlı büyüdü. Bunu doğru dönüştürmedik. Bu konuda da size danışmamız gereken konular var. Süreci hızlandırmak için sizden talebimiz olacak” ifadelerini kullandı.
“MARTTA OTOBAN ÇALIŞMASI TAM KAPASİTE BAŞLAYACAK”
Milletvekili Çavuşoğlu da, “Elimizden geldiği kadar, yatırımlar başta olmak üzere Alanya’mızı yakından takip ettik. Bundan sonraki süreçte daha sık bir araya geleceğiz. Alanya’mızın da Antalya’mızın sorunlarını ve taleplerini, ne yapabileceğimizi hep beraber daha çok görüşeceğiz, daha çok istişare edeceğiz. Alanya’mızın sorunlarını takip ediyoruz. Ticaret odası başkanımız sık sık Ankara’ya geliyor, bizlerle ve diğer bakanlarımızla, Cumhurbaşkanı Yardımcımızla, devletimizin ve hükümetimizin temsilcileriyle görüşüyorlar, bizlere de aktarıyorlar. Sonuçta Alanya’nın beklentilerinin başında, biraz önce çok kıymetli başkanımızın da söylediği gibi Alanya Otobanı geliyor. Alanya-Antalya Otobanı, yıllardır üzerinde çalıştığımız ve 5-6 defa ihaleye çıktığımız halde firmaların teklif vermediği, katılmadığı bir projeydi. Maliyetinin yüksek olması veya hesaplamalardan dolayı yeniden değerlendirmeler yapıldı. Malumunuz, içinden geçtiğimiz süreçte, özellikle Covid-19 salgınından sonra tüm dünya ekonomileri sarsıldı, bizi de etkiledi. Yüksek enflasyon ve faiz oranlarındaki artışlar da mutlaka bizi etkiledi. Dolayısıyla devletimizin tasarruf tedbirleri ve kurumlarımızın kriterleri var. Bu çerçevede yeniden değerlendirmeler yapılarak ihale yapıldı ve Türkiye’nin güçlü firmalarından bir tanesi bu ihaleyi aldı. Geçenlerde firma sahipleriyle görüştüm, dört gün önce tekrar görüştüm, dün ve bugün tekrar görüştüm. Şirket şantiye kurmaya başladı. Hem Antalya hem de Alanya tarafından. Alanya tarafında şantiye yeri ile ilgili ufak tefek problemler olmuş, onları da çözüyoruz ve önümüzdeki haftalarda şirket çalışmaya başlayacak. Kredisini de bulduğunu öğrendik ve kredi ile ilgili Türkiye süreçleri tamamlandıktan sonra en geç mart ayında tam kapasiteyle Alanya-Antalya Otobanı çalışması başlamış olacak. Alanya-Antalya Otobanı, biraz önce söylediğim gibi, bütçe sebebiyle tam istediğimiz uzunlukta olmadı. Bizim hedefimiz nedir? Bu otobanı Akdeniz sahil yoluyla, yani Alanya-Mersin Otobanı ile birleştirmek. Burada birleşecek, tabii ki Gazipaşa Havaalanı dahil bu güzergahta” dedi.
“BİR YOLDA BU KADAR IŞIKLI KAVŞAK OLMAZ”
D-400 Karayolu’ndaki trafik problemini de çözmek gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Bir yol üzerinde bu kadar ışıklı kavşak olmaması gerekir. Beklemeyi ortadan kaldırarak trafiği hızlandırmamız gerekiyor. Ama bazı kavşakları da kapatmamız lazım, bazı ışıkları kapatmamız lazım. Yani 3 metre dönüp gelebilecek bir yer var. Kapatılması sebep oluyor. Bunların başında Demirtaş kavşağı var. O yolu da yapacağız ama Alanya-Antalya yolu üzerinde, özellikle Manavgat bölgesinden itibaren bu çalışmalar başladı. Alanya Çevre Yolu ve Alanya trafiğinin rahatlatılması konusunda da gereken çalışmaları yapmamız lazım. Burada belediyemizle beraber çalışacağız. Bu çerçevede Alanya çevre yolundaki sorunları da çözeceğiz” diye konuştu.
“ÖNÜMÜZDEKİ YIL TRAFİĞE AÇILACAK”
Doğu Çevre Yolu üzerindeki köprü imalatı ve tünelini tamamladıklarını söyleyen Çavuşoğlu, “Kuşyuvası ayrımından itibaren önümüzdeki yıl trafiğe açılmış olacak. Tünel çalışmalarında betonlama işlemi bir şeritte tamamlandı, diğer şeritte de hızlı bir şekilde ilerliyor. Yine Söylemezler Köprüsü’nü de yapacağız. Mahmutlar Tüneli’nde de çalışmaları başlattık. Sadece ulaşım değil, Alanya’nın başka ihtiyaçları da var. Örneğin, doğal gaz sözümüz vardı. Doğal gaz konusunda da ihaleler yapıldı, iki faz şeklinde gerçekleştirildi. Şu anda Manavgat, Alanya ve Gazipaşa, oradan Anamur’a kadar olan bölgede, birinci fazda yüzde 55’e ulaştık. İkinci fazda ise yüzde 10 seviyesindeyiz. Yeni başladı, hızlı bir şekilde bunu da hayata geçirmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
“TOKİ EVLERİ KAZANDIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Alanya’da gelecek senenin sonuna doğru hükümet konağının tamamlanacağını açıklayan Çavuşoğlu, “Bu sene Alanya’mıza 8 milyar TL’lik yatırım yapıyoruz. Önümüzdeki sene bu miktarı daha da artıracağız. Artırmak için çalışıyoruz. Tabii TOKİ sorunu var. Alanya’da lojman sorunu var, kiralar yüksek. Bunu seçim zamanında da gördük, sahada çalıştık. Bununla ilgili çalışmaları yapmamız lazım. Alanya’ya sosyal konutlar kapsamında TOKİ evleri kazandırmaya devam edeceğiz. Mahmutlar’daki TOKİ evleri, 250 ev teslim edildi. Site yönetimi bakımından sorunların olduğunu öğrendik, takip ediyoruz. Bugün Kaymakam Bey ile de bunu değerlendirdik. O sorunları çözerek vatandaşlarımızın huzur içinde evlerinde oturmasını sağlayacağız. İnşallah, 500 konutu da aynı şekilde kazandıracağız” dedi.
“50 ÜNİTELİ ONKOLOJİ MERKEZİ YAPIYORUZ”
Alanya’da Eğitim Araştırma Hastanesi’ni açtığımızda, "Bu kadar büyük hastaneye ne gerek var?" diyenler oldu, ama şimdi hastanenin kapasitesi doldu ve yetersiz kaldı. İlave 150 yatak da yetmedi. Şu anda 50 üniteli yataklı bir onkoloji merkezi yapıyoruz. Ayrıca bir hastane inşaatımız var. Daha doğrusu, inşaatımız yüzde 46’ya ulaştı, yani yüzde 50’si neredeyse bitmiş durumda. Fakat o tepede bir kayma oldu. Ulaştırma Bakanlığımızın yapacağı bir yol var. Sağlık Bakanlığımız ve Ulaştırma Bakanlığımız birlikte çalışıyorlar. Önümüzdeki günlerde beraber toplantı yapacağız ve o sorunu da çözerek hastaneyi en kısa sürede tamamlayıp 200 yataklı olarak hizmete sunacağız. Ama bu hastanenin kapasitesi aslında 500 yatağa kadar çıkabilecek” diye konuştu.
“TARIM ÜRÜNLERİ İHRACATI KOLAYLAŞACAK”
Yeniköy Barajı’na da değinen Çavuşoğlu, “İnşallah gelecek senenin sonunda baraj tamamen bitmiş olacak ve su toplamaya başlayacak. Bölgemiz için çok önemli bir proje. Aynı zamanda bir tarım şehriyiz. Diğer taraftan sulama suyu projesini de bu sene içinde ihale edeceğiz. O da gelecek senenin sonunda bitecek. Tarımsal üretimimizi burada tüketiyoruz. Sadece Türkiye’ye satmıyoruz, ihracat da yapıyoruz. İhracatımızı çok farklı ülkelere yapıyoruz. Eskiden ve şu anda halen ihracata giren kamyonlarımız ya Antalya’da duruyor ya da Mersin’e gidiyorsa orada duruyor. Orada laboratuvarlara ürün teslim ediliyor, numuneler veriliyor, kantarda tartılıyordu. Tarım ürünlerinin ihracatını hızlandırmak ve kolaylaştırmak adına, tüm bu hizmetleri Alanya’da sunmaya başlayacağız” ifadelerini kullandı.
“DENİZE BİR DAMLA PİS SU KARIŞMAMALI”
Sezonumuz belki maliyetler açısından zorlu geçti, belki döviz bazında da yükseldi. Döviz kuru arttı, bu birçok vatandaşımızı olumsuz etkiledi. Ama ihracatçılarımız ve turizm sektörümüz döviz/TL dengesinin belli bir seviyede olmasını istiyor. Bu da ekonominin gerçekleri. Maliyetler arttı, bu bir gerçek. Şu anda Alanya bölgesindeki otellerimizin doluluk oranı yüzde 95’e ulaşmış durumda. Alanya’mızın ve turizmimizin kalitesini artırmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak için daha fazla çalışmamız lazım. Sürekli çalışmamız lazım. Bir kere denizimizin temiz olması gerekiyor. Bu kesinlikle siyasi bir konu değil. Denize bir damla bile pis suyun karışmaması gerekiyor. Bunu siyaset için söylemiyorum. Çünkü Alanya’mız bizim, denizimiz bizim. Turizm sektörümüz en önemli sektörümüz. Alanya’daki eksiklikleri biz de takip ediyoruz, Alanya Belediyesi de takip ediyor. Ancak bu işin sorumluluğu Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ASAT birimine ait. Oradan da hızlı bir şekilde eksiklerimizi gidermelerini bekliyoruz” dedi.
“HAVAALANININ KAPASİTESİ YÜZDE 50 ARTIRILACAK”
Alanya-Gazipaşa Havaalanı’nın terminal kapasitesi yüzde 50 artırılacağını belirten Çavuşoğlu, “Ayrıca yeni binalar, teknik bölüm dahil ve teknik bölüm olmazsa olmaz tabii ki, uçuş güvenliği bakımından son derece önemli. Diğer taraftan işlemlerin hızlı bir şekilde yapılması için, bagaj teslim bölümü gibi alanları da genişletiyoruz. Yeni teknolojilerle güzel bir proje yapılıyor ama bana göre yetersiz. Biz 20 sene, 30 sene sonrasını planlamamız lazım. Şimdi ihaleyi yapacağız ve mevcut havaalanının kalitesini artıracağız, kapasitesini genişleteceğiz” diye konuştu.
“BU İŞLER AKŞAMDAN SABAHA YAPILAN DÜZENLEMELER DEĞİL”
Çavuşoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Devletimizin ilgili birimleri bir tedbir alırken iş insanlarını, turizm ve inşaat sektörünü cezalandırmak için değil, hassasiyetleri gözeterek hareket eder. Devletin ve toplumun hassasiyetleri vardır. Bu çerçevede düzenlemeler olabilir. Çıkardığımız yasalar ve düzenlemeler her zaman tam beklediğimiz gibi çalışmayabilir ya da toplumun tam beklentisini karşılamayabilir. O zaman ne yapmak lazım? Bu yasaları ve düzenlemeleri düzeltmek lazım. Geçmişte çıkardığımız yasalar ve düzenlemelerle ilgili olarak sizlerden gelen talepler doğrultusunda adımlar attık. İkamet üzerine bir çalışma yapılıyor. Siz de kendinizi anlattınız, diğer arkadaşlarımız da anlattı, teşkilatınız da aynı şekilde dinliyor. Ancak şuna katılmıyorum: "Akşamdan sabaha yapılan düzenleme" tabirine. Bu işler akşamdan sabaha yapılan düzenlemeler değil. Örneğin, ikamet konusundaki yüzde 20 sınırlaması en başından beri bilinen bir konuydu. Herkesin bildiği bir konu, sektör de biliyor, sizler de biliyorsunuz. Yani "yapalım sonra düzeltelim" diye bir şey her zaman karşılık bulmayabilir. Mevcut düzenlemeleri aşındırmaya yönelik zorlayıcı şeyler yapmamak lazım. Kiralama konusunda da doğru, mecburen bir düzenleme gerekiyordu. Akşamdan sabaha yapılacak bir düzenleme bir gün yapılacaktı, ve yapıldı. O düzenlemenin de gerekçeleri var, bakanımız da, ilgili kurumlarımız da sizlere anlattılar. Yani burada keyfi değil, belirli bir amacı var. Her ülke bu tür düzenlemeleri yapıyor, kurallar koyuyor. Bu kurallar çerçevesinde yalnızca biz değil, birçok ülke benzer tedbirler alıyor. Biz ev yapıyoruz, daire yapıyoruz, satmak için yapıyoruz. Alan da oturmak için alıyor. Ancak şimdi yasal olmayan bir şekilde kiralamalar başladı. Bunun için bir düzenleme gerekiyordu. Eksiklik varsa, elbette tekrar gözden geçirebiliriz. Ama bu düzenlemelerin hiçbiri Alanya’ya, Antalya’ya, ekonomimize ya da iş insanlarımıza zarar vermek için yapılmadı. Bu düzenlemelerin, her devletin yaptığı gibi, kendi güvenliği, toplumsal yapıyı koruma ve diğer sebepler doğrultusunda alındığını unutmamalıyız. Her türlü kriterler çerçevesinde düzenlemeler olabilir. Bu konularda zaten beraber çalışıyoruz. OSB konusunda mesafe kat ettik, her zaman destek olduk. Şimdi Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları da bitmek üzere. Yapılması gereken bir şey var: 18 uygulaması. 18 uygulaması biter bitmez Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na yazıyı göndereceğiz ve birlikte takip edeceğiz. Oradan da neticelendireceğiz. Alanya’nın ihtiyacı olan OSB’yi hep beraber Alanya’mıza kazandıracağız” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu’nun konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti. – Haber Merkezi