MESLİS ÜYESİ BAĞIŞLAR: " Yabancıya Satışı Tamamen Yasaklamak Yanlış, Düzenleme Şart "

ABONE OL

Alanya Belediye Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Yılmaz BAĞIŞLAR dün TBMM ' de AKP ve MHP oyları ile reddedilen yabancıya satış konusunda görüşlerini paylaştı. Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ' nun bu hususta yaptığı açıklamalarının da, toplum tarafından yanlış anlaşılması ihtimali bulunduğu belirten Bağışlar , CHP İl ve İlçe Başkanlarımızın bu hususu açıklığa kavuşturması ve iş insanları ile vatndaşları seçimler öncesi aydınlatması geerektiğini belirtti.

Bağışlar' ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şöyle;

Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye ' den mülk edinilmesinin önüne geçilmesi ve yasaklanması gerektiği şeklinde anlaşılan bir açıklaması olmuştur.

Dün TBMM' de bir gelişme yaşandı ve CHP’nin, “Yabancıların Türkiye’den mülk edinmelerinin kontrol altına alınmasına yönelik gerekli tedbirlerin belirlenmesi” amacıyla verdiği Meclis araştırması önergesi TBMM Genel Kurulu'nda  görüşülmesine ilişkin grup önerisi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Yabancı uyruklu vatandaşların, Ülkemizde mülk edinmesine ilişkin büyük oranda tercihi olan Alanya ve Antalya bölgesinde, gerek yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlar gerekse bu sektörde faaliyet gösteren inşaat ve emlak ile uğraşan iş insanlarını yakından ilgilendiren ayrıca gerekse demografik sosyal yaşamları etkilenen normal hayatını devam ettiren hemşehrilerimizi ilgilendiren bu hususun seçimler öncesi mutlaka Cumhuriyet Halk Partisi İl ve İlçe teşkilatlarımız tarafından açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.

Öyle ki; seçimler de oy kullanma tercihinde bulunacak olan iş insanları ve hemşehrilerimiz bu konudaki tercihlerini, olumlu veya olumsuz yeterli açıklamalar doğrultusunda kullanacaklardır.

Benim şahsi görüşüm tamamen yasaklamak yerine ki, Sn. Kılıçdaroğlu ' nunda tamamen yasaklamak yerine, bu minvalde bir durum tespiti yapmaya ve düzenleme ihtiyacını açıklamaya çalıştığını düşünüyorum,

1) Gerekli yatırım miktarı tespit edilerek ( örneğin bir; 250-350 bin Euro gibi ) ülkeye yatırım yapacak ve döviz girişi ile ülke kalkınmasına katkı sağlayacak kişilere
2) Belirli oranda ( örneğin, bir apartmanda en fazla %20 - %30 veya bir mahallede en fazla %20-%30 veyahut ... M2 arsa gibi sınırlı miktarda)
3) Yukarıda belirtilen şartları sağlayan kişilere öncelikle OTURUM İZNİ , sonrasında 5 yıl takip ve kontrol akabinde bu yatırımın 500-750 bin Euro ulaşması ile 5 yıl sonra vatandaşlık verilmesi, 

gibi detaylı Avrupa ve dünya örneklerinde olduğu gibi bu şartlar düzenlenmelidir.

Tamamen yasaklamak, dünya çapında gelişen ekonomik düzene ve sosyal haklara hukuken aykırılık teşkil edebilir.

Kısacası bu konuda uzmanların tespiti ile genel bir düzenleme yapılması gerekmektedir.