Karahindiba otunun faydaları nelerdir? Hindiba nasıl yenir, çayı zayıflatır mı?

ABONE OL

Karahindiba, belki bu ismi ilk defa duymuş olabilirsiniz. Adında kara yazsa da çiçeklerinin rengi sarı olan ve bitki rengi de yeşil olan bitki türüdür. Karahindibanın diğer ismi acıgünek ve güneyik olarak da bilinir.

Karahindiba benzerlik yönünden papatyayı anımsatmaktadır. Karahindiba A ve C vitamini bakımından zengin olmasıyla beraber insan sağlığına birçok faydası vardır. Karahindiba otunun faydaları nelerdir? Sorusunun yanıtını ayrıntılı bir şekilde sizlere açıklayacağız. Hindiba nasıl yenir? İşte tüm merak edilenler.
Hindiba otu geçmiş tarihten günümüze kadar süregelmiş ve insanlara şifa kaynağı olmuştur. Ülkemizin her bölgesinde yetişen ve rahatlıkla tüketilebilen besin türüdür. Antioksidan ve iltihap giderici özelliği ile özellikle kadınların en çok tercih ettiği bitki türü olmuştur. Hindibanın faydaları sadece bunlarla da sınırlı kalmayıp cilt sağlığından kalp sağlığına kadar fayda sağlamaktadır. Hindibanın kalorisi ve besin değeri nelerdir? İşte detaylar…
HİNDİBANIN FAYDALARI
Hindiba çeşitleri arasında kara, beyaz, mavi, pembe gibi çeşitleri vardır. Genelde hindibanın çeşitleri de olsa faydaları da aynıdır. İşte hindibanın yararları:
Antioksidan sayesinde vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Yüksek kolesterolün düşmesini sağlar.
Kalp sağlığı için faydalıdır.
Kalp krizini engeller.
Karaciğer sağlığı için yararlıdır.
Uzun süre tokluk hissi verir.
Zayıflamaya yardımcı olur.
Ödem atmaya yardımcı olur.
Cilt rahatsızlıkları problemlerini giderir.
Egzamaya iyi gelir.
Kemik erimesini engeller.
Enerji verir.
Çiçeğinin içinden çıkan süt, mantar ve akne oluşumunu engeller.
Mide rahatsızlıklarını giderir.
Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
Sindirimi kolaylaştırır.
Şeker hastaları için faydalı bir bitkidir.
İdrar söktürücüdür.
Kanı temizler.
Karahindiba çayı zayıflatır mı?
Karahindiba çayı zayıflamak isteyenler tarafından diyet listesine eklenen bir bitki çayı diyebiliriz. Uzun süre tok tutma özelliği sayesinde diyet programları için mükemmel bir tercihtir. Ayrıca sindirim sistemini çalıştırması ve bağırsakları temizlemesi sayesinde de uzmanlar tarafından tavsiye edilen çay türüdür. Ayrıca ödem söktürücü özelliği de zayıflamaya yardımcı olmaktadır.
Karahindiba kansere iyi gelir mi?
Karahindiba kökü için yapılan araştırmalar sonucunda vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar vermediği ve kanserli hücreleri etkili bir şekilde yok ettiği görülmüştür. Ayrıca karahindiba çayı kanserli hücrelere karşı savaştığı ve kanserli hücrelerin 48 saat içerisinde çözülmelerini sağladığı ortaya çıkmıştır.
HİNDİBANIN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
Hindibanın 10 gramında 2 (kcal) kaloridir.
Hindiba besin değeri:
Karbonhidrat (g) 0
Protein (g) 0
Yağ (g) 0
Lif (g) 0.4
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 4.5
Potasyum (mg) 42
Kalsiyum (mg) 10
Vitamin A (iu) 571.7
Vitamin C (mg) 2.4
Demir 0
HİNDİBANIN ZARARLARI
Hindiba yararlı olduğu kadar zararlı etkileri de vardır. Bu tarz bitkilere karşı alerjisi olanlar hindiba bitkisini tüketmemelidir. Düzenli ilaç kullananlar hindiba otunu tüketmesi sakıncalıdır. Hamile ve emziren anneler doktor kontrolü eşliğinde tüketim yapmalıdır. Safra kesesi iltihabı olanlar hindibadan uzak durmalıdır. Mide de ekşime ve yanma gibi etkilerde görülebilmektedir.
HİNDİBA NASIL YENİR?
Hindiba otu genellikle yemeklerde ve salatalarda sıkça kullanılmaktadır. Bazen de kavurması yapılarak tüketilebilir. Hindiba otunu kurutarak çayını içebilirsiniz. Hindiba çayı günde en fazla iki bardak olacak şekilde içmelisiniz. Ayrıca çiçeklerinden çıkan öz ile mantar ve akne sorunlarını çözer. Hindiba yapraklarını suda kaynatarak bir pamuk yardımı ile sivilceli yere sürülebilir.
BEYAZ HİNDİBA FAYDALARI
Safra kesesi ve karaciğer hastalıkları için yararlıdır.
Kronik karaciğer iltihaplarına karşı iyi gelir.
Deri kaşıntılarını giderir.
Egzamaları ve temriyelerin iyileşmesinde yardımcı olur.
Mide sıvılarını düzenler
Mide de birikmiş maddeleri yok eder.