İtalya Emniyeti'nin favorisi Alfa Romeo!
Alfa Romeo, 110. yılı dolayısıyla hazırlanan 'Storie Alfa Romeo' web serisiyle geçmişteki yolculuğunu sürdürüyor.
İkinci Dünya Savaşı sonrası İtalya’sında bir efsane haline gelen Alfa Romeo, pist ve yolların en hızlı otomobil markası olmasının yanında İtalyan emniyet teşkilatının da vazgeçilmezi oldu. Gücünü ve çevikliğini kanıtlar nitelikte polis tarafından kullanılan Alfa Romeo’lar “Panter”, jandarma ve askeri polisler tarafından kullanılanlar ise “Gazelle” adıyla anıldı. Bu dönemde üretim sürecini geliştiren ve modernize eden marka, seri üretime geçiş yaparken Alfa Romeo 1900, Giulia ve Giulietta modelleri yüksek satış adetleri yakaladı.
İkinci Dünya Savaşı’nın ardından üretim felsefesini yaygınlaştırma düşüncesiyle hızlanan Alfa Romeo, bu süre zarfında İtalya genelinde popülerliğini artırmaya devam etti. Pist ve yolların en hızlı otomobilleri statüsünü koruyan Alfa Romeo modelleri, 1950’lerden itibaren İtalya genelinde farklı kamu hizmetlerinde de kullanılmaya başlandı. Emniyet teşkilatında kullanılmak için için gerekli teknik donanım ve özellikleri bünyesinde barındıran modeller, halk arasında “Volanti” adıyla ünlenerek İtalyan polisinin vazgeçilmezi haline geldi. Polis tarafından kullanılan ve markanın gücü ve çevikliğini kanıtlayan Alfa Romeo’lar “Panter”, jandarma ve askeri polisler tarafından kullanılanlar ise “Gazelle” adıyla anıldı. Bu dönemin ilk Panter’i 1952 yılında üretilen ve o yıllar için oldukça agresif bir görünüme sahip olan “Alfa Romeo 1900” oldu. Teşkilatın en ünlü polis otosu ise Giulia Super olmakla birlikte; Matta’dan Alfasud’a, Alfa 75’den Alfetta’ya, 156’dan günümüzdeki Giulia’ya kadar neredeyse tüm popüler modeller emniyet birimlerince tercih edildi.
Seri üretim ve ilk Panter: 1900
Tutkulu bir Alfa Romeo hayranı olan Orazio Satta Puliga, 1946 yılında markanın tasarım direktörü olmasının ardından Portello fabrikasının modern bir üretim gücüne kavuşması için birçok önemli çalışmaya imza attı. Her bir mekanik parçanın üst düzey el işçiliği kriterine uygun üretildiği fabrikada süreçleri revize eden Puliga, tesisi seri üretime daha uygun bir hale getirdi. Bu kapsamda dönemin en verimli teknik metotları ve fabrika çalışma organizasyonları benimsendi. Yine ikincil öneme sahip parçaları dışarıda ürettirmeye başlayan mühendis, tedarik maliyetlerini önemli oranda düşürme başarısını da göstererek seri üretim için gerekli altyapıyı sağlamış oldu.
Puliga, 1950 yılında soldan direksiyonlu ve bağımsız karoserli ilk Alfa Romeo 1900 modelini üretti. Araçla birlikte geleneksel altı ve sekiz silindirli motorları devreden çıkartarak, yerine alüminyum kafalı ve zincirle tahrik edilen çift eksantrikli dört silindirli daha modern bir motoru kullandı. Tek bir karbüratör ile beslenen motor, 80 HP’lik güçle yüksek bir performans sunuyor, aynı zamanda düşük vergi avantajı sağlıyordu. 1900, bir Alfa Romeo’dan beklenen ataklık ve hızı sağlamasının yanında, kolay kullanımıyla da daha geniş pazarlara hitap edebilecek şekilde tasarlanıp üretildi. Bu hedef, aracın lansmanında “Yarış kazanan aile otomobili” sloganıyla desteklendi. Aynı zamanda montaj hattında üretilen ilk otomobil olan 1900 ile birlikte bir araç için gereken toplam üretim süresi, 240 saatten 100 saate düşürülmüş oldu. Bu yeni üretim yaklaşımı, satışlar açısından önemli bir başarıya yol açtı ve 1900 modeli, o zamana kadar üretilen Alfa Romeo araçlarının toplamından daha fazla satış rakamına ulaştı. Bu başarı, aynı zamanda özenle planlanan ürün çeşitliliği yönetiminden de kaynaklanıyordu. Alfa Romeo bünyesinde, kendi kategorilerinde önemli uluslararası başarılar da kazanan 1900 TI, 1900 C Sprint, Super Sprint ve 1900 Super gibi çeşitli yüksek performanslı versiyonlar üretildi.